De rol van de oppas met betrekking tot kinderen

De oppas is de persoon die onze kinderen begeleidt, troost en verzorgt als we er niet zijn. Het is belangrijk om een persoon te kiezen die onze waarden deelt.
De rol van de oppas met betrekking tot kinderen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Meer en meer gezinnen bestaan uit beide ouders die buitenshuis werken. De combinatie van werk en het gezinsleven is een echte uitdaging. Ouders moeten hun kinderen onder de hoede van een ander persoon achterlaten. Dit is wanneer de rol van een oppas heel belangrijk wordt en bijna een ander lid van het gezin wordt.

De rol van een oppas

Wanneer het tijd is om terug te keren naar de werkplek, zijn er met betrekking tot kinderopvang verschillende opties. Veel gezinnen kiezen ervoor om een verzorger of oppas in te huren om voor hun kinderen te zorgen. Het belangrijkste differentiële voordeel ten opzichte van een opvang is persoonlijke aandacht.

Hierdoor wordt een oppas een zeer belangrijk persoon voor kinderen. Het zijn mensen met wie onze kinderen hun dagelijks leven delen. Ze luisteren naar hen, kalmeren hen en bieden emotionele steun. Bovendien voeden ze ze, verzorgen ze hun wonden en laten ze de kinderen zelfs douchen en brengen ze de kinderen naar bed als hun ouders nog niet thuis zijn.

De band die kinderen met hun oppas opbouwen, kan zeer sterk en voordelig voor hen zijn. Als er gezonde emotionele banden zijn, dan zal het zelfvertrouwen van onze kinderen groeien, het zal hen helpen meer sociale mensen te worden, en het zal de periodes van afwezigheid van de ouders draaglijker maken.

Hoe een goede oppas te kiezen

Jongen maakt zijn huiswerk

Rekening houdend met het belang van de rol van een oppas, is het gepast om na te denken over de kwaliteiten die deze persoon zou moeten hebben. De verzorger neemt een essentiële plaats in het leven van je kinderen in.

Veel gezinnen huren dezelfde persoon in om voor hun kinderen en huishoudelijke taken te zorgen. Dit betekent in het algemeen dat de persoon geen specifieke kwalificatie voor kinderopvang heeft.

Als je de middelen hebt, dan is het altijd veel handiger om beide taken te scheiden en een oppas te kiezen met een opleiding in psychologie, pedagogiek of voorschoolse educatie.

De verantwoordelijke moet voldoende kennis hebben, vooral als de kinderen jong zijn of speciale behoeften hebben. In het ideale geval zou de oppas de evolutionaire stadia van kinderen moeten kunnen begrijpen. Ze op de best mogelijke manier kunnen begeleiden bij het doorlopen van elke fase.

Gedeelde waarden tussen ouders en de oppas

Een andere fundamentele factor om te overwegen bij het selecteren van een zorgverlener is om er zeker van te zijn dat deze persoon jouw waarden en visie deelt over hoe je kinderen moet opvoeden.

Op zijn minst moet deze persoon je manier van onderwijs en je normen respecteren. Deze overeenkomst is essentieel voor de kleintjes om zich veiliger en gelukkiger te voelen. Hier volgen enkele van de belangrijkste waarden die de ideale oppas zou moeten delen.

Democratie in de rol van oppas

Het is cruciaal voor deze persoon om je kinderen de mogelijkheid te bieden om beslissingen te nemen en afspraken te maken, in plaats van ze op te leggen. Als je broers en zussen bijvoorbeeld de vrijheid geeft om zelf te kiezen en te onderhandelen over welk bordspel ze samen zullen spelen, ontstaat er een veiliger en assertiever karakter.

Empathie

Als het aankomt op het vervullen van de rol van oppas, moet de juiste persoon in staat zijn om je kleintjes emotioneel tegemoet te komen wanneer ze lijden. Een oppas moet iemand zijn die betrokken is en erin slaagt om kinderen zich gehoord, gewaardeerd en geliefd te laten voelen.

Positiviteit is een van de essentiële waarden in de rol van oppas

In de huiskamer dansen

Het heeft de voorkeur om kinderen positief aan te spreken en hen te vertellen wat ze moeten doen in plaats van wat je niet wilt dat ze doen. “Bewaar je speelgoed in de doos” in plaats van “laat geen speelgoed rondslingeren.”

Bovendien, als de bevelen vergezeld gaan van uitleg, zal het de kinderen helpen om te handelen uit overtuiging. Ze handelen dus niet door blinde gehoorzaamheid. “Als het speelgoed op de vloer ligt, kan iemand erop gaan staan en ze onbedoeld stuk maken.”

Zelfbeheersing

Een onmisbare eigenschap bij het omgaan met kinderen is kalm en geduldig zijn. Je hebt een verzorger nodig die niet de controle verliest wanneer een kind een driftbui krijgt. Iemand die kinderen de ruimte geeft om zich te uiten en ze met respect en zonder schreeuwen weer rustig krijgt.

Het interview is het perfecte moment om te ontdekken of de persoon die je oppas wil zijn deze belangrijke waarden met je deelt. Vraag daarom naar dagelijkse situaties om te weten hoe deze persoon zou reageren. Let vooral op de details over eerdere banen. Een persoon met een roeping spreekt namelijk met emotie en genegenheid over eerdere gezinnen. Wellicht ook interessant voor jou

Brief aan de vrouw die voor mijn kind zorgt terwijl ik aan het werk ben
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Brief aan de vrouw die voor mijn kind zorgt terwijl ik aan het werk ben

Lieve vrouw die voor mijn kind zorgt, Ik hoop dat deze brief je bereikt en dat je samen bent met je familie en vrienden. Ik wens je zoveel gezondhe...  • de Piaget, T. D. D. C. (2007). Desarrollo Cognitivo: Las Teorías de Piaget y de Vygotsky.
  • Mayer-Spiess, O. C. (1996). La asertividad: expresión de una sana autoestima. Desclée de Brouwer.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.