Wat je moet doen als je je kleinkinderen niet mag zien

Mag je je kleinkinderen niet zien? In het volgende artikel bespreken we een aantal dingen die je moet overwegen.Mag je je kleinkinderen niet zien? In het volgende artikel bespreken we een aantal dingen die je moet overwegen.
Wat je moet doen als je je kleinkinderen niet mag zien
Maria Fátima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fátima Seppi Vinuales.

Laatste update: 11 januari, 2024

Vaak brengt een breuk of echtscheiding van een stel met kinderen bepaalde uitdagingen en problemen met zich mee die opgelost moeten worden. Bijvoorbeeld bezoekrecht, schema’s, alimentatie en vakantiedata, naast andere belangrijke kwesties. Een van de meest verwaarloosde problemen heeft te maken met de relatie met hun grootouders. Wat kun je doen als je je kleinkinderen niet mag zien? Lees verder om daar achter te komen.

Degenen die de kans hebben gehad om op te groeien met grootouders in de buurt melden positieve ervaringen en mooie herinneringen. Grootouders zijn als een extra toevoeging in het dagelijks leven. In die ruimte vinden gelach, anekdotes en ervaringen plaats, weg van de ouderlijke blik.

Ongetwijfeld kan de relatie tussen kleinkind en grootouder een van de belangrijkste zijn in het leven van een kind en van grote transcendentie voor hun ontwikkeling.

Een kind met een van de grootouders

Wat zijn de voordelen van de relatie tussen kleinkinderen en grootouders?

Als de relatie positief is, vinden zowel kleinkinderen als grootouders voldoening in de band. Voor kleinkinderen is de aanwezigheid van hun grootouders de mogelijkheid om toegang te krijgen tot een nieuwe wereld, een ander tijdperk, nieuwe avonturen en ontdekkingen, met grenzen die iets relaxter zijn dan wanneer ze bij hun ouders zijn.

Voor grootouders gaat het erom zichzelf nieuw leven in te blazen, te genieten van het ouderschap vanuit een andere hoek, met minder verantwoordelijkheden en meer plezier. Kleinkinderen ‘updaten’ hun grootouders ook en brengen frisse ideeën mee uit hun wereld en van de nieuwe generaties.

Zelfs voor hun eigen kinderen is deze relatie positief, omdat grootouders een geweldige bron van hulp en samenwerking kunnen zijn.

Wat te doen als je je kleinkinderen niet mag zien

Veel grootouders die hun kleinkinderen niet mogen zien, zoeken wanhopig naar een oplossing voor dit probleem. Ze weten echter niet altijd wat ze moeten doen. Sommige mensen raden aan om naar de rechter te stappen en hun rechten op te eisen, maar veel grootouders vrezen de gevolgen daarvan. Laten we eens kijken naar enkele van de mogelijke alternatieven.

Denk na over de oorzaak van het conflict

De onmogelijkheid om contact te hebben met de kleinkinderen heeft niet altijd dezelfde oorsprong. Soms komt het door een probleem met het kind, met de partner van het kind, of soms door het overlijden van een van de partners, waardoor het contact wordt verhinderd – of niet wordt aangemoedigd – door de andere ouder.

Probeer met de ander te praten

Benader de ander om een omgangsregeling af te spreken. Je kunt het gesprek het beste proberen te benaderen in het belang van de kleinkinderen, om hulp aan te bieden en om de opvoeding te begeleiden. Misschien wordt er geen begrip of vergeving tussen de volwassenen bereikt. Maar het vermindert wel de nevenschade.

Probeer zoveel mogelijk contact te houden met je kleinkind

Je mag je kleinkinderen misschien niet zien, maar als ze oud genoeg zijn en een eigen mobieltje hebben, kun je ze schrijven om te vragen hoe het met ze gaat, hoe het op school gaat, vertellen over je activiteiten, enz. Het is een manier om aanwezig te zijn en de band te blijven koesteren. Minstens één keer per week een videogesprek regelen kan ook een goed alternatief zijn.

Advies vragen

Als goede wil tussen volwassenen niet genoeg is, kun je overwegen een professional te raadplegen om meer te weten te komen over jouw rechten en die van je kleinkind. Afhankelijk van het land biedt men, voordat men een gerechtelijke aanpak start, de optie van bemiddeling aan.

Op deze manier kan, uitgaande van het principe van dialoog en het zoeken naar oplossingen, een punt van overeenstemming worden gevonden, zoals vermeld door Luisa Pérez Caballero en de andere auteurs van het artikel dat is gepubliceerd in de Revista Mediación (Spaanse link).

Dialoog en interventie stellen je ook in staat om na te denken over een oplossing op korte termijn en sluit beter aan bij de realiteit van oudere volwassenen, waar tijd een ander belang krijgt. Een rechtszaak kan de tijd verlengen en het contact met het kleinkind uitstellen.

Je kleinkinderen niet zien door ruzie met je eigen kind

Enkele punten om rekening mee te houden als je je kleinkinderen niet mag zien

Afhankelijk van het land worden ook de andere familieleden in de wet beschouwd. Met andere woorden, de respectievelijke burgerlijke wetboeken erkennen het belang van het onderhouden van contact.

Dus, enkele belangrijke punten om in gedachten te houden zijn:

  • Contact mag men niet verhinderen als er geen gegronde reden voor is. Een omstreden scheiding tussen de ouders is bijvoorbeeld geen sterk argument voor de grootouders om hun kleinkinderen niet te mogen zien.
  • Het belang van het kind moet voorop staan. Het is belangrijk om naar het kind te luisteren en het de ruimte te geven om zichzelf te uiten. Als ze hun grootouders willen zien, moeten we hun wensen respecteren.
  • Er kan een bezoekregeling worden afgesproken. Over het algemeen hangt de mate van toegeeflijkheid samen met andere factoren, zoals de levensomstandigheden en de leeftijd van het kind.

Kleinkinderen op de  eerste plaats

Elke familie kent zijn eigen ‘interne situaties’. Daarom is het, naast de aanbevelingen die vrienden of familieleden je kunnen geven, belangrijk om na te denken over de realiteit waarmee iedereen moet leven. Wat in sommige gevallen werkt, werkt soms in andere gevallen niet.

Wat altijd belangrijk is, in het belang van de kinderen, is om te proberen op een vreedzame manier een oplossing te vinden.

Tot slot is het ook waardevol om te weten dat als je een relatie met je kleinkind wilt onderhouden, het het beste is dat deze stabiel en consistent is. Dat wil zeggen, er kunnen moeilijkheden zijn, maar het gaat niet om ‘opduiken en verdwijnen’ wanneer jij daar zin in hebt of tijd voor hebt. Dit kan erg pijnlijk zijn voor het kleinkind, dat zich niet veilig zal voelen binnen deze band omdat er geen voorspelbaarheid is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • González Bernal, Jerónimo J.; González Santos, Josefa; Ortiz Oria, Vicente; González Bernal, Enrique
    LA RELACIÓN ABUELOS-NIETOS DESDE UNA PERSPECTIVA INTERCULTURAL
    International Journal of Developmental and Educational Psychology, vol. 2, núm. 1, 2010, pp. 669-676
    Asociación Nacional de Psicología Evolutiva y Educativa de la Infancia, Adolescencia y Mayores
    Badajoz, España.
  • Pérez Caballero, Mª Luisa, Acevedo Bermejo, Antonio y Muñoz Vicente, José Manuel. (2012). Los conflictos parentales como origen de las dificultades en las relaciones abuelos-nietos abordaje mediacional y jurídico-forense. Revista de Mediación. Año 5. Nº 9. 1er semestre 2012.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.