De voordelen van een internaat voor kinderen

Elk jaar zijn er moeders en vaders die zich afvragen wat de voordelen zijn van internaten, hetzij voor zichzelf als ouders of voor hun kinderen. Hier zullen we enkele van de voordelen uitleggen die je kunt krijgen door naar dit soort school te gaan.
De voordelen van een internaat voor kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 07 februari, 2020

Gezinnen hebben soms vragen over de voordelen van een internaat als het gaat om het kiezen van de juiste school voor hun kinderen. Lees het volgende artikel om enkele van de belangrijkste voordelen te ontdekken.

Een van de grootste zorgen voor ouders is de opleiding van hun kinderen, dus het kiezen van de school van een kind kan een zware taak zijn. Het is begrijpelijk dat ouders er zeker van willen zijn dat hun kinderen onderwijs van de beste kwaliteit krijgen in de best mogelijke omgeving.

Het is zeer waarschijnlijk dat het woord ‘internaat’ in het begin wat bezorgdheid veroorzaakt, vooral als je niet goed weet wat het betekent. Er zijn eigenlijk verschillende soorten internaten, en ze zijn slechts een van de vele opties die er zijn voor de opleiding van je kind.

Het belangrijkste verschil tussen een ‘gewone’ school en een internaat is dat het de kinderen in staat stelt om met hun klasgenoten op de school te wonen. Niettemin is elk internaat uniek en heeft zijn eigen regels.

Er zijn scholen waar kinderen het hele schooljaar verblijven. In andere verblijven de kinderen alleen doordeweeks op school. Hierdoor kunnen studenten in het weekend naar huis om bij hun gezin te zijn.

Dus, een internaat is een van een aantal opties voor het opleiden van je kinderen. Hieronder analyseren we meer voordelen van internaten voor kinderen.

Voordelen van een internaat voor kinderen

Het belangrijkste om te weten over internaten is dat het particuliere scholen zijn waar van kinderen wordt verwacht dat ze er wonen en studeren. In sommige gevallen gaan kinderen er enkel doordeweeks naartoe en kunnen ze in het weekend naar huis. In andere gevallen, die het merendeel van de gevallen zijn, blijven kinderen er het hele leerjaar door.

Leerlingen op een internaat

Er zijn veel educatieve voordelen aan internaten. Dit soort regeling is echter niet altijd geschikt voor alle kinderen.

Hier is een lijst met enkele van de specifieke voordelen van internaten voor kinderen:

Educatieve excellentie

Ongetwijfeld is een van de belangrijkste voordelen van een internaat de kwaliteit van het onderwijs dat je kind in zo’n belangrijke en vormende fase van zijn of haar leven krijgt.

Alles wat kinderen in hun eerste levensjaren zien, leren en ervaren, zal de basis vormen van al hun toekomstige leren. Om deze reden, als kinderen een goede opleiding krijgen in hun vormende jaren, zullen hun toekomstperspectieven ook beter zijn.

Leven met andere kinderen

Een ander groot voordeel van een internaat is het sociale aspect. Als je je kind naar een internaat stuurt om te studeren, heeft hij de mogelijkheid om samen met andere kinderen van dezelfde leeftijd te leven.

Bovendien ontwikkelen kinderen een sterk gevoel van autonomie wanneer ze fysiek gescheiden zijn van hun ouders. Deze onafhankelijkheid zal hen leren een verantwoordelijk persoon te worden; iemand die in staat is om voor zichzelf te zorgen. Op dezelfde manier zullen ze veel zelfdiscipline leren als het gaat om studeren, omdat dit het soort toewijding is dat internaten helpen bevorderen.

De waarde van inspanning

Naast een breed scala aan buitenschoolse activiteiten, krijgen studenten op internaten ook het voordeel dat ze meer toegang hebben tot het onderwijzend personeel van de instelling. Je kind zal steeds meer leren om zijn eigen inspanningen te waarderen. Ze zullen ook hun intellectuele en fysieke mogelijkheden ten volle ontwikkelen.

Welke andere voordelen kan een internaat bieden?

De vriendschappen die kinderen op een internaat bouwen, zullen zeer positief zijn voor hun persoonlijke en professionele leven. Je moet bedenken dat een student op een internaat veel deelneemt aan gemeenschappelijke activiteiten. Dit kan dus voordelig zijn voor een enig kind of voor een kind dat moeite heeft met socialiseren met anderen.

Op een internaat

Op een internaat verwerven kinderen sociale vaardigheden en leren ze om te werken als een team. Daarbij leren ze rekening te houden met anderen, tolerant te zijn en grenzen te stellen; zowel in termen van hun eigen wensen als de eisen van anderen.

Een ander belangrijk aspect van internaten is dat ze meer naschoolse activiteiten bieden voor kinderen. Tijdens hun vrije tijd worden kinderen namelijk gemotiveerd om deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten met betrekking tot sport, workshops en kunst.

Kinderen leren regels te volgen en een geordende levensstijl te leven. Ze zullen worden onderworpen aan concrete regels.  En die zullen hen helpen zich te organiseren, en ze zullen niet worden beschermd door hun ouders.

Dit is erg handig tijdens de puberteit. Het ontwikkelen van onafhankelijkheid en zelfvertrouwen kan helpen om de spanningen in gezinnen te verminderen die meestal tijdens de puberteit ontstaan.

Hoe is het onderwijs op het internaat?

De leraren en medewerkers die op internaten werken, zijn experts in onderwijs. Het onderwijzend personeel zal werken aan het ontwikkelen van de talenten van kinderen en studenten helpen hun zwaktes te overwinnen. De kinderen zullen leren zelfverzekerd te zijn en ze zullen een goede werkhouding aannemen omdat hun opleiding goed afgerond was.

Een internaat kan een optie zijn om te overwegen als zowel jij als je partner veeleisende carrières hebben. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je kinderen voldoende onderwijs krijgen.

Wanneer kinderen samenleven op een internaat, leren ze kritiek te accepteren. Bovendien waarderen ze persoonlijke inspanningen en ontwikkelen ze vertrouwen in zichzelf. Op een internaat leren kinderen hun ideeën te verdedigen en zich aan te passen aan situaties en met obstakels om te gaan. Ze kunnen ook levenslange vriendschappen ontwikkelen.

Nu je enkele van de voordelen van internaten voor kinderen hebt geleerd, kun je het zien als een investering in het onderwijs van je kinderen. En vergeet niet: een internaat is meer dan alleen een school.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.