Het belang van dialoog binnen het gezin

Als er iets is dat een gezin nooit mag nalaten, dan is het communicatie. Negeer daarom nooit het belang van dialoog binnen het gezin.
Het belang van dialoog binnen het gezin
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 20 maart, 2022

Soms wordt het belang van dialoog binnen het gezin niet ten volle gewaardeerd. Het is echter één van de gewoonten die nooit verloren mogen gaan. Je moet proberen het elke dag aan te moedigen en te bevorderen, want dialoog bevordert grote waarden zoals communicatie, verdraagzaamheid tegenover anderen en het vermogen om fouten toe te geven.

Door dialoog krijgen ouders en kinderen de gelegenheid elkaar beter te leren kennen. Ze kunnen meningen uitwisselen en hun problemen verbaliseren. Als we met onze kinderen praten, kunnen ze ons vertellen wat hen zorgen baart. Ook kunnen wij zo proberen hen te helpen.

Moedig een dialoog binnen het gezin aan

Aan onze houding merken onze kinderen of we van hun problemen willen weten of niet. Een luisterende houding is fundamenteel in een gezin. Voor kinderen is dit het centrum van hun hele leven, hun voorbeeld en hun referentiepunt. Het eerste wat ouders ons kunnen bieden is voortdurend luisteren.

De versterking van individualisme en instrumentalisme in de mens, naast andere aspecten, heeft geleid tot een verarming van waarden, een crisis van humanisering en dialoog.
Mª Ángeles Hernández Prados (Spaanse link)-

Het belang van dialoog binnen het gezin

Als we op dat moment aan het werk zijn of iets belangrijks aan het doen zijn, moeten we dat opzij zetten voor later. We moeten proberen kinderen het gevoel te geven dat we altijd tijd hebben om met hen te communiceren.

Problemen met dialoog

Hoewel het gemakkelijk lijkt, is het vaak moeilijk om een sfeer van dialoog in het gezin te bevorderen. De eerste reden is gebrek aan tijd. Tegenwoordig hebben we een paar momenten per dag om te praten met elkaar. Maar, zoals een studie uit 2015 (Spaanse link) van de National Open and Distance Univeristy bevestigt, zijn deze momenten absoluut noodzakelijk.

Het gaat erom dat je probeert te zorgen dat de dialoog geen monoloog van ouders tegen kinderen wordt. Kinderen moeten ook hun mening en ideeën naar voren kunnen brengen. Als ze het niet eens zijn met wat we ze vertellen, moeten ze de kans krijgen om in een klimaat van vrijheid en rust op ons te reageren.

Tips om de dialoog binnen het gezin te bevorderen

Hier zijn enkele richtlijnen die je kunnen leiden om een vloeiende en kwaliteitsvolle communicatie met je kinderen te onderhouden. Let dus op!

1. Gezag is niet hetzelfde als grenzen stellen

Als ouders de dialoog beginnen vanuit een positie van gezag, kun je er zeker van zijn dat het niet zal werken. Integendeel, ouders moeten zich in de rol van hun kinderen verplaatsen; je moet hun gevoelens en problemen begrijpen.

De grenzen moeten echter ook duidelijk gemaakt worden. Dit is geen gesprek onder vrienden; ze mogen ons niet behandelen alsof wij hun leeftijdgenoten zijn. Wij zijn hun ouders en we willen met hen in dialoog. Dat betekent echter niet dat ze hun manieren en opvoeding mogen vergeten.

2. Respecteer de beurten van beide partijen

Tijdens de dialoog moeten beide partijen meedoen. Ouders moeten zwijgen als kinderen praten. Als we ze telkens een toespraak of een uitbrander geven als ze ons in vertrouwen nemen, zullen ze ons uiteindelijk gewoon zeggen dat we gelijk hebben.

Naarmate ze ouder worden, zullen kinderen de neiging hebben te zwijgen over wat ze denken dat controverse zou kunnen uitlokken.

Met deze contraproductieve houding zullen kinderen geloven dat ouders alleen maar hun ideeën willen opdringen en niet luisteren naar hun mening. Op dat moment is de dialoog hoogstwaarschijnlijk verbroken. We hebben zeker de fout gemaakt niet naar onze kinderen te luisteren.

3. Leer te luisteren

Ook al hebben we een doel met onze gesprekken, we moeten onze ideeën niet vanaf het begin opdringen. We moeten naar ze luisteren, ze goede voorbeelden geven en hun mening leren kennen tijdens onze dialoog.

Alle kinderen hebben het nodig dat hun ouders tegen hen praten en dat er ook naar hen geluisterd wordt.

4. Laat je kind praten om zelfvertrouwen te krijgen

De eerste waarde die kinderen moeten verwerven is vertrouwen in hun eigen mening. Hoewel ze uiteindelijk hun argumentatie kunnen veranderen, moeten ze toch steeds de reden weten waarom ze iets gedaan hebben.

Consequent zijn in wat ze denken zal een grotere emotionele stabiliteit opleveren. In die zin zal het niet alleen goede retoriek mogelijk maken, maar ook doorslaggevend zijn om te leren verdraagzaam te zijn en andere standpunten aan te nemen.

5. Vind het juiste moment

Familieleden brengen het grootste deel van de dag door met werken of op school, maar het is essentieel om ook een moment te vinden voor dialoog. Dat kan bijvoorbeeld tijdens het avondeten zijn of een ander moment waarop je met z’n allen bij elkaar bent. Je kunt dan praten over hoe de dag verlopen is en een dialoog tot stand brengen over een of ander relevant onderwerp.

Een gezin zit samen te praten

Natuurlijk betekent dit niet dat je overbezorgd moet zijn en de hele dag aan je kinderen moet vragen of ze een probleem hebben. Je moet alleen steeds een luisterende houding aanhouden. Als je elke dag een moment voor dialoog reserveert, zullen de jongeren zeker dat moment opzoeken om als gezin over hun problemen te vertellen.

Het belang van dialoog binnen het gezin om sterke en blijvende banden te scheppen

Vergeet dit niet: dialoog is heel belangrijk voor elk gezin. Het biedt de mogelijkheid om waarden te bevorderen zoals het vermogen om te luisteren, verdraagzaamheid en vertrouwen. Het vereist ook dat we het elke dag samen beoefenen, op zoek naar een ideaal moment om te spreken en te luisteren.

Daarom is het, nu je het belang van dialoog binnen het gezin kent, tijd om het in praktijk te brengen. Om dit te doen, raden we aan één keer per week in te plannen en een routine te hebben. Ben je klaar om te beginnen met het versterken van de vertrouwensbanden?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ruiz Hernandez, S. M., Lame Chantre, M. C., Orozco Soto, M., Benítez Mejía, M. M., & Meza Gómez, T. D. C. (2015). Falta de Diálogo familiar. https://repository.unad.edu.co/handle/10596/3772
  • Prados, M. Á. H., & Dimas, N. V. (2016). El diálogo como valor. Padres y Maestros/Journal of Parents and Teachers, (365), 66-70.
  • Hernández Prados, M. Ángeles, & Vidal Dimas, N. El diálogo como valor. Padres Y Maestros / Journal of Parents and Teachers, (365), 66-70. https://doi.org/10.14422/pym.i365.y2016.010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.