Reageren op conflicten met pubers tijdens quarantaine

Conflicten met pubers tijdens quarantaine komen vaak voor. Dit is een moeilijke situatie waarin emoties hoog kunnen oplopen en alles een ruzie kan veroorzaken. Hier geven we enkele tips om je te helpen deze situaties te vermijden.
Reageren op conflicten met pubers tijdens quarantaine

Laatste update: 28 januari, 2021

De pubertijd is een moeilijke fase, zowel voor de jeugd als voor hun ouders. Dit omdat we ons in twee heel verschillende levensfasen bevinden. Als er al discussies en meningsverschillen bestaan, zullen conflicten met pubers tijdens quarantaine waarschijnlijk toenemen.

Deze quarantaineperiode heeft onze routines en gewoonten volledig veranderd. We kunnen het huis niet uit, laat staan ons normale leven leiden. Deze situatie veroorzaakt allerlei emoties bij ons: woede, verdriet, angst, onzekerheid, enzovoort.

Daarom, omdat we allemaal deze moeilijke tijd doormaken, moeten we elkaar steunen. En bovendien moeten we zoveel mogelijk confrontaties vermijden. Maar als ze zich voordoen, hoe moeten we dan reageren?

Hoe harmonie te bevorderen en conflicten met pubers tijdens quarantaine te voorkomen

Blijf kalm

Dit is voor iedereen een moeilijke tijd. Als volwassenen voelen we ons overweldigd door deze situatie en hebben we duizend dingen te doen. Daarom hebben we allemaal wat rust nodig om deze situatie zo goed mogelijk te doorstaan.

Probeer je aan een wekelijks schema te houden. Je routine moet tijd omvatten om als gezin door te brengen, tijd om alleen te zijn, tijd om te werken, enzovoort. Maak ook tijd vrij voor fysieke activiteit en praten met je vrienden en familie via bijvoorbeeld een videogesprek.

Puber praat met moeder in quarantaine

Pubers begrijpen

Om conflicten met pubers tijdens quarantaine te voorkomen, moeten we met hen praten over hoe zij over dingen denken. Pubers bevinden zich in een levensfase waarin ze moeten socializen, uitgaan en bij hun vrienden moeten zijn.

Maar in onze huidige situatie is dat allemaal volkomen onmogelijk. Het is logisch dat pubers zich daarom geïrriteerd en gefrustreerd voelen. Dit kan de spanningen in huis vergroten. Luister daarom naar je kinderen in plaats van ruzie te maken.

Stel regels en richtlijnen op voor deze nieuwe situatie

Organiseer een familiebijeenkomst waar iedereen aan kan deelnemen. Stel samen een schema op dat zich aanpast aan de nieuwe routines om iedereen te helpen om met elkaar op te schieten. Dit schema omvat tijd voor huiswerk, vrije tijd, huishoudelijke verantwoordelijkheden, spelletjes, enzovoort.

Probeer kalm te blijven als er conflicten ontstaan

Als er ruzies ontstaan – en dat zal waarschijnlijk ook gebeuren – probeer er dan niet in verstrikt te raken. Het is beter om je kinderen alleen te laten kalmeren. Als ze gekalmeerd zijn, kun je over het probleem praten.

Wees positief en assertief

Vermijd machtsstrijd en weersta de noodzaak om ‘je kinderen te laten zien wie de baas is’. Ze weten al dat jij de leiding hebt. Nu is het beter om positief te zijn en grenzen te stellen, maar probeer liefdevol en standvastig te zijn, zonder autoritair te zijn.

Wees je bewust van de situatie

Als we samenwerken, zal het voor iedereen gemakkelijker zijn om veel beter met elkaar om te gaan. We moeten in gedachten houden dat deze situatie kritiek is en we moeten thuis blijven en elkaar steunen. Conflicten maken de quarantaine alleen maar veel moeilijker.

Moedig empathie aan om conflicten met pubers tijdens quarantaine te voorkomen

We hebben allemaal verschillende omstandigheden in ons gezin, met onze kinderen, onze partners en onszelf. Het is duidelijk dat deze situatie ons uitdaagt om samen tijd door te brengen en het onmogelijk maakt om onze problemen te vermijden. Maar als we dingen uit liefde, respect en met empathie benaderen, zal de tijd die we thuis hebben veel aangenamer en productiever zijn. Bovendien zal je gezin er sterker uit komen.

Puber in quarantaine met gezin

Hoe te reageren op conflicten met pubers tijdens quarantaine

Ondanks al je inspanningen kunnen er conflicten ontstaan. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat we een hoeveelheid aan emoties ervaren en pubers kunnen hun ouders de schuld geven van wat er aan de hand is. Dit is een moeilijke situatie en wij zijn degenen die met onze pubers moeten leven.

Als er al wrok in je huis was, lijkt het nu misschien veel sterker. Wat belangrijk is, is weten hoe je je moet beheersen en voorkomen dat het erger wordt.

  • Als je boos of woedend bent, is het beter om jezelf wat ruimte te geven om na te denken en te reflecteren. Op die manier voorkom je dat je in argumenten valt die het alleen maar erger maken.
  • Zoek een plek in je huis of tuin waar je alleen kunt zijn en kunt ontspannen. Adem rustig in zolang je nodig hebt. Als je je meer op je gemak voelt, ben je beter voorbereid om zaken op te lossen zonder boos te worden.
  • Je kunt deze tijd ook gebruiken om meditatie-oefeningen of yoga te doen. Dit zal je helpen om gedurende deze tijd meer ontspannen en gefocust te blijven.

We doen allemaal het juiste om thuis te blijven – voor onszelf en voor anderen. Het is duidelijk dat niemand dit wilde en het voor ons allemaal moeilijke tijden zijn. Maar als het voor ons als volwassenen al moeilijk is, kunnen we er zeker van zijn dat het nog moeilijker is voor pubers en kinderen.

We moeten dus samenwerken om conflicten met onze pubers tijdens quarantaine te voorkomen. Als we dat doen, wordt het hele gezin door deze situatie gesterkt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.