Mythologische jongensnamen: 18 voorbeelden

Voor veel aanstaande ouders is het niet zo eenvoudig om een naam te kiezen. Het is belangrijk om veel opties te overlopen en om de betekenis van elke naam op te zoeken.
Mythologische jongensnamen: 18 voorbeelden
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 21 november, 2022

Wanneer je rekening houdt met hoeveel namen er bestaan dan kan het soms overweldigend zijn om een originele naam te kiezen voor je zoon. Daarom hebben we een selectie gemaakt van mythologische jongensnamen die zeker inspiratie zullen bieden.Of je nu een fan bent van legendes of niet, toch zullen deze mythologische jongensnamen een oude traditie van krachtige verhalen bij je oproepen.

Vergeet niet dat een naam zoeken en kiezen een reis is die steeds interessanter wordt naarmate je meer ontdekt. In die zin is nieuwsgierigheid dus onze beste bondgenoot.

We mogen echter niet uit het oog verliezen dat een naam kiezen een grote verantwoordelijkheid is. Je moet origineel zijn en toch je gezond verstand gebruiken.

Mythologische namen voor kinderen kunnen vrij uniek zijn. Toch lijkt het erop alsof ze nooit uit de mode zullen geraken. Over het algemeen zijn deze namen immers verbonden met belangrijke momenten uit de geschiedenis, met avontuur en met romantiek. Daarom dragen deze namen een kracht en een vonk in zich die uniek is.

Mythologische jongensnamen met veel karakter

1. Phoenix

Dit is de naam van een legendarische onsterfelijke vogel die in staat was om elke 500 jaar uit zijn eigen as te herrijzen. Het verhaal gaat dat de phoenix een prachtig, nobel en majestueus dier was. Ongetwijfeld is dit dus de reden waarom het door talrijke vroege samenlevingen als inspiratie is gebruikt. Bovendien wordt het dier vaak vernoemd in de Arabische poëzie.

De phoenix heeft een grote spirituele kracht. Deze naam kiezen kan dan ook een bepaalde essentie doorgeven aan je kind. Het is ook belangrijk om te weten dat de phoenix in verband wordt gebracht met de Koning van de Lucht en – uiteraard – met vuur. Dankzij de rijke geschiedenis bruist deze naam dus van vitaliteit.

2. Adonis

De schoonheid van deze naam lijkt gepast want de Griekse mythologie vertelt ons dat de man die deze naam droeg het bewonderen waard was. Zijn eindeloze schoonheid en unieke charme zorgden er immers voor dat zelfs de godinnen Aphrodite en Persephone hem voor zich probeerden te winnen. Hierdoor is deze naam synoniem geworden voor aantrekkelijkheid.

3. Alexander

Dit is een favoriete naam onder vaders. Het is afgeleid van het Griekse ‘Alexandros’. Bovendien heeft de naam een krachtige betekenis want Alexander is de beschermer van de mensheid. Jongens met deze naam zijn in het algemeen heel onafhankelijk en hebben de aangeboren neiging tot leiderschap.

4. Bastian

Deze naam van Griekse oorsprong komt van de naam ‘Sebastos’, wat vereerd of gerespecteerd betekent. Het is een naam met veel karakter en met een bepaalde kracht wanneer deze luidop wordt uitgesproken. Bastian is dus een onmiskenbare naam.

5. Apollo

Dit was een bekende God uit de Griekse mythologie. Afbeeldingen van Apollo leggen vaak de nadruk op zijn schoonheid. Bovendien was hij de god van het licht, de dag en de zon. Hij was de zoon van Zeus en Leto en zijn naam betekent ‘hij die weggaat van de dood’.

6. Ulysses

Dit is de naam van een koning van het eiland Ithaca. Hij was een held in de Griekse mythologie. Kinderen met deze geweldige naam zijn toegewijd, hebben oog voor detail en zijn bovendien respectvol.

7. Damian

Een naam van Griekse oorsprong die ‘temmer’ betekent. Jongens met deze naam zijn in het algemeen respectvol, vriendelijk en geduldig.

Mythologische jongensnamen: close up van een oog

8. Silvanus

Hij was de beschermer van weilanden en grenzen. Jongens met deze naam zijn gewoonlijk gek op de natuur en vertoeven graag in het gezelschap van dieren.

9. Hercules

Dit was misschien wel de bekendste god uit Griekse mythologie. De zoon van Zeus en Tebas was een prachtig mens. Kinderen met deze naam zijn gewoonlijk moedig en lopen over van vitaliteit.

10. Angus

Dit was de god van de liefde in de Keltische mythologie. Door te zingen kon hij koppeltjes verliefd laten worden.

11. Balder

Een figuur uit de Noorse mythologie. Hij was de god van de onschuld, de waarheid en het licht. Dit is een naam die niet vaak voorkomt. Je zoon zal dus in elk geval opvallen.

12. Colin

Dit is een naam van Griekse oorsprong. Het betekent ‘zo sterk als een beer’. Kinderen met deze naam zijn meestal praktisch, realistisch en hebben voldoende energie om hun dromen waar te maken.

13. Finn

Een held uit de Ierse mythologie. Hij wordt beschouwd als de beschermer van Ierland. Jongens met de naam Finn zijn in het algemeen vastberaden, intuïtief en hebben veel doorzettingsvermogen.

14. Hector

Hector was een belangrijke held uit de Griekse mythologie en de prins van het eiland Ithaca. Kinderen met deze naam zijn gewoonlijk geduldig, respectvol, dapper en toegewijd.

Mythologische jongensnamen: baby met knuffel

15. Ares

Ares was de Griekse god van de oorlog, waardoor deze naam enorm veel karakter heeft. Hierdoor doelt de naam op onafhankelijkheid, vastberadenheid, leiderschap, kracht en energie.

16. Tristan

Dit was de naam van de bekende held uit ‘Tristan en Isolde’. Bovendien was hij een eervolle ridder in de legende van Arthur. De naam is van Latijnse oorsprong en betekent ‘hij die zijn verdriet niet laat blijken’.

Deze naam is zeer populair in Italië, Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk. Jongens met deze naam zijn meestal attent en gevoelig.

17. Dylan

Deze naam betekent ‘zoon van de zee’. Jongens met deze naam hebben gewoonlijk een sterke verbeelding en creativiteit. Bovendien kunnen ze enorm leergierig zijn. Ze houden ervan om hun talrijke projecten werkelijkheid te zien worden.

18. Hermes

De zoon van de god Zeus en de godin Maya. Hermes was de boodschapper van de goden. Kinderen met deze naam zijn meestal oprecht, attent en respectvol.

Als je genoten hebt van deze mythologische jongensnamen dan stellen we voor dat je wat meer research doet naar de legenden die ermee te maken hebben.

Mogelijk ontdek je nog interessantere anekdotes om met je zoon te delen eenmaal hij een beetje ouder is. Hij zal in elk geval trots zijn dat je die je een van deze mythologische jongensnamen voor hem gekozen hebt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carvajal González, Helena (2012). San Olaf. Base de datos digital de Iconografía Medieval. Universidad Complutense de Madrid. En línea: https://www.ucm.es/bdiconografiamedieval/san-olaf
  • Díaz, C. (2018). Breve historia de la mitología nórdica. Nowtilus.
  • Fontan Barreiro, R. (1999). Diccionario de la mitologia mundial. Edaf S.A.
  • Graulich, M. (2020). No existe una mitología azteca. Estudios De Cultura Náhuatl60, 9–45. Recuperado a partir de https://nahuatl.historicas.unam.mx/index.php/ecn/article/view/78012
  • Grimal, P. (2008). Diccionario de mitología griega y romana. Grupo Planeta (GBS). Disponible en: https://atirolimpo.files.wordpress.com/2017/01/pierre-grimal-diccionario-de-la-mitologc3ada-griega-y-romana.pdf
  • Langer, J. (2015). Dicionário de mitologia nórdica: Símbolos, mitos e ritos. hedra.
  • Lincoln, B. (2014). Between history and myth: Stories of Harald fairhair and the founding of the state. University of Chicago Press.
  • Martínez-Pinna, J., & Nieto, J. M.-P. (2011). Las leyendas de fundación de Roma: de Eneas a Rómulo. Edicions Universitat Barcelona.
  • Mazagatos, A. V. (2020). Breve historia de la mitología egipcia. Nowtilus.
  • Monaghan, P. (2014). The encyclopedia of Celtic mythology and folklore. Chelsea House.
  • Morel, H. V., & Moral, J. D. (1987). Diccionario mitológico americano: dioses, razas, leyendas. Editorial Kier.
  • Tapia, J. (2020). Mitología Azteca: Un pueblo de leyenda. Plutón Ediciones X SL.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.