Is orthodontie tijdens de zwangerschap veilig?

Het komt vaak voor dat aanstaande moeders twijfelen over de tandheelkundige behandelingen die tijdens de zwangerschap kunnen worden uitgevoerd. Wij vertellen je alles wat je moet weten over orthodontie tijdens de zwangerschap.
Is orthodontie tijdens de zwangerschap veilig?
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 15 januari, 2024

De trend om een mooie en rechte glimlach te hebben, heeft ertoe geleid dat steeds meer volwassenen een beugel in hun mond dragen om hun gebit te verbeteren. Hierdoor rijst de vraag of orthodontie tijdens de zwangerschap wel mag.

In deze fase ondergaat het lichaam van een vrouw veel veranderingen, en deze veranderingen kunnen ook de gezondheid van haar mond beïnvloeden. Het komt vaak voor dat zwangere vrouwen een hoger risico lopen op gaatjes en tandvleesproblemen. Dit betekent echter niet dat de tandarts tandheelkundige behandelingen om bijtproblemen te corrigeren niet kan uitvoeren.

Orthodontie tijdens zwangerschap

De Spaanse Vereniging voor Orthodontie en Dentofaciale Orthopedie (SEDO) legt op haar website (Spaanse link) uit dat er geen contra-indicatie is voor het gebruik van tandheelkundige apparatuur bij zwangere vrouwen. Het is echter essentieel dat de vrouw de orthodontist laat weten dat ze in verwachting is, zwanger zou kunnen zijn of zwanger wil worden.

Op deze manier zal de professional de juiste zorg besteden aan de veiligheid van de aanstaande moeder en de foetus. In een artikel gepubliceerd in het International Journal of Medical Dentistry (Engelse link) benadrukt men dat het met goede communicatie tussen de zorgverleners en de patiënt mogelijk is om adequate orthodontische behandelingen uit te voeren bij een gezonde zwangere vrouw.

Vanwege de veranderingen die inherent zijn aan zwangerschap, zijn er echter enkele speciale overwegingen waarmee de orthodontist rekening moet houden bij de behandeling van hun zwangere patiënt. We vertellen je er hieronder meer over.

Pregnant woman at the dentist's office.

Röntgenfoto’s van het gebit bij zwangerschap

Bij het uitvoeren van orthodontie is het voor het bestuderen van de mond en het plannen van de therapie nodig om röntgenfoto’s van de binnen- en buitenkant van de mond te maken. Hoewel dit lage stralingsniveaus zijn en het bewijs suggereert (Spaanse link) dat deze praktijken geen invloed hebben op de foetus, moet het gebruik ervan worden beperkt tijdens de zwangerschap, vooral in het eerste trimester.

Als je zwanger bent en nog niet bent begonnen met orthodontie, is het daarom ideaal om het uitlijnen van je glimlach uit te stellen tot na de bevalling. Draag je daarentegen tijdens je zwangerschap al een beugel, dan hoef je de behandeling niet te onderbreken en kun je gewoon doorgaan.

Als er röntgenfoto’s gemaakt moeten worden als onderdeel van de behandeling, moet je de orthodontist in ieder geval aan je zwangerschap herinneren. De orthodontist zal zorgen voor adequate bescherming met loodvrije kleding en minimale straling.

Het is goed om te weten dat de foto’s en mallen die in de orthodontiepraktijk worden gemaakt geen risico vormen tijdens de zwangerschap.

De tijd van de zwangerschap

In de eerste weken van de zwangerschap is het gebruikelijk dat vrouwen last hebben van misselijkheid en overgeven. Als we daar de noodzaak om je mond open te houden tijdens orthodontische bezoeken, het schuren van de draden en de druk van de beugels aan toevoegen, kan het ongemak toenemen.

Het tweede trimester van de zwangerschap is het meest geschikte moment om de noodzakelijke tandheelkundige behandelingen uit te voeren. Procedures die niet kunnen wachten tot na de bevalling, zoals extractie voor orthodontie, kunnen op dit moment worden gepland.

Een artikel in het International Journal of Applied Dental Sciences (Engelse link) raadt aan om het orthodontische behandelplan af te stemmen met de verloskundige van de vrouw. Op deze manier is het mogelijk om richtlijnen op te stellen die de mondgezondheid, het welzijn van de moeder en de perinatale resultaten ten goede komen.

In de late zwangerschap kunnen de toegenomen grootte van de baarmoeder en het ongemak van de laatste paar weken orthodontische controles bemoeilijken. Korte afspraken en het vermijden van de rugligging verdienen de voorkeur.

Mondgezondheid en orthodontie tijdens de zwangerschap

De mondgezondheid kan worden beïnvloed door de veranderingen tijdens de zwangerschap:

  • Hormonale variaties en verhoogde irrigatie van mondweefsel.
  • Moeilijkheden met het handhaven van een goede mondhygiëne.
  • Reflux en misselijkheid.
  • Veranderingen in eetgewoonten en een voorkeur voor zoet voedsel.

Sommige onderzoeken (Engelse link) melden een grotere vatbaarheid van zwangere vrouwen voor tandvleesproblemen zoals gingivitis en parodontitis. Ook hebben ze vaak een hoger risico op gaatjes. Om deze ziekten te voorkomen, is het essentieel om bacteriële tandplak onder controle te houden met een goede mondhygiëne.

De aanwezigheid van hulpmiddelen in de mond is een factor die de aanleg van zwangere vrouwen voor deze mondgezondheidsproblemen kan verergeren. Draden en beugels hebben de neiging om bacteriën vast te houden die het risico op gaatjes en tandvleesontstekingen verhogen.

Het ongemak veroorzaakt door een beugel

Tijdens de eerste dagen van het dragen van een beugel komt het vaak voor dat patiënten ongemak en zelfs pijn in de mond voelen door de druk die de hulpstukken op de tanden uitoefenen. Het schuren van de draden tegen de slijmvliezen kan verwondingen veroorzaken die ook ongemak kunnen veroorzaken.

De pijn en het ongemak veroorzaakt door de hulpmiddelen kunnen ertoe leiden dat je het eten vermijdt vanwege het ongemak dat je voelt. Deze situatie is problematisch bij een zwangere vrouw, waarbij eten een fundamentele rol speelt in de normale ontwikkeling van de zich ontwikkelende baby.

De professional moet bij de orthodontische behandeling van de zwangere vrouw rekening houden met deze situaties en ze tot een minimum beperken. In deze gevallen mag het gebruik van de beugels geen invloed hebben op de juiste voeding van de aanstaande moeder.

Moet orthodontie worden onderbroken tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger wordt tijdens een orthodontische behandeling, hoef je je geen zorgen te maken; er is geen contra-indicatie. Je kunt doorgaan met het uitlijnen van je tanden. Maar zoals we je al hebben verteld, moet je wel rekening houden met een aantal speciale zaken.

Als je daarentegen zwanger bent en wilt beginnen met een beugelbehandeling, is het aan te raden om te wachten met orthodontie tot de baby geboren is. De noodzaak van röntgenfoto’s, de aanpassingsperiode aan de beugel en de veranderingen in je mondweefsel maken het ingewikkelder om in dit stadium te beginnen met een tandheelkundige behandeling.

Welk gebitsapparaat is handiger tijdens de zwangerschap?

Het soort apparaat dat je gebruikt hangt van veel factoren af en is een beslissing die je samen met je orthodontist neemt. Als je denkt aan een baby als je met orthodontie begint, is het belangrijk om je orthodontist hiervan op de hoogte te stellen. Op deze manier kan hij of zij een apparaat voorstellen dat zich aanpast aan jouw behoeften en prognoses.

Omdat beugels en draden in de mond het mondslijmvlies kunnen beschadigen en bacteriële plak kunnen vasthouden, kan de orthodontist een behandeling met onzichtbare aligners voorstellen, zoals Invisalign®. Dit zijn uitneembare apparaten die je geleidelijk wisselt en druk uitoefenen op de tanden om ze uit te lijnen.

Met dit type apparaat is de hygiëne eenvoudiger, omdat je alleen de uitlijner hoeft te verwijderen en regelmatig hoeft schoon te maken. En omdat er geen draden en punten zijn, worden ongemakkelijke slijmvlieswonden vermeden.

A pregnant woman at the dentist.

Mondverzorging tijdens de zwangerschap

Met wat speciale zorg is orthodontie tijdens de zwangerschap dus mogelijk. Maar als je zwanger bent en nog niet begonnen bent met het uitlijnen van je tanden, kun je beter wachten tot je baby geboren is.

De beste manier om een stralende lach te hebben, complicaties te vermijden en voor je baby te zorgen, is om je mond gezond te houden. Met een goede mondhygiëne, goede voeding en regelmatige gebitscontroles kun je genieten van je zwangerschap zonder gebitsproblemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.