Float, een korte film over autisme die je zal ontroeren

Float is een korte film over autisme, en als je hem nog niet gezien hebt, zal hij je van begin tot eind ontroeren. Vandaag vertellen we je erover.
Float, een korte film over autisme die je zal ontroeren
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Float is een korte film over autisme die laat zien hoe ouders van kinderen met verschillende begaafdheden een moeilijk aanpassingsproces moeten doormaken.

Het oorspronkelijke idee is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, dat van Bobby Rubio (Spaanse link), auteur en regisseur bij Pixar®, die een zoon met autisme heeft die Alex heet.

Met deze korte film wilde Rubio zijn ervaring overbrengen op andere ouders, om hen te helpen terwijl ze dit heel bijzondere proces doormaken. En daarom delen we hem vandaag met je, zodat je hem zelf kunt bekijken!

Float, een korte film over autisme: waar gaat het over?

Float is een korte film die het verhaal vertelt van een vader en zijn zoon met autisme. Ondanks dat hij kort is, zal de plot je tot tranen toe ontroeren. Vooral als je een kind met een handicap hebt.

De film is gericht op het nadenken over het proces van aanpassing van gezinnen aan de diagnose van deze aandoening. Bij het ontvangen van het nieuws dat een kind deze aandoening heeft, assimileren veel ouders dat niet erg goed. En voor een groot deel heeft dat te maken met de maatschappelijke opvatting dat ‘anders zijn’ wordt afgekeurd.

Maar de realiteit is dat we allemaal anders zijn en dat diversiteit onze norm is, niet de uitzondering. Daarom wil de korte film over autisme ouders leren dat we onze kinderen moeten accepteren zoals ze zijn en uiterlijkheden of de vooroordelen van anderen opzij moeten zetten.

Het enige wat we in dit leven moeten doen is van onze kinderen houden, zonder enige beperking, en ze laten zijn wie ze zijn.

Float is een korte film over autisme die je zal ontroeren
Deze korte film vertelt het verhaal van de zoon van Bobby Alcid Rubio, regisseur en auteur van Pixar®, en zijn zoon Alex, die autisme heeft.

Samenvatting van Float

Deze film over autisme begint met een vader en zoon die samen spelen in de tuin van hun huis. Als de vader het kind een paardenbloem laat zien, blaast de kleine erop en begint mee te vliegen met de zaadjes. De vader is verbaasd en verstopt hem als hij merkt dat de buren hem verbaasd aankijken.

Vier jaar later zweeft de jongen nog steeds en de gezellige sfeer is veranderd in een meer donkere sfeer. Zijn vader wil hem voor de echte wereld verbergen en proberen de rest iets te laten zien wat hij niet is. Om te gaan wandelen, bijvoorbeeld, legt hij gewicht op de rugzak van het kind. Maar toch slaagt hij erin zich te bevrijden en te doen wat hij echt leuk vindt: zweven.

De twee zijn dan te zien op het hek van een park, kijkend naar de andere kinderen die spelen. De kleine hoofdpersoon ontsnapt om hen te benaderen en doet dat door te zweven. Iedereen is verbaasd en toont angst als ze zijn ‘gave’ zien. Hierna pakt de vader hem op en neemt hem mee.

In een vlaag van woede kijkt hij zijn zoon aan en vraagt “waarom kun je niet normaal zijn?” . De jongen begint meteen te huilen en bedekt zijn hoofd met zijn jas.

Accepteer je kind voor wie hij is

Zich zijn fout realiserend, omhelst de vader hem, wiegt hem en zwaait naast hem om hem te helpen vaart te maken. Hij begrijpt dat zijn zoon zweeft. Hij moedigt hem aan de wereld te laten zien dat hij kan zijn wie hij is.

“In het begin houdt de vader van zijn zoon, met heel zijn hart, zonder terughoudendheid. Dan, als hij naar de maatschappij kijkt, sijpelt dat naar binnen en vervuilt zijn liefde. Maar de vader moet beslissen of hij het met ze eens is of tegen ze zal zeggen: Het kan me niet schelen wat jullie zeggen, ik laat mijn zoon zichzelf zijn. Als je je zoon accepteert voor wie hij werkelijk is, word je een echte vader. De liefde keert naar hem terug en hij is weer gelukkig. Dus dat is wat ik zal doen. Ik laat mijn zoon zichzelf zijn.”
-Bobby Alcid Rubio, regisseur en schrijver van de korte film Float aut

Autisme

Autisme is een stoornis die bekend staat als autismespectrumstoornis (ASS). Het is een aandoening van de hersenontwikkeling. Het heeft invloed op de manier waarop de persoon de wereld waarneemt en met anderen socialiseert (of communiceert).

Deze stoornis wordt ook gekenmerkt door repetitieve en beperkte gedragspatronen. Het heeft verschillende gradaties van intensiteit. Dit varieert naargelang de communicatievaardigheden aangetast zijn. En ook naargelang de teneur van het repetitieve gedrag dat iemand vertoont.

ASS begint meestal in de kindertijd en belemmert de sociale ontwikkeling op verschillende gebieden. Hoewel er geen genezing voor deze aandoening is, bestaan er wel behandelingen om de functionaliteit en de levenskwaliteit te verbeteren van wie eraan lijdt.

Een scene uit de film Float
Wie de tijd neemt om anderen te begrijpen en verschillen te aanvaarden, ontdekt uiteindelijk de magie die schuilgaat achter onvoorwaardelijke liefde.

Float, de korte film over autisme

Als je deze korte film over autisme nog niet gezien hebt, raden we je aan je te haasten om hem te zien. Hij zal namelijk beslist een stempel op je hart achterlaten. Het toont op delicate wijze de harde werkelijkheid van veel kinderen en gezinnen die dagelijks de diagnose van deze aandoening krijgen.

We mogen de belangrijkste leer ervan niet missen. Namelijk dat de liefde van een vader of een moeder ver boven alles gaat. En zoals we aan het eind van deze korte film kunnen lezen, is deze boodschap speciaal opgedragen aan alle gezinnen met kinderen die ‘als anders’ beschouwd worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wing, L. (1998). Autismo En Ninos y Adultos. Barcelona: Paidós.
  • Ferrari, P. (2000). El autismo infantil.
  • Mulas, F., Ros-Cervera, G., Millá, M. G., Etchepareborda, M. C., Abad, L., & Téllez de Meneses, M. (2010). Modelos de intervención en niños con autismo. Rev Neurol, 50(3), 77-84.
  • Cabrera, D. (2007). Generalidades sobre el autismo. Revista colombiana de psiquiatría, 36(1), 208-220.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.