Hoe maak je een stamboom met je kinderen

Het maken van een stamboom is één van de leukste activiteiten om te doen met je kinderen. In dit artikel zullen we stap voor stap vertellen hoe je een stamboom kunt maken. 
Hoe maak je een stamboom met je kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 12 juli, 2019

In dit artikel zullen we je uitleggen hoe je een stamboom kunt maken met je kinderen. Let goed op!

Een stamboom is één van de meest gebruikte manieren om de voorouders visueel af te beelden. Voor kinderen is het leuk omdat je zo hun voorouders kunt laten zien.

Het maakt niet uit hoe je besluit het te maken. Het is een mooie herinnering die je kuny creëren met je kinderen terwijl je ondertussen aan je voorouders denkt. Door kinderen mee te laten helpen met het maken van een stamboom, kunnen ze hun afkomst begrijpen terwijl ze zich ondertussen vermaken.

Leren hoe je zo’n boom maakt is een leuk project. Kinderen leren hierdoor dat ze deel zijn van iets groters: een familie. Door een stamboom te maken wordt het makkelijker voor kinderen om hun familiegeschiedenis te begrijpen.

Hoe zet je elk persoon op de stamboom

Zoals je weet, hebben de meeste stambomen een plek voor ieder individu. Vervolgens worden deze individuen met anderen verbonden om hun relatie uit te drukken.

Naast de naam van een persoon, kun je ook de geboortedatum, geboorteplaats en nog meer informatie toevoegen, afhankelijk van hoe complex je het wilt maken.

De jongste generatie van de familie komt onderaan de pagina te staan. Elk persoon krijg zijn eigen plek, met het oudste kind links en de jongere broertjes en/of zusjes rechts.

Een horizontale lijn staat voor een getrouwd stel en een verticale lijn voor kinderen. Ook kun je cirkels gebruiken voor vrouwen en vierkanten voor mannen. Kinderen worden toegevoegd aan de stamboom door een verticale lijn onder de moeder of het getrouwde stel te trekken.

De blaadjes uitknippen van de stamboom

Hoe maak je een stamboom met je kinderen

Voordat we gedetailleerd zullen vertellen hoe je een stamboom maakt met je kinderen, zullen we eerst vertellen  welke materialen je nodig hebt om de boom te maken.

Je hebt onder andere een paar vellen wit papier, een vel bruin papier en een vel groen papier nodig. Ook heb je foto’s van familieleden nodig. Als laatste heb je nog een schaar, een liniaal, lijm, een potlood, een gum en gekleurd papier nodig.

“Naast de naam van een persoon, kun je ook de geboortedatum, geboorteplaats en nog meer informatie toevoegen, afhankelijk van hoe complex je het wilt maken.”

Stap voor stap

De voorbereiding is erg simpel en leuk. Met een paar simpele stappen kun je een stamboom met je kind maken.

  • Gebruik als eerste het bruine papier en een potlood. Teken de omtrek van de boom met verschillende takken en sub-takken die zullen staan voor de verschillende leden van de familie. Als je geen bruin papier hebt kun je het ook met de hand inkleuren.
  • Pak vervolgens je schaar en knip de boom voorzichtig uit. Zodra je het uitgeknipt hebt, is het tijd om het op wit papier te plakken.
  • Teken de blaadjes op het groene papier en knip ze uit zodat je ze op de boom kunt plakken.
  • Daarna heb je gekleurd papier nodig om wat cirkels uit te knippen. Deze zullen staan voor elk familielid. Als je wilt, kan je ook vierkantjes uitknippen.
  • Zodra je de cirkels uitgeknipt hebt, is het tijd om de familiefoto’s erop te plakken. Vergeet niet dat de grootouders boven de ouders staan, boven aan de boom, en de kinderen onderaan de boom, onder de ouders. Broers en zussen worden altijd van links naar rechts geplaatst, op volgorde van leeftijd.
  • Daarna is het tijd om de boom in te kleuren en te versieren. Dit is een creatief moment waarin je ervoor kunt kiezen om bijvoorbeeld vogels en dieren te tekenen.
  • Als laatste heeft je stamboom een titel nodig, die je je kind kunt laten bedenken en opschrijven.
De familiegeschiedenis komt weer tot leven

Vermaak je kind met deze activiteit

Het is tijd om te beginnen. We hopen dat deze tips voor het maken van een stamboom met je kinderen ervoor hebben gezorgd dat je deze activiteit samen met je kinderen wilt gaan doen. 

Dit is een oefening waardoor je kinderen beter de structuur en de geschiedenis van hun familie zullen begrijpen. Het is daarnaast een leuke manier om de familiegeschiedenis weer tot leven te brengen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.