Een morfologische echografie: alles wat je moet weten

Een morfologische echografie is een echografie die wordt uitgevoerd tijdens de 20e week van de zwangerschap. Het volgt de groei van de baby en de ontwikkeling van de foetus. Bovendien kan het ook mogelijke problemen bij de baby identificeren.
Een morfologische echografie: alles wat je moet weten
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 22 december, 2022

Wist je dat artsen tijdens je 20e zwangerschapsweek kunnen vaststellen of je baby hartproblemen of andere afwijkingen heeft? Dit is mogelijk door een morfologische echografie te maken, een test waarmee professionals de organen en weefsels van de baby kunnen zien, en andere structuren, zoals de placenta.

Morfologische echo’s geven belangrijke gegevens over je baby, zoals misvormingen of andere afwijkingen die in de loop van de zwangerschap voor problemen kunnen zorgen. In dit artikel zullen we het hebben over deze test en waarom het zo belangrijk is om deze tijdens het tweede trimester te nemen.

Een morfologische echografie: wat is het?

Een morfologische echografie, ook wel ultrasone scan of 20 weken echo genoemd, gebruiken hoogfrequente geluidsgolven om tweedimensionale of driedimensionale afbeeldingen van de baarmoeder te verzenden. Door dit te doen, is het mogelijk om beelden te verkrijgen van de baby en de structurele kenmerken van zijn organen en lichaamssystemen.

Echografie.

Specialisten raden deze test aan om te controleren of de weefsels van de baby zich goed hebben ontwikkeld. Bovendien krijgen ze te zien of deze weefsels groeien zoals verwacht. Verder evalueert deze scan de locatie van de placenta, de navelstreng en de hoeveelheid vruchtwater die in de holte aanwezig is.

Waarom moeten zwangere vrouwen wachten tot de 20e week van de zwangerschap om deze test te doen?

Morfologische echo’s worden uitgevoerd tijdens het tweede trimester van de zwangerschap, vooral tussen de 20e en de 22e week. Dit komt omdat baby’s tijdens deze weken hun systemen en organen bijna volledig hebben gevormd. Daarom is het mogelijk om hun lichaamsstructuren, zoals hun hartkleppen, te evalueren.

Bovendien is er tijdens de 20e week van de zwangerschap meer vruchtwater rond de baby. Hierdoor zijn de verkregen beelden duidelijker, zodat de specialist ze beter kan beoordelen.

Wat kun je zien in een morfologische echografie?

Deze echo evalueert de algemene aspecten van je zwangerschap en de anatomie van je baby. Laten we eens kijken wat specialisten kunnen identificeren bij het uitvoeren van een deze 20 weken echo:

Algemene aspecten van je zwangerschap

  • Zwangerschapsduur(Engelse link): afhankelijk van de metingen van de baby bepalen specialisten de zwangerschapsduur van de zwangerschap. Om dit te doen, meten ze de lengte van de baby, de grootte van zijn hoofd, dijbeen en het beenbot.
  • Het aantal baby’s: Specialisten bevestigen het aantal baby’s in de baarmoeder. Bovendien evalueren ze, als het mogelijk is, interne structuren, zoals de placenta en de dooierzak. Op deze manier komen ze erachter of baby’s een twee-eiige of eeneiige tweeling zijn.
  • Foetale vitaliteit: ze controleren ook of baby’s actief zijn door hun bewegingen te analyseren. Verder kijken ze of de hartslag van baby’s klopt.
  • De hoeveelheid vruchtwater.
  • Positie van de placenta.
  • Navelstreng : Specialisten beoordelen het aantal bloedvaten (één ader, twee slagaders).

Anatomische aspecten van baby’s

Specialisten analyseren de anatomie van baby’s door naar hun structuren en organen te kijken.

  • Foetale biometrie: specialisten analyseren de wandbeenderen van de schedel, het hoofd en de omtrek van de buik. Ze controleren ook de grootte van het dijbeen, het geschatte gewicht van de baby’s en hun percentiel om te zien of hun grootte vergelijkbaar is met die van foetussen van dezelfde zwangerschapsduur.
  • Botvorming in het hoofd en de wervelkolom, ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en andere structuren, zoals de ogen, het gehemelte en de lippen.
  • Specialisten evalueren de positie van de longen en het hart. Verder controleren ze bloedvaten en hartkleppen.
  • Ze analyseren ook de organen die betrokken zijn bij de gastro-intestinale en renale systemen. Daarnaast controleren specialisten de navelstreng en de buik.
  • De lengte en symmetrie van de bovenste en onderste ledematen.
  • Tot slot, wat de meeste ouders het meest verlangen: artsen kunnen het geslacht van de baby ontdekken.

Het belang van een morfologische echografie tijdens de zwangerschap

Morfologische echo’s helpen specialisten ook bij het diagnosticeren van de volgende aspecten:

  • Aangeboren afwijkingen: Deze kunnen voorkomen bij 2% van de zwangerschappen. Enkele voorbeelden van deze afwijkingen zijn onder andere spina bifida, aangeboren hartaandoeningen, zoals tetralogie van Fallot, gespleten lip.
  • Afwijkingen in de placenta-positie, waardoor specialisten placenta previa kunnen identificeren.
  • Of de baby de juiste hoeveelheid vruchtwater heeft.
  • Of er chromosomale afwijkingen zijn, zoals het syndroom van Down.

Zekerheid in de resultaten van deze test

Vrouw die een morfologiescan neemt.

De gegevens van deze 20 weken echo zijn het resultaat van directe observaties van specialisten. Daarom zijn ze betrouwbaar. Wanneer het niet mogelijk is om duidelijke beelden waar te nemen, herhalen specialisten deze test een paar weken later. Bovendien kunnen bepaalde andere tests een back-up maken van de resultaten van de echografie.

Hoe wordt de morfologische echografie uitgevoerd?

Allereerst moet je er rekening mee houden dat het ongeveer 45 minuten kan duren. Je kunt met je partner gaan, zodat jullie beiden de kans krijgen om de baby te zien en te luisteren naar wat de dokter te zeggen heeft.

  • Het is niet nodig om met een volle blaas te gaan. Het kan de arts echter helpen de afbeeldingen beter te bekijken.
  • De arts zal je vertellen dat je een paar minuten moet gaan liggen en ontspannen.
  • Morfologische scans duren meestal ongeveer 30 minuten. Ze kunnen echter ook wat langer duren.
  • Deze test houdt geen risico in voor de moeder of de baby. Het doet ook geen pijn.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat de morfologische echografie een van de belangrijkste tests is die je tijdens de zwangerschap moet doen. Door de test te laten doen, kun je mogelijke misvormingen of risico’s identificeren die de zwangerschap kunnen bemoeilijken. Denk er daarom aan om er een te laten doen tijdens de 20e week van de zwangerschap en volg de instructies van je arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cunningham, G. (2019). Williams. Obstetricia. Argentina: Editorial MacGraw-Hill.
  • Nazario, C. (2011). La importancia de la ecografía a las 11+0 a 13+6 semanas de embarazo. Actualización. Perú. Anales de la facultad de medicina Vol. 72 Nº3. Recuperado de: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832011000300010
  • Sociedad Argentina de Ultrasonografía en medicina y biología. (2016) Guía para el estudio morfológico del segundo trimestre del embarazo. Argentina. Revista Argentina de Ultrasonido – 2016; Volumen 15 N°1: 372 – 379. https://saumb.org.ar/public_uploads/docs/Guias%20SAUMB.pdf
  • Esparza-García, E., Cárdenas-Conejo, A., Huicochea-Montiel, J. C., & Aráujo-Solís, M. A. (2017). Chromosomes, chromosomal abnormalities and diagnostic issues. Revista mexicana de pediatría84(1), 30-39. https://www.medigraphic.com/pdfs/pediat/sp-2017/sp171g.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.