Attachment parenting vereist een dosis flexibiliteit

Hoewel je misschien de voorkeur geeft aan attachment parenting om je kinderen op te voeden, vereist deze opvoedingsstijl een dosis flexibiliteit.
Attachment parenting vereist een dosis flexibiliteit
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Als je denkt aan attachment parenting, denk je misschien aan wasbare luiers, borstvoeding en biologische voeding. Het omvat echter zoveel meer dan dat! Attachment parenting, ook bekend als natuurlijk ouderschap, richt zich op reactievermogen en bewustzijn om aan de behoeften van je baby te voldoen.

Hoewel veel nieuwe ouders van plan zijn 100% natuurlijke ouders te zijn, zullen er zeker veel onverwachte dingen gebeuren en hun plan veranderen. Het is belangrijk om te weten waarom een moeder of vader zichzelf definieert als een volgeling van deze filosofie en geleerd heeft flexibel te zijn in het belang van hun kind.

Attachment parenting

Bij attachment parenting is het belangrijk om constant te groeien en te leren, je aan te passen aan situaties en te leren van andere ouders. Zo weet je zeker dat je altijd het beste doet voor je kind, wat er ook gebeurt. Hoewel je deze opvoedingsfilosofie misschien leuk vindt, moet je ook een realistische benadering hebben.

Als je het wilt toepassen, is het belangrijk dat je flexibel bent en rekening houdt met een aantal zaken. We gaan er een aantal bespreken, zodat je ze voortaan kunt toepassen in je opvoeding.

Attachment parenting kennen we ook als natuurlijk ouderschap

Attachment parenting en flexibiliteit: elke situatie en elk kind vereist andere engagement

Het is gemakkelijk om regels en plannen op te stellen voordat je de realiteit onder ogen ziet van een levende baby die ademt, huilt en poept onder jouw constante zorg. Maar die baby heeft jou nodig om hem te helpen zich veilig, geliefd en geborgen te voelen, wat je ook van plan bent.

Misschien was je tegen het gebruik van een fopspeen door je baby, maar er is niets mis mee om het aan je baby te geven als je hem geen borstvoeding kunt geven of om te zorgen dat hij stopt met op zijn duim te zuigen.

Het is het beste voor je kind om zich kalm en veilig te voelen dan om ten koste van alles alleen te voldoen aan de verwachtingen van attachment parenting. In het geval van fopspenen bijvoorbeeld, zal je baby het niet meer gebruiken zodra hij zich veilig genoeg voelt zonder.

Het is ook mogelijk dat je je kind bijvoorbeeld meer tijd aan televisie laat besteden (Engelse link), aanzienlijk meer tijd dan je dacht dat je zou toestaan. Daarnaast ben je het ouderschap misschien begonnen met wasbare luiers. Maar als je bijvoorbeeld drie kinderen hebt, ben je hier misschien niet meer zo geïnteresseerd in. Je geeft dan toch de voorkeur aan wegwerpluiers. Dit is ok. Je hoeft je er dus niet slecht over te voelen.

Na verloop van tijd kun je je ook bewust worden van de boodschappen die je moet kopen, zodat je kleintjes een goed dieet hebben. Je kunt misschien doorgaan met het kopen van biologische producten. Maar waar het om gaat is dat je alles wat je doet, doet in het belang van je kinderen. Als je kinderen medische hulp en medicijnen nodig hebben, is het onverantwoord om ze dat te weigeren vanwege een ideologie.

Je kunt ook enkele van de richtlijnen van deze filosofie volgen

Zelfs als je attachment parenting of natuurlijk ouderschap flexibeler is, kun je bepaalde richtlijnen volgen waarover niet onderhandeld kan worden. Je kunt bijvoorbeeld voorkomen dat je je baby laat huilen om hem alleen te leren slapen. Dit is oké, want je kleintje heeft je liefde en warmte nodig.

Je kunt ook tegen straffen zijn, en dat is ook oké. Onthoud dat kinderen ouders nodig hebben die hen boven alles begrijpen en respecteren. Ook als je bijvoorbeeld je baby zo lang als je wilt borstvoeding wilt geven, doe dat dan gewoon. Wat anderen er ook over zeggen.

Aan de andere kant is het ook prima als je geen borstvoeding kunt geven, waardoor je flesvoeding moet geven. Of als je de borstvoeding moet aanvullen met flesvoeding. Je doet gewoon wat het beste is voor je baby!

Breng je kinderen ook nooit in verlegenheid. Kleineer je kind niet en treed ook niet hard tegen ze op. Dit is namelijk precies wat ze niet nodig hebben. Intuïtie is erg belangrijk bij attachment parenting.

Onthoud in dit verband bepaalde niet-onderhandelbare zaken die je kinderen nodig hebben om op te groeien in een goede omgeving vol liefde en genegenheid met ouders die te allen tijde om hen geven en zich zorgen om hen maken. Ze moeten zich veilig voelen binnen hun gezin.

Als je je best doet met je kinderen, weet dan dat je het juiste doet. De beste manier om een ander te helpen is door een voorbeeld te stellen. Laat je ervaring met bepaalde opvoedingsstijlen voor zich spreken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.