Ontdek de kenmerken en voordelen van mentaliseren

Bewustwording is de sleutel tot de sociale ontwikkeling van kinderen. Met dat in gedachten nodigen we je uit om de kenmerken en voordelen van mentaliseren te ontdekken!
Ontdek de kenmerken en voordelen van mentaliseren
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Wil je weten wat de kenmerken en voordelen van mentaliseren zijn? Waar het voor is? Wanneer je het ontwikkelt? Besteed dan aandacht aan de informatie die we in het volgende artikel zullen delen om de antwoorden op deze vragen te ontdekken.

Heb je je ooit afgevraagd hoe mensen de gedachten van anderen kunnen ‘lezen’? Dit vermogen staat als mentaliseren bekend en omvat de ontwikkeling van interpersoonlijke en intrapersoonlijke intelligentie.

Voordat je doorgaat, moet je weten dat baby’s niet met het vermogen worden geboren om dit mentale vermogen te implementeren. Het ontwikkelt zich eerder geleidelijk door de ervaring en relaties die kinderen met anderen opbouwen.

Mentaliseren heeft voordelen, maar wat is mentaliseren?

Vader en zoon in gesprek

Mentalisatie, ook wel reflectiefunctie genoemd, is een mentale capaciteit. Het stelt je in staat om je je eigen mentale toestanden en die van anderen voor te stellen en te begrijpen om je eigen gedrag en acties en die van anderen, waar te nemen en te interpreteren.

Met andere woorden, het bestaat uit het toekennen van bepaalde gedachten, gevoelens, verlangens, overtuigingen, behoeften, motivaties, enz., om je eigen gedrag en het gedrag van anderen te verklaren.

Dit complexe cognitieve vermogen is dus fundamenteel voor het opbouwen van bevredigende sociale en affectieve relaties... Relaties gebaseerd op wederzijdse hulp, communicatie, empathie, assertiviteit en actief luisteren.

“Het vermogen om zichzelf in andermans schoenen te verplaatsen is een van de belangrijkste functies van intelligentie. Het toont de mate van volwassenheid van de mens.”
– Augusto Cury –

Wat zijn de voordelen van mentaliseren?

Volgens psychologen en psychoanalytici Angelina Graell Amat en Gustavo Lanza Castelli zijn enkele van de meest relevante voordelen van mentaliseren onder andere:

  • Hiermee kunnen we ons gedrag en dat van anderen gemakkelijker begrijpen en voorspellen.
  • Bevordert gedragsmatige zelfbeheersing, in staat zijn te anticiperen op hoe bepaalde attitudes anderen kunnen beïnvloeden.
  • Moedigt emotionele zelfbeheersing aan. Dit helpt op zijn beurt om je eigen verlangens, gedachten en gevoelens te identificeren en in overeenstemming met de situatie uit te drukken. En tegelijkertijd om ze te reguleren.
  • Bevordert een veilige hechting tussen ouders en kinderen.
  • Verbetert de communicatie tussen mensen. Dat komt omdat je, om een vloeiend gesprek te voeren, rekening met de mentale toestand van de persoon met wie je communiceert moet houden.
  • Stelt je in staat om je eigen gedachten als louter mentale representaties te begrijpen, als iets anders of iets wat los van de werkelijkheid staat.

De ontwikkeling van mentaliseren in de kindertijd

Psychoanalyticus Peter Fonagy is een van de bedenkers van de term mentaliseren. Volgens hem begint dit cognitieve vermogen op een zeer primitieve manier vanaf de leeftijd van zes maanden te verschijnen. En beetje bij beetje perfectioneren kinderen het en het wordt steeds complexer.

Op driejarige leeftijd beginnen kinderen bepaalde empathische reacties te vertonen. Vervolgens verwerven ze gedurende deze tijd het vermogen om bepaalde basisemoties bij anderen te identificeren. En tegelijkertijd beginnen ze te begrijpen dat deze van degene verschillen die ze zelf voelen.

Het is echter pas op de leeftijd van vier of vijf dat kinderen mentale toestanden in zichzelf en in anderen kunnen toeschrijven en vertegenwoordigen. Deskundigen beschouwen dit dus als het moment waarop ze het stadium van symboliek betreden.

Welke rol spelen ouders bij de ontwikkeling van dit vermogen?

Meisje maakt iets voor haar moeder

Tot slot is het belangrijk om de rol van ouders en andere belangrijke referentiefiguren in de normale ontwikkeling van mentaliseren op te merken. Met andere woorden, het is onze verantwoordelijkheid om hun emotionele intelligentie vanaf de eerste levensjaren te verbeteren.

Hoe? Heel simpel! Vanaf het moment dat onze kinderen worden geboren, moeten we empathisch handelen en hen laten zien dat ze hun behoeften en verlangens kunnen begrijpen en er vervolgens op kunnen reageren.

Als kinderen eenmaal ouder zijn, dan is het belangrijk om over de gedachten en gevoelens die ze hebben te praten. Geef ze dus een naam en label ze allemaal. Op deze manier leren kinderen namelijk om over hun eigen gevoelens na te denken.

En later, op een natuurlijke manier, verwerven ze ook het vermogen om de mentale toestanden van anderen te herkennen en te interpreteren. Het thuis onderwijzen en de manier waarop we met onze kinderen omgaan, is daarom de sleutel tot de juiste ontwikkeling van mentaliseren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.