5 momenten van schaamte tijdens de bevalling

5 momenten van schaamte tijdens de bevalling

Laatste update: 15 september, 2018

Bevallen is een van de moeilijkste en belangrijkste ervaringen in het leven van een vrouw. Maar laten we eerlijk zijn, er zijn verschillende momenten van schaamte tijdens de bevalling die iedereen kunnen overkomen.

Wanneer je eerder bevallen bent, weet je precies waar ik het over heb. Zo niet, dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van deze momenten van schaamte tijdens de bevalling. En dan hebben we het niet over puffen of persen.

Laten we kijken naar sommige van die momenten van schaamte tijdens de bevalling, die kunnen voorkomen tijdens het bevallen van je kind. Wanneer je al moeder bent, herinneren ze je misschien aan het moment dat jij het leven schonk aan jouw kleintje.

Momenten van schaamte tijdens de bevalling

1. Je vliezen breken in het openbaar

Wanneer je vliezen breken is het vocht overal. Wat gebeurt er wanneer deze in het openbaar breken? Je kleding wordt zo nat, dat het lijkt alsof je in je broek hebt geplast.

Maak je niet druk. Wanneer je hoogzwanger bent is dit ongelukje het laatste waar mensen aan denken. Omstanders zullen er alles aan doen om je te helpen. Wanneer je aan het bevallen bent, is het zaak zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan!

Moeder met pasgeboren baby

2. Je vliezen breken op het moment dat de dokter je onderzoekt

Ja, dit komt vaak voor. Soms gebeurt het tijdens een normale controle, of wanneer de verloskundige je bijstaat tijdens de bevalling. Het is echter niet het einde van de wereld; je dokter zal dit vaker hebben meegemaakt. Waarschijnlijk maak jij je er drukker om dan hij als het vocht zich overal verspreidt. 

3. Poepen tijdens de bevalling

Maak je hier niet druk om. Het komt vaker voor dan je je kunt voorstellen. Wanneer je perst, ervaar je wellicht zoveel pijn dat je niet door hebt dat dit gebeurt. Maar wanneer je de drang voelt, ga er dan voor.

Geen enkele verpleegkundige zal je tegenhouden. Wanneer je aan het bevallen bent, is alles geoorloofd. We kunnen je verzekeren dat het al dan niet poepen je minste zorg zal zijn tijdens de bevalling. De verpleging zal je meteen wassen, terwijl jij verder perst.

4. Je kijkt in een spiegel

Wanneer het hoofdje van de baby tevoorschijn komt tijdens een vaginale geboorte, zal de medische staf je wellicht de kans bieden om met een spiegel zelf mee te kijken.

Wanneer je een ruggenprik gehad hebt, ben je wellicht in staat om te kijken omdat je niet zo veel pijn voelt van het persen. Maar tijdens een vaginale geboorte zonder ruggenprik, zal de pijn je tegenhouden om je hierop te focussen, ook al zou je je kindje nog zo graag zien.

Het duurt niet lang meer voordat je je baby in je armen kan houden. De spiegel is geen slecht idee, maar maak je niet druk wanneer je het niet te zien krijgt. 

Momenten van schaamte tijdens de bevalling

5. Met een ruggenprik zou het geen pijn meer doen…toch wel

Hoewel een geboorte met een ruggenprik langzamer gaat en het persen moeilijk is door een gebrek aan sensaties, is er minder pijn en is de bevalling gemakkelijker…althans voor sommige vrouwen.

Soms echter doet de ruggenprik zijn werk niet of vlakt het de pijn niet volledig uit. In deze gevallen, is bevallen uiteraard pijnlijk.

Dus wanneer je pijnstillers of een ruggenprik hebt gekregen en je merk dat de werking hiervan vermindert, zeg er dan wat van. Het werkt niet altijd, dus laat een ander je niet vertellen dat een ruggenprik een wondermiddel is, want dat is niet zo.

Heb jij een anekdote over de bevalling van jouw baby? Vergeet het niet te delen! We houden ervan om jouw leuke, gekke en momenten van schaamte tijdens de bevalling te lezen.  It might interest you...

Waaruit bestaat de fase van de bevalling?
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Waaruit bestaat de fase van de bevalling?

De zwangerschap, de bevalling en de uiteindelijke geboorte zijn perioden en momenten waarop zeer belangrijke veranderingen optreden. De fase van de...