Het belang van sereniteit als waarde

Het promoten van sereniteit als waarde is een manier om kinderen te helpen de problemen en situaties van het leven op een positievere manier onder ogen te zien en op te lossen. In dit artikel leggen we meer uit.
Het belang van sereniteit als waarde

Laatste update: 19 juni, 2021

Sereniteit als waarde is zeer nuttig voor zowel kinderen als volwassenen. Deze karaktereigenschap en vaardigheid helpt ons om elke dag sterk en kalm te handelen bij uitdagingen.

Wat is sereniteit?

Sereniteit is een kenmerk van mensen die kalm of ontspannen zijn. Deze kwaliteit heeft te maken met iemands persoonlijkheid. Dat wil zeggen, een persoon kan een sereen karakter hebben.

Aan de andere kant verwijst sereniteit ook naar een vaardigheid die mensen kunnen ontwikkelen en oefenen. Iemand kan bijvoorbeeld rustig handelen in verschillende situaties.

Sereniteit of een sereen persoon zal ons laten nadenken voordat we impulsief handelen of gedreven worden door onze emoties. Zowel in het dagelijks leven als in moeilijke tijden kan sereniteit nuttig zijn.

Een sereen meisje blijft rustig bij problemen

Sereniteit en zelfbeheersing

In ons dagelijks leven en gedurende ons hele leven zijn er situaties waarin we beslissingen moeten nemen en snel moeten handelen. Dit kan gebeuren met werk, gezin maar ook persoonlijke situaties. Zoals we al zeiden, kun je ze op verschillende manieren onder ogen zien.

Wanneer mensen kalm zijn bij problemen, hebben ze zelfbeheersing. Dit betekent dat ze niet alleen controle hebben over hun emoties, maar ook het bewuste vermogen hebben om impulsen en reacties vrijwillig te reguleren.

Door sereniteit en zelfbeheersing kun je de impulsen beheersen die ervoor zorgen dat je irrationeel handelt. Als resultaat kun je deze dingen bereiken:

  • Geen tijd verspillen
  • Gevoelens van frustratie, angst, spanning en stress (Engelse link) vermijden
  • Leren van problemen
  • Anderen geen pijn doen door te handelen zonder na te denken
  • Een positieve persoonlijke en relationele balans ontwikkelen
  • Meer concentratie bereiken
  • Je humeur verbeteren
  • Innerlijke vrede bereiken

Sereniteit is niet vrij zijn van de storm, het is vrede hebben in de storm.

Door sereniteit en zelfbeheersing kun je impulsen beheersen

Sereniteit als waarde

Tegenwoordig is het leven erg druk: familie, werk, studies, reizen, relaties en sociale netwerken. Dit alles zorgt ervoor dat we constant in een staat van opwinding blijven. Het is daarom belangrijk om te leren kalm te zijn of sereen te handelen bij tegenslagen en problemen. Dit is vooral belangrijk omdat het leven zo snel gaat.

Het is ook belangrijk om onze kinderen sereniteit bij te brengen. Dit betekent dat ze moeten leren een kalme houding te ontwikkelen in moeilijke omstandigheden, of ze nu nieuw of onbekend zijn. Aan de andere kant zijn er bepaalde momenten, dramatische of gevaarlijke, die een moment van sereniteit nodig hebben. Hiervoor moeten kinderen leren om aan het volgende te denken: