De 20-weken echo: waarom is het zo belangrijk?

De 20-weken echografie is een heel belangrijk hulpmiddel om de groei van de baby en de juiste vorming van zijn organen te beoordelen. Meer informatie.
De 20-weken echo: waarom is het zo belangrijk?
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 27 december, 2022

De 20-weken echo is een routine onderzoek dat een grondige evaluatie van de organen van de baby, de baarmoeder van de moeder en de placenta mogelijk maakt. Behalve de waardevolle informatie die het biedt, wordt het op een belangrijk moment in de zwangerschap uitgevoerd.

Weet je waarom het zo belangrijk is om het te laten doen? Leer de antwoorden kennen in dit artikel.

Waarom vragen dokters om een 20-weken echo?

Als je het midden van de zwangerschap bereikt, vraagt je verloskundige meestal een morfologische echografie die, zoals de naam aangeeft, de anatomie van de baby wil analyseren.

Dit onderzoek wordt tussen de 18e en 20e week van de zwangerschap uitgevoerd om een aantal redenen die het zichtbaar maken van de foetus ten goede komen:

  • De hoeveelheid vruchtwater is dan voldoende om duidelijke beelden te krijgen.
  • De baby heeft precies de juiste grootte gekregen om zijn structuren te onderzoeken en ook om zijn hele lichaam in één keer te zien.
  • Ook zijn de foetale organen bijna volledig gevormd en hun morfologie en ligging kunnen grondig geanalyseerd worden.

Zo kan de arts beoordelen hoe de baby in de baarmoeder groeit en zich ontwikkelt. En tegelijk kan men met de 20-weken echo elke soort anomalie in elk van deze aspecten vroeg opsporen.

De 20-weken echo uitgelegd door een arts
Met de beelden die met de morfologische echografie verkregen worden, kan je verloskundige de gezondheidstoestand van je baby beter bepalen.

Waaruit bestaat de procedure?

De 20-weken echografie is dus een van de meest uitgebreide zwangerschapstests. Deze test verschilt echter niet veel van de onderzoeken die je al eerder gehad hebt. Er is geen straling voor nodig en veroorzaakt geen pijn. Ook vormt het geen gevaar voor de gezondheid van je baby.

De 20-weken echo wordt abdominaal uitgevoerd en vergt geen speciale voorbereiding. Eenmaal in het kantoor zal de specialist je vragen op de brancard te gaan liggen en een gel op je buik smeren. In het algemeen duurt de procedure ongeveer 30 minuten.

Hoewel het geen invasief onderzoek is, zal de arts je toch enige uitleg geven over de gezondheidstoestand van je baby. Je moet dus vergezeld zijn van je partner of een naast familielid. De specialist kan onder andere het geslacht van de baby bevestigen, voor het geval je dat nog niet weet.

Welke informatie proberen artsen met de 20-weken echo te verkrijgen?

Zoals we al verwachtten, probeert de 20-weken echografie de morfologie van de baby in detail te analyseren om elk probleem in zijn organen en weefsels zo snel mogelijk op te sporen. Bovendien bevestigt de echo de toestand van de placenta, de navelstreng en de voortplantingsorganen van de moeder.

In het algemeen voert men de 20-weken echografie voor de volgende doeleinden uit:

  • Om de foetale biometrie te schatten, wat de afmetingen van de baby zijn, en die te vergelijken met de zwangerschapsduur. Zo kunnen groeiproblemen, zoals intra-uteriene groeivertraging, opgespoord worden.
  • Om de vitaliteit van de foetus te beoordelen door de toon en de lichaamsbewegingen van de baby te observeren.
  • Ter controle van de bloedstroom die de placenta en de baby bereikt (via de navelstreng).
  • Om foetale afwijkingen op te sporen.
  • En om baarmoederstructuren te beoordelen, zoals de plaats en morfologie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater die aanwezig is.

Is deze echo 3D?

In het algemeen is deze echografie 2D. Als het apparaat het echter toelaat, kunnen sommige beelden in 3D of 4D worden vastgelegd. Dit laatste toont de gelaatstrekken van de baby met grotere precisie en toont zelfs de bewegingen in real-time.

De specialist kan 2D en 3D beelden combineren voor een meer complete analyse van alle structuren van de baby.

Wat is het belang van de 20-weken echo?

Een stel bij de arts
Om het meeste uit het onderzoek te halen, is het belangrijk dat je met een vertrouwde begeleider gaat en dat je opheldering vraagt over alles wat je niet begrijpt.

Met de 20-weken echografie kan beoordeeld worden of de groei en ontwikkeling van de foetus voldoende zijn voor de zwangerschapsduur.

Ook kunnen specialisten de aanwezigheid van aangeboren misvormingen of risicovolle omstandigheden voor het ontstaan van zwangerschapscomplicaties (Engelse link) opsporen. Bijvoorbeeld die in verband met een te laag gehalte aan vruchtwater of de positie van de placenta.

Als de specialist een probleem in de baby of in de structuren van de moeder ontdekt, zal hij enkele preciezere tests aangeven om de gevonden bevindingen te bevestigen.

Het is belangrijk te benadrukken dat de 20-weken echo de aanwezigheid van ziekten bij de baby (Engelse link) niet definitief uitsluit. Hoewel het een vrij nauwkeurige diagnostische test is, zijn er toch enkele aandoeningen die met dit onderzoek niet opgespoord kunnen worden.

Tegelijk kan de specialist besluiten de echo te herhalen als er technische problemen zijn bij het uitvoeren van deze echo, zoals een onvoldoende foetale positie, een tekort aan vruchtwater, of een grote adipositas in de buik van de moeder.

Maak je afspraak voor de 20-weken echo

Voordat je de 20-weken echo doet, is het het beste om al je twijfels met je arts op te helderen. Soms kunnen medische termen wat verwarrend zijn en de beelden die je ziet zijn voor ongetrainde ogen niet helemaal duidelijk. Bespreek daarom, om te voorkomen dat je met onnodige angst naar huis gaat, alles met je vertrouwde arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gonzales, A, et al. (2009). Ecografía en obstetricia. Anales de Pediatría Continuada Vol. 7 Nº1.
  • Organización mundial de la salud (2021) Anomalías congénitas. Recuperado de: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/congenital-anomalies
  • Sociedad Argentina de Ultrasonografía en medicina y biología (2016) Guía para el estudio morfológico del segundo trimestre del embarazo. Argentina. Revista Argentina de Ultrasonido – 2016; Volumen 15 N°1: 372 – 379.
  • Sociedad española de ginecología y obstetricia (2020). Guía sistemática de la exploración ecográfica del segundo trimestre. Progresos de Obstetricia y Ginecología 2020; Vol. 63 Nº 2:99-122

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.