De Koeppen-techniek om kinderen te helpen ontspannen

Door kinderen te leren ontspannen, kunnen ze hun bezorgdheid verminderen en hun concentratie verbeteren. De Koeppen-techniek is een eenvoudige en leuke methode om dit doel te bereiken.
De Koeppen-techniek om kinderen te helpen ontspannen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Kinderen kunnen, net als volwassenen, in hun dagelijks leven last hebben van bezorgdheid of stress. Ze ervaren ook moeilijke situaties die kunnen leiden tot angst, rusteloosheid en boosheid. Ontspanning is daarom om vele redenen een uiterst nuttige en heilzame oefening voor kinderen. Vandaag zullen we het hebben over een van de eenvoudigste methoden om kinderen te helpen ontspannen: de Koeppen-techniek.

Het is gebaseerd op de bestaande relatie tussen fysieke en mentale stress. Als je je lichaam namelijk ontspant, kun je ook je ongerustheid verminderen. Deze techniek maakt gebruik van enkele eenvoudige visualisatie-oefeningen waarbij je kinderen begeleidt bij het aanspannen en ontspannen van verschillende spiergroepen. Je moet elke oefening twee tot vier keer herhalen.

Oefeningen van de Koeppen-techniek om mee te beginnen

1. De citroen, een oefening om je handen en armen te ontspannen

Stel je allereerst voor dat je een citroen in je hand hebt. Je moet er hard in knijpen om al het sap eruit te krijgen. Knijp er hard in. Merk op hoe je hand en je arm zich aanspannen terwijl je knijpt. Laat nu los en laat de citroen vallen. Voel hoe je hand en arm vervolgens ontspannen. Merk je het verschil?

De Koeppen-techniek om kinderen te helpen ontspannen

2. De luie kat om je armen en schouders te ontspannen

Stel je vervolgens voor dat je een hele luie kat bent die wil strekken. Strek je armen voor je uit. Til ze boven je hoofd en rug. Voel je je schouders strekken? Laat ze daarna langs je zij vallen en voel hoe je schouders en armen ontspannen.

3. De schildpad, om de schouders en nek te ontspannen

Nu ben je een schildpad, vrolijk zittend op een rots. Plotseling voel je dat je in gevaar bent. Je moet je verbergen! Trek je hoofd in je schild en breng je schouders naar je oren. Als het gevaar voorbij is, kun je naar buiten komen. Steek je hoofd vervolgens naar buiten en voel je schouders en nek ontspannen.

4. Koeppen-techniek: een stuk kauwgom, om je kaak te ontspannen

Je hebt een heel groot stuk kauwgom in je mond. Je wilt erop kauwen, maar je moet elke spier in je kaak gebruiken om het te doen. Bijt hard en kauw erop. Stop nu met kauwen en voel hoe je spieren vervolgens ontspannen.

5. De vlieg, om je gezicht, neus en voorhoofd te ontspannen

Je hebt een heel vervelende vlieg op je neus. Je wilt het verjagen maar je kunt je handen niet gebruiken. Probeer daarom je neus zo veel mogelijk te fronsen. Merk je hoe je wangen en lippen strakker worden? Nu je de vlieg hebt afgeschrikt, kun je je gezicht helemaal ontspannen.

6. De olifant, om je buik te ontspannen

Je ligt vredig op het gras. Plotseling zie je een olifant naar je toe rennen. Het geeft je geen tijd om te ontsnappen. De enige oplossing is om je buik zo hard als een rots aan te spannen. De olifant is daarna een andere kant opgegaan, wat betekent dat je je kunt ontspannen.

7. Het hek, om je buik en rug te ontspannen met deze Koeppen-techniek

Terwijl je door het bos loopt, zie je een prachtige plek waar je naartoe wilt. Je moet echter over een heel smal hek gaan. Om dit te bereiken moet je je buik zo ver mogelijk naar je rug toe intrekken. Als het je eenmaal lukt om over het hek te gaan, kun je teruggaan naar je normale positie en je buik ontspannen.

Het is belangrijk de oefeningen vaak te herhalen om te ontspannen

8. Modder, om je voeten en benen te ontspannen

Je loopt door een jungle als je een modderpoel ziet. Je besluit je voeten erin te zetten. Om dit te doen moet je de modder zo hard mogelijk duwen met je benen. Haal daarna je voeten eruit en ontspan je benen en voeten.

Het nut van deze Koeppen-techniek

Met deze oefeningen kunnen kinderen hun eigen lichaam ontdekken en ermee te werken. Ze zullen ook vertrouwd raken met de gevoelens van spanning en deze identificeren wanneer ze zich in hun dagelijkse leven manifesteren. Bovendien zullen ze leren dat ze angst of nervositeit kunnen verminderen door hun spieren te ontspannen (Engelse link).

Dit is geen geïsoleerde oefening, maar eerder een continue oefening. Kinderen moeten het regelmatig doen, minstens één keer per dag. Op deze manier kunnen ze overdag ontspannen en verbeteren ze hun aandacht, concentratie en de kwaliteit van hun slaap. Evenzo zal deze techniek hun emotionele intelligentie verbeteren, omdat het voor hen gemakkelijker wordt om hun emoties te begrijpen en te beheersen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • González, A., & Amigo, I. (2000). Efectos inmediatos del entrenamiento en relajación muscular progresiva sobre índices cardiovasculares. Psicothema12(1), 26-32.
  • Varona Simón, L. (2018). Programa de intervención pragmática en niños con Disfemia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.