Moet je je kinderen bij je laten slapen?

Als ouders hebben we ons allemaal afgevraagd of we het juiste doen door onze kinderen bij ons te laten slapen. Alle kwesties zoals deze hebben hebben altijd hun voor- en nadelen, maar de beslissing ligt altijd bij de ouders. En wat hun keuze ook is, het zal zeker de juiste zijn.
Moet je je kinderen bij je laten slapen?
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Het eeuwige dilemma waar veel ouders voor staan, is of ze hun kinderen al dan niet bij hen laten slapen. Het is een feit dat in veel gezinnen baby’s huilen om wat troost te krijgen. Als ze ouder zijn, staan ze vaak op en gaan ze naar het bed van hun vader en moeder op zoek naar wat gezelschap.

Sommige ouders vragen zich af ze hun kinderen bij hen moeten laten slapen. Wat moet je doen? Velen laten hun kind in bed blijven tot ze weer slapen, maar ook om zelf niet op te hoeven staan om het naar hun eigen bed te brengen. Maar is dit de oplossing? Is dit het juiste om te doen?

Er zijn hier veel discrepanties. Mensen die ouderschap bestuderen, worden in twee groepen verdeeld: degenen die ouders ondersteunen om hun kinderen bij hun in bed laten slapen en degenen die beweren dat kinderen alleen moeten slapen.

Voordelen van kinderen bij je laten slapen

Bevordert nachtelijke borstvoeding

Als een baby in het bed van de ouders slaapt, kan de moeder gemakkelijker borstvoeding geven zonder op te staan. Op deze manier zal ze beter rusten en zal het geven van borstvoeding veel comfortabeler zijn. Een ander voordeel is dat hoe vaker de baby ’s nachts voedt, hoe meer melk de moeder overdag zal produceren.

Geeft ouders gemoedsrust

Moeders, vooral als ze voor het eerst moeders zijn, maken zich zorgen dat hun baby stopt met ademen en staan constant op om te controleren. Als ze in je bed slapen, verdwijnt die zorg, omdat ze zo hun ademhaling kunnen opmerken en deze elke keer dat ze wakker worden kunnen controleren.

Moet je je kinderen bij je laten slapen

Kinderen die bij hun ouders slapen, slapen beter

Experts vertellen ons dat het een bewezen feit lijkt te zijn dat baby’s die bij hun ouders slapen, beter slapen. Als ze wakker worden en merken dat hun ouders in de buurt zijn, vallen ze meteen weer in slaap. Als ze echter alleen zijn, schreeuwen ze vaak naar hun ouders, puur uit overlevingsinstinct.

Op bepaalde leeftijden kunnen kinderen niet begrijpen waarom hun ouders in een andere kamer slapen en daarom zijn ze er tegen om alleen te slapen.

Verbetert de binding

Baby’s hebben contact met de moeder nodig om zich veilig te voelen en een band van genegenheid op te bouwen.

Als volwassenen zullen ze meer zelfvertrouwen hebben

Sommige mensen beweren dat deze praktijk het gevoel van eigenwaarde als volwassene verbetert. Verder zeggen ze dat het gedragsproblemen vermindert en de onafhankelijkheid bevordert. Op dit moment is er echter geen wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen.

Nadelen om je kind bij je te laten slapen

Ouders krijgen minder rust

Als kinderen bij hun ouders slapen, betekent dit steevast dat de ouders niet genoeg rust krijgen. Kinderen bewegen veel terwijl ze slapen, ze trappen, ze worden wakker. Dit maakt het voor de ouders vaak onmogelijk om een goede nachtrust te krijgen.

Het seksleven van het paar wordt beïnvloed

Als het kind altijd bij de ouders slaapt, zal uiteindelijk de intimiteit en het seksleven van het paar nadelig worden beïnvloed. Als je echter wat meer flexibel bent met deze zaken, is er natuurlijk de mogelijkheid om andere tijden te zoeken om intiem te zijn. Tijden die niet samenvallen met het slaapschema van je kind.

Meisje slaapt lekker in haar eigen bed

Vertraagt de evolutionaire ontwikkeling van kinderen

Dit geldt vooral voor kinderen van ongeveer zeven of acht jaar die bij hun ouders slapen. Kinderen moeten hun ruimte hebben en eraan wennen. Als ze dat niet doen, kan dat schadelijk zijn voor hun ontwikkeling.

Ze laten wennen aan slechte gewoonten door ze bij je te laten slapen

Hier is veel discussie over. Sommigen denken dat het geen slechte gewoonte is dat een kind bij zijn ouders wil slapen. Aan de andere kant zijn er mensen die denken dat als ouders hun kinderen bij hen laten slapen, ze hen te veel verwennen. Ze denken dat ze beter in hun eigen bed kunnen slapen omdat ze hun ruimte nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen.

We maken ze emotioneel afhankelijk van de ouders

Slapen in het bed van de ouders kan betekenen dat kinderen emotioneel afhankelijk worden van hun ouders en hun onafhankelijkheid en autonomie niet ontwikkelen zoals ze zouden moeten doen.

Zoals we in dit artikel hebben gezien, is dit een kwestie waarover veel wordt gedebatteerd tussen degenen die voor  en tegen het laten slapen bij de ouders zijn.

Kortom, het meest verstandige om te doen is ervoor te zorgen dat het de beslissing van de ouders is en niet van het kind, om hun kinderen al dan niet bij hen te laten slapen. Wat de ouders willen doen en waar zij zich prettig bij voelen, is dus het juiste om te doen. Het belangrijkste is dat het voor hen goed werkt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.