Het gevaar van kinderen vertellen dat ze alles kunnen

Het lukraak geven van positieve commentaar aan kinderen kan heel gevaarlijk zijn. Leer waarom je kinderen niet moet vertellen dat ze alles kunnen.
Het gevaar van kinderen vertellen dat ze alles kunnen

Laatste update: 17 februari, 2024

Het erkennen van de sterke punten van kinderen is essentieel om bij te dragen aan hun zelfvertrouwen. Kinderen hebben hun ouders nodig om zekerheid en motivatie over te brengen in de dingen die ze doen. Overmatig gebruik van dit soort zinnen kan echter schadelijk zijn. Lees verder en kom meer te weten over het gevaar van tegen kinderen zeggen dat ze alles kunnen.

Tegeneen kind zeggenJe kunt alles wat je maar wilt” klinkt heel mooi en heeft zelfs een zekere samenhang. Overmatig gebruik van positieve opmerkingen kan echter het tegenovergestelde effect hebben van wat verwacht wordt.

Het is waar dat als iemand een doel wil bereiken, het belangrijk is dat hij ervan overtuigd is dat hij het kan. Maar een kind vertellen dat alles wat ze willen binnen hun bereik ligt, kan meer kwaad dan goed doen.

Kinderen aanmoedigen en hun zelfvertrouwen vergroten

Net als volwassenen hebben kinderen ook externe motivatie nodig. In dit verband moeten zorgzame en beschermende figuren hen aanmoedigen met woorden en daden.

Als een kind voor het eerst zonder zijwieltjes op de fiets zit, verwacht het dat de begeleidende volwassene vertrouwen uitstraalt en zinnen uitroept als “Kom op, je kunt het! Dit geeft ze de moed om te proberen hun evenwicht te bewaren. Ze zullen zich ook zelfverzekerder voelen als ze hun vader of moeder horen aanmoedigen vanaf de tribune tijdens een voetbalwedstrijd.

Kinderen worden dagelijks met uitdagingen geconfronteerd. Ze leren voortdurend, testen hun vaardigheden en doen nieuwe op. Ze maken ook fouten, een onvermijdelijk onderdeel van het opgroeien. Het is duidelijk dat een sterk gevoel van eigenwaarde onder andere wordt gevormd door positieve boodschappen van buitenaf.

Moeder en dochter hebben een goed gesprek
De opmerkingen die kinderen van hun ouders krijgen zijn meer dan belangrijk. Hoewel ze niet bepalend zijn, laten ze bovendien diepe symbolische sporen na.

Misbruik maken van positieve opmerkingen en zeggen dat ze alles kunnen kan gevaarlijk zijn

Een kind laten geloven dat alles mogelijk is, is echter niet altijd een goed idee. Lukraak gebruik maken van positieve opmerkingen kan echt gevaarlijk zijn voor hun geestelijke gezondheid. Je vraagt je misschien af waarom een schijnbaar heilzame boodschap schadelijk kan zijn voor de geest van je kinderen.

Wat er gebeurt is dat ze inelastische overtuigingen opbouwen, waardoor ze overhaaste conclusies trekken. Als ze bijvoorbeeld denken dat ze alles kunnen waar ze hun zinnen op zetten, dan zullen ze de eerste keer dat ze een doel niet bereiken het gevoel hebben dat er iets mis met ze is. Ze moeten echter accepteren dat falen deel uitmaakt van het leven. Simpel gezegd zullen ze anders niet bereid zijn om frustratie te tolereren.

Elke poging om aan het negatieve te ontsnappen – het te vermijden, het te verstikken of het het zwijgen op te leggen – mislukt. Het vermijden van lijden is een vorm van lijden. Ontkenning van mislukking is mislukking.”
– Mark Manson –

Op zijn beurt verbergt het een gecodeerde boodschap om een kind te laten geloven dat ze in staat zijn om alles te doen wat ze van plan zijn: sls ze iets niet bereiken, komt dat omdat ze niet hard genoeg hun best hebben gedaan . En de waarheid is dat het oneerlijk en onrealistisch is om te denken dat 100 procent van de resultaten afhangt van iemands eigen opoffering.

De waarde van kwetsbaarheid

We hebben allemaal beperkingen. We hebben allemaal cognitieve, fysieke, psychologische of contextuele aspecten die onze doelen bepalen of beperken. Daarom zijn er dingen die buiten onze macht liggen. Kwetsbaarheid is inherent aan mensen en het ontkennen ervan maakt ons niet sterker, maar minder echt.

Aan de andere kant, als we hen duidelijk maken dat alle mensen bepaalde beperkingen hebben, zullen ze begrijpen dat als iets niet goed gaat, dit hen niet minder waardevol maakt.

Jezelf als kwetsbaar erkennen is ook een voorwaarde om hulp te kunnen vragen. Om dit te kunnen doen, moeten we accepteren dat we niet alles alleen kunnen. Daarom kan overmatig gebruik van positieve opmerkingen heel gevaarlijk zijn, omdat het het idee ondermijnt dat om hulp vragen oké is.

Kinderen hoeven niet alles te kunnen maar hebben ondersteuning van hun ouders nodig
Als we overmatig gebruik maken van positieve opmerkingen, geven we onze kinderen het verkeerde idee dat ze niet kwetsbaar zijn en geen hulp nodig hebben.

Hoe kunnen we voorkomen dat positieve opmerkingen gevaarlijk zijn voor onze kinderen?

Positieve boodschappen zijn een fundamentele basis voor een gezond gevoel van eigenwaarde. Te veel ervan kan het echter doen ontsporen. Wat doen we dan? Het meest gunstige alternatief is altijd streven naar evenwicht.

Om de middenweg te bereiken, is het belangrijk om op gepaste momenten voorzichtig en verstandig gebruik te maken van lof en motiverende opmerkingen. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen te begrijpen dat onze kinderen niet alles kunnen, maar dat ze dat ook niet hoeven te kunnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kosma, A. Negar en la era del rendimiento y de la positividad.
  • Roa García, A. (2013). La educación emocional, el autoconcepto, la autoestima y su importancia en la infancia. Edetania, (44), 241-257.
  • Silberstein, D. (2009). Reafirmar la autoestima de nuestros hijos. Ediciones Lea.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.