Mijn kind verliest alles: hoe kan ik hem of haar helpen?

Vraag je je af wat je moet doen als je kind alles verliest? In het volgende artikel geven we wat nuttige raad.
Mijn kind verliest alles: hoe kan ik hem of haar helpen?
Mara Amor López

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Mara Amor López.

Geschreven door Mara Amor López

Laatste update: 22 december, 2022

Mijn kind verliest alles! De ene dag is het de paraplu, de andere dag zijn etui, en de volgende dag is mijn kind zijn jas kwijt. Je weet vast wel waar we het over hebben. Toch?

In dat geval is er iets belangrijks dat je moet weten: een overbeschermende en toegeeflijke opvoeding moedigt passief en afhankelijk gedrag bij kinderen aan. Dit soort opvoeding staat namelijk niet toe dat ze verantwoordelijk zijn voor hun dingen. Hun ouders zijn er namelijk tenslotte om hen overal aan te herinneren.

Daarom is het van essentieel belang dat je de autonomie van kinderen van jongs af aan aanmoedigt, zodat ze leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun voorwerpen. Weet je hoe je dat moet aanpakken?

Mijn kind verliest alles: mogelijke oorzaken van vergeetachtigheid

De redenen voor het verliezen van dingen lopen sterk uiteen. In feite zijn er kinderen die meer verstrooid zijn dan anderen en die, omdat ze gemakkelijk afgeleid zijn, hun spullen kwijtraken.

Om ze te helpen moet je dus weten wat deze vergeetachtigheid teweegbrengt. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende oorzaken.

Neurologische stoornissen

Sommige organische ziekten (neurologisch of psychiatrisch) kunnen bij het kind verwarring veroorzaken, naast andere uitingen.

Vermoed je dat dit het geval kan zijn, dan moet je een specialist raadplegen om tot een specifieke diagnose van het probleem te komen, of het nu tijdelijk of blijvend is.

Stress bij het kind

De vergeetachtigheid en verstrooidheid kunnen het gevolg zijn van stress. In die zin is het dus belangrijk uit te zoeken of het om een typische zorg van hun leeftijd gaat (problemen met een vriend) of om een of andere situatie die hen overweldigt, zoals pesten of huiselijk geweld.

Dit zijn problemen die bij kinderen tot veelvuldige vergeetachtigheid kunnen leiden, als een onbewuste manier om hulp te vragen.

Mijn kind verliest alles

Veranderingen in hun dieet

We mogen ook niet vergeten dat voeding een fundamentele rol speelt in onze intellectuele prestaties. Sommige voedingsmiddelen kunnen de concentratie bemoeilijken en daarom is het nodig dat we gedragsveranderingen opmerken die optreden na de inname van bepaalde voedingsmiddelen.

Tegelijkertijd kan het volhouden van een gezond en volledig dieet een beschermende factor zijn tegen deze fouten.

Mijn kind verliest alles: hoe kan ik hem helpen?

Zeker heb je je dit steeds weer afgevraagd als je kind een beetje verstrooid (Spaanse link) is en vaak zijn spullen verliest. Daarom gaan we je enkele tips geven, zodat je hem kunt helpen. Blijf lezen!

1. Leer hem verantwoordelijk te zijn

Als je telkens als je kind iets verliest het meteen weer koopt, moedig je hun verantwoordelijkheid niet aan. Ze moeten de gevolgen van hun fouten ervaren om de volgende keer beter op te letten.

Naarmate de tijd verstrijkt, kan je kleintje zich bewust worden van de voordelen van verantwoordelijk zijn en van de gevolgen van niet verantwoordelijk zijn. Daarom geldt: hoe groter de verantwoordelijkheid, hoe groter de vrijheid en de voorrechten.

2. Label je spullen

Als je kind vaak spullen kwijtraakt, is het een optie om al zijn spullen te labelen. Zo kunnen ze, als ze zoekraken, in ieder geval gemakkelijker teruggevonden worden.

3. Zorg voor visuele hulpmiddelen

Een schoolbord of een agenda kan heel nuttig zijn om bepaalde dingen te onthouden. Soms hebben kinderen volwassenen nodig om hen te leren zich mentaal te organiseren en dat kan met visuele hulpmiddelen. Op die manier is het gemakkelijker een mentaal schema van ruimte en tijd te ontwikkelen.

Een moeder helpt haar kind een schema te maken

4. Maak scripts om te onthouden

We kunnen kleine scripts verzinnen om hen te helpen onthouden welke opeenvolging van gebeurtenissen ze moeten volgen. Bijvoorbeeld, voor ik naar buiten ga controleer ik of ik mijn jas gepakt heb en dan kijk ik in mijn rugzak of alles er in zit.

We moeten ze thuis steeds weer aan het script herinneren tot de dag komt dat ze het automatisch en zonder hulp doen.

Mijn kind verliest alles, maar ik kan helpen!

Als je tot hier gelezen hebt, dan heb je vast al een paar van de sleutels geleerd om je kind op dit punt te helpen verbeteren. Maar eerst moet je onderzoeken wat de reden van hun fouten kan zijn.

Er zijn kinderen die van nature wat afgeleid zijn, maar we kunnen samen met hen aan hun verantwoordelijkheid werken en hen helpen zich te verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • De la Gándara, J., García, X. R., & Pozo, J. V. (2006). Despistado, acelerado e inquieto.¿ Es hiperactivo. Barcelona: Planeta Prácticos.
  • Alonqueo, P., & Soto, P. (2011). ¿ Es despistado o está despistado?: Infiriendo la estabilidad de los rasgos psicológicos. Psykhe (Santiago), 20(2), 87-100. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-22282011000200008&script=sci_arttext&tlng=n

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.