4 wateractiviteiten die je binnen kunt spelen

Wil je wateractiviteiten in je huis doen, maar je weet niet precies hoe je dat kunt doen? Vandaag bieden we je verschillende opties om van te genieten met het hele gezin.
4 wateractiviteiten die je binnen kunt spelen
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Als we het over wateractiviteiten hebben, hebben we de neiging om ons activiteiten voor te stellen die buiten plaatsvinden. Denk aan de spelletjes die we spelen in het zwembad, op het strand of in de tuin. Maar er zijn zoveel meer opties. Wat dacht je van wateractiviteiten waar je in huis van kunt genieten?!

Vind je het lastig om op ideeën te komen? In dit artikel van vandaag geven we je verschillende suggesties.

4 wateractiviteiten die je binnen kunt spelen

Bellen maken in het water

De eerste van onze wateractiviteiten is een geweldig soort wetenschappelijk experiment voor kinderen in de voorschoolse leeftijd. Om deze activiteit uit te voeren, heb je een grote kom of teil nodig om met water te vullen. Daarnaast heb je ook een rietje en een spons nodig. Zodra je alle materialen hebt, moet je het volgende doen:

  • Vul allereerst de kom of teil met water.
  • Vervolgens blaas je lucht in het water met het rietje. Kijk hoe deze actie belletjes produceert die naar de oppervlakte drijven en vervolgens knappen.
  • Plaats een droge spons op de bodem van de kom of teil en knijp er in. Zie je hoe er kleine luchtbelletjes vrijkomen! Laat dan de spons los zodat deze omhoog drijft en grotere bubbels vrijgeeft.

2. Maak je eigen regenboog

4 wateractiviteiten die je binnen kunt spelen zoals een eigen regenboog maken

Dit is weer een van onze favoriete wateractiviteiten die je thuis kunt spelen. Om het op te zetten heb je ook weer een grote kom of teil nodig, een spiegel en een stuk wit posterboard. Volg dan de volgende stappen:

  • Allereerst vul je de kom of teil met water en plaats je deze voor een raam waar de zon op schijnt.
  • Plaats de spiegel in de teil en plaats hem zo dat het deel dat in contact staat met het water de zonnestralen opvangt die door het raam komen.
  • Daarna plaats je het witte posterboard voor de spiegel en beweeg je het langzaam totdat je de kleuren van de regenboog ziet.
  • Bekijk de zelfgemaakte regenboog die je hebt gemaakt!

Maar, je vraagt je natuurlijk af hoe dit werkt? Een regenboog kunnen maken door deze eenvoudige stappen te volgen, heeft te maken met het feit dat zonlicht uit 7 kleuren bestaat. En door de bovenstaande stappen te volgen, scheid je deze 7 kleuren en ontstaat er een regenboog.

3. Waterxylofoon

Om een waterxylofoon te maken, moet je zes glazen hebben, water, kleurstof en een houten stokje. Volg daarna de stappen die hieronder verschijnen:

  • Zet allereerst de glazen op een rij, de een naast de ander. Giet in elk glas een andere hoeveelheid water toe.
  • Voeg vervolgens kleurstof toe aan elk glas, zodat elk glas een andere kleur water heeft.
  • Tik nu met je houten stokje voorzichtig op het glas en maak verschillende geluiden.
  • Creëer melodieën door de verschillende geluiden die je stokje produceert te combineren.
Muziek maken met water

4. Bubbels in bubbels

Dit is de laatste suggestie op onze lijst met wateractiviteiten die je thuis kunt proberen. Wat je nodig hebt is afwasmiddel, vloeibare glycerine, een rietje, een glazen of plastic bak, een theedoek en een plat oppervlak (zoals een tafel). Volg dan de onderstaande stappen:

  • Meng in je kom ongeveer 500 ml water, 200 ml afwasmiddel en 90 ml vloeibare glycerine
  • Bevochtig je handdoek in het mengsel dat je hebt gemaakt en veeg de handdoek vervolgens over een tafel of een ander glad oppervlak.
  • Blaas op het oppervlak met een rietje en kijk hoe een zeepbel zich vormt.
  • Steek dan heel voorzichtig een rietje in de bel en blaas nog een keer heet rustig. Als je voorzichtig bent, maak je zo nog een bubbel in de bubbel die je zojuist hebt gemaakt. Je kunt dit meerdere keren herhalen. Hierdoor ontstaan en nog groteren en kleinere bubbels in elkaar. Maar vergeet niet om heel voorzichtig te zijn, want ze kunnen elk moment barsten!

Geniet van deze wateractiviteiten voor thuis.

We zijn er zeker van dat deze wateractiviteiten je hebben geïnspireerd om iets nieuws te proberen, terwijl je tijd binnenshuis doorbrengt met je gezin. Wat je ook weerhoudt om naar buiten te gaan. er is geen reden waarom je geen plezier kunt hebben en creatief kunt zijn met water!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Curti, A. (2000). Juguemos con la ciencia. Barcelona: Círculo de Lectores, S.A.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.