3 korte films die je kinderen waarden bijbrengen

Alle kinderfilms bevatten boodschappen die een bron van reflectie kunnen zijn. Films zijn een geweldige manier om je kinderen te helpen groeien. Ze zorgen voor verantwoordelijke volwassenen in de toekomst. 
3 korte films die je kinderen waarden bijbrengen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 11 oktober, 2018

Kinderen waarden bijbrengen is een belangrijk deel in de opvoeding van je kinderen. Maar hoe kan je hier creatief mee om gaan? Door het lezen van boeken, bezoekjes aan voorstellingen en het kijken van korte films kan je, op een leuke manier, je kinderen waarden bijbrengen.

Kinderen waarden bijbrengen door middel van korte films is een goede manier om ze op hetzelfde moment ook veel plezier te laten hebben. 

Dit type activiteit biedt een concept dat ouders graag op hun kinderen willen overdragen, zoals:

  • respect
  • compassie voor anderen
  • broederschap
  • vriendschap
  • tolerantie

Deze waarden zullen hen helpen om een moreel bewustzijn te ontwikkelen, dat bij hen blijft gedurende de rest van hun leven.

De filmindustrie is een geweldige spiegel voor het leven. Het biedt voor kleine kinderen veel mogelijkheden om te leren. Daarom hebben we een selectie van 3 korte films klaargezet die kinderen waarden bijbrengen. 

Je kan deze films als familie kijken. Sowieso zullen je kinderen bij het kijken naar deze films talloze positieve boodschappen meekrijgen.

“Je waarden bepalen wie je echt bent. Je ware identiteit is een optelsom van de waarden die je hebt.”

– Assegid Habtewold –

Korte films die kinderen waarden bijbrengen: Piper

Piper is een prachtige 6 minuten durende film, die voor je kind enorm leuk zal zijn.

Het verhaal draait om een kleine vogel die een lekker leventje leidt in zijn nestje. Het is echter tijd geworden om het nest te verlaten. Hij moet weg en op zoek gaan naar zijn eigen eten.

Zijn moeder legt hem de druk op om andere dingen te gaan ervaren. Ze vliegt met hem mee tot aan de kustlijn. De golven maken Piper bang en hierdoor raakt hij ontmoedigd.

Met behulp van zijn ouders en een nieuwe vriend – een kleine krab – overwint Piper zijn angst voor water.

Dit verhaalt leert kinderen de positieve waarden van inspanning en persoonlijke groei. Het is een levensles: je moet uit je vertrouwde wereld stappen om te kunnen leren. 
Je moet verder gaan dan je eigen grenzen, angsten overwinnen en fouten maken. Dit is de manier op jouw eigen weg te vinden.
Korte films

Korte films die kinderen waarden bijbrengen: The Potter

Kinderen waarden bijbrengen kun je ook met deze tweede korte film. Het vertelt het verhaal van een leraar die het vak van pottenbakken uitlegt aan zijn leerling. De twee karakters hebben samen een hele goede band.

Voornamelijk is het het kind, die zijn leraar enorm bewondert vanwege zijn talent om mooie creaties uit klei te maken.

Het kleine kind ontdekt dat met geduld en hard werk, ook hij mooie kunstwerken kan maken.  

Deze korte film heeft de kracht om de waarden van toewijding, inspanning, geduld en doorzettingsvermogen uit te leggen. Deze vier zullen je kind helpen om elk doel wat hij voor zichzelf stelt te bereiken.

Dankzij de meester pottenbakker, die optreedt als een gids, wordt de jongen stap voor stap beter. Wat is het moraal voor volwassenen zoals wij?

Sommige doelen zijn voor kinderen niet makkelijk haalbaar. We moeten daarom hulp bieden en hen motiveren om hun doelen te bereiken. 

Kinderen waarden bijbrengen

Korte films die kinderen waarden bijbrengen: The Biggest Flower in the World

De laatste film die we aanraden is gebaseerd op het verhaal van José Saramago, winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur.

Het verhaal daagt ons uit om te reflecteren op solidariteit en menselijke relaties, in een wereld die gebroken is door egoïsme en individualisme.

The Biggest Flower in the World is ideaal voor mensen die vergeten zijn wat de waarde is van de simpele dingen in het leven en voor kinderen die dit nog moeten leren. Het leert ons ook respectvol om te gaan met het milieu.

Het verhaalt gaat over een kind die zijn vader een boom ziet doorzagen in het veld. De vader wil deze boom gebruiken als decoratie in zijn tuin. 

Nadat hij dit gezien heeft, gaat het kind ook het bos in om hetzelfde te doen. Dan vindt hij een kevertje. Hij vangt het insect in een doosje.

De kever weet te ontsnappen, maar de jongen doet er alles aan om het beestje weer te vangen. Hij springt de tuin in om het insect te zoeken.

Zijn nieuwsgierigheid neemt hem mee op een reis waarin hij ook een bloem ontdekt. De kleine, droge bloem heeft het moeilijk omdat hij in de schaduw staat van de hele grote boom die zijn vader heeft omgekapt.

Wellicht als een spel, maar misschien ook uit goede wil, besluit het kind de droge bloem te helpen. Om hem te redden zoekt hij overal naar water.

Zonder twijfel zullen deze films kinderen waarden bijbrengen. Ze zullen een geweldige manier zijn om je kinderen deze dingen te leren. 

We moedigen je aan om deze films samen met je kind te kijken. Je bent hierdoor verzekerd van een leuke middag op de bank met je kind, terwijl je samen films kijkt en hier over napraat. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.