Engelenkus en ooievaarsbeet: vlekken op de huid van de baby

Engelenkusjes en ooievaarsbeten zijn goedaardige plekjes op de huid van de pasgeboren baby die meestal vanzelf verdwijnen. Meer informatie.
Engelenkus en ooievaarsbeet: vlekken op de huid van de baby

Laatste update: 12 augustus, 2022

Een engelenkus en een ooievaarsbeet zijn heel gewone geboortevlekken bij pasgeborenen. Ze wekken meestal enige bezorgdheid bij de ouders, hoewel ze geen reden tot zorg zouden moeten zijn. Ondanks de esthetiek zijn ze niet schadelijk en hebben ze geen invloed op de ontwikkeling van de pasgeborene.

Leer er hieronder meer over.

Wat zijn geboortevlekken?

Geboortevlekken zijn (Engelse link) verkleuringen of hyperpigmentaties die op de huid verschijnen na de geboorte of tijdens de eerste weken van het leven van de baby. Het zijn over het algemeen goedaardige en onschadelijke laesies die niet op een onderliggende aandoening wijzen.

Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen en verschillen in grootte, vorm, uiterlijk en kleur. Terwijl sommige na verloop van tijd in hun geheel vervagen, kunnen andere blijvend zijn en nog groter worden.

Een engelenkus of ooievaarsbeet is het gevolg van sommige misvormingen van de terminale bloedvaten, dat wil zeggen. die welke de huid bereiken. Deze genereren vervolgens de karakteristieke vlekken op het oppervlak van het huidweefsel van de pasgeborene.

Engelenkusjes

Engelenkusjes zijn moedervlekken die zich tussen de ogen van een pasgeborene bevinden. In tegenstelling tot de ooievaarsbeet, die op de huid kan blijven zitten, vervagen engelenkussen vrij snel. Ze worden zelfs zo genoemd omdat in de oudheid gezegd werd dat een engel de baby benaderde en zegende met een kus op het voorhoofdsgebied.

In de meeste gevallen is voor de behandeling of verwijdering van engelkussen geen behandeling nodig.

Engelenkus en ooievaarsbeet
Een engelenzoen is een vlek die op het voorhoofd van een baby verschijnt, meestal tussen de ogen. Het is een onschadelijke laesie en verdwijnt mettertijd.

Ooievaarsbeten

Ooievaarsbeten zijn een meer algemene soort geboortevlek, en komen meestal voor bij pasgeborenen met een lichte huid. De wetenschappelijke naam voor deze vasculaire laesie is nevus simplex of wijnvlek, maar ze wordt ook wel zalmvlek (Engelse link) genoemd en komt bij meer dan 80% van de zuigelingen voor.

De naam ooievaarsbeet komt van een populaire legende die de vlek in verband brengt met het moment waarop de vogel het kind in zijn snavel draagt om het aan de ouders te geven. Dit komt omdat deze vlek in de meeste gevallen op de nek van het kind zit.

Deze vlekken worden gekenmerkt door plat te zijn en een donkere of lichtroze kleur te vertonen. Ze verdwijnen meestal binnen het eerste of twee jaar van het leven.

De meest voorkomende plaatsen van ooievaarsbeten zijn onder andere de volgende gebieden:

  • Het onderste deel van het voorhoofd.
  • Brug van de neus.
  • Bovenste oogleden.
  • Achterkant van het hoofd of de nek.
  • Bovenlip.
  • Onderrug.

Hoe behandel je een engelenkus en ooievaarsbeten?

In het algemeen verdwijnen ooievaarsbeten binnen het eerste jaar na de geboorte. Af en toe kunnen ze echter weer zichtbaar worden bij intens huilen, zoals een driftbui, of als het erg warm is.

In sommige gevallen kunnen het blijvende vlekken worden die tot in de volwassenheid zichtbaar zijn. Maar als de ooievaarsbeet op een atypische plaats zit of als hij het eerste jaar niet verdwijnt, is het beter je kinderarts te raadplegen. Hetzelfde geldt als er zwelling, barsten, of andere tekenen of symptomen in de omliggende streek optreden.

Enkele aanbevelingen om in praktijk te brengen als er geboortevlekken verschijnen zijn de volgende:

  • Maak je geen zorgen, want het zijn goedaardige laesies en ze verdwijnen meestal tijdens de ontwikkeling van de baby.
  • Gebruik geen huismiddeltjes, lotions, crèmes of zalfjes die niet door een arts zijn aangewezen.
  • Raadpleeg je arts als de vlekken op het gezicht van je kind groot zijn of als ze na verloop van tijd aanhouden om een ander soort vasculaire laesie (Engelse link) uit te sluiten.
Een baby met een geboortevlek
Ooievaarsbeten zijn donkerder van kleur dan engelenkusjes en verschijnen meestal achter op de nek of rug van de baby.

Is een engelenkus of ooievaarsbeet te voorkomen?

Er is geen goed bewijs voor de precieze oorzaak van moedervlekken op de huid van pasgeborenen. Daarom is er ook geen manier om ze te voorkomen.

Ondanks de mythes hebben wetenschappers geen oorzakelijk verband kunnen aantonen tussen moedervlekken en een gebrek aan controle of verzorging door de moeder tijdens de zwangerschap.

Geboortevlekken bij pasgeborenen en hun evolutie

Engelenkusjes en ooievaarsbeten zijn geboortevlekken die niet besmettelijk zijn en niet gevaarlijk voor de persoon die ze heeft.

Hoewel ze meestal na een jaar verdwijnen, is het beter een arts te raadplegen als ze blijven of na verloop van tijd een ander uiterlijk krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Monteagudo B, Labandeira J, Acevedo A, Cabanillas M, León-Muiños E, Fernández-Prieto R, Toribio J. Mancha salmón: estudio descriptivo [Salmon patch: a descriptive study]. Actas Dermosifiliogr. 2011 Jan;102(1):24-7. Spanish. doi: 10.1016/j.ad.2010.06.019. Epub 2010 Dec 22. PMID: 21315858.
  • Dohil MA, Baugh WP, Eichenfield LF. Vascular and pigmented birthmarks. Pediatr Clin North Am. 2000 Aug;47(4):783-812, v-vi. doi: 10.1016/s0031-3955(05)70240-6. PMID: 10943257.
  • Diociaiuti A, Paolantonio G, Zama M, et al. Marcas de nacimiento vasculares como indicio de anomalías vasculares complejas y sindrómicas. Pediatr delantero . 2021; 9: 730393. Publicado el 7 de octubre de 2021 doi: 10.3389 / fped.2021.730393

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.