Wat moet ik doen als mijn kinderen niet willen studeren?

9 november 2019
Als je kinderen niet willen studeren moet je misschien achter de reden komen. Word niet boos op ze voordat je weet wat er aan de hand is.

Mijn kinderen willen niet studeren, wat moet ik doen? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt door ouders. Het komt vaak voor dat kinderen niet willen studeren voor een proefwerk of hun huiswerk niet willen maken en dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren.

Het kan zich voordoen vanwege de hoge druk vanuit huis of omdat het kind gepest wordt door klasgenoten. Het kan ook dat ze simpelweg door een rebelse fase gaan.

Blijf lezen om manieren te vinden om je kind te motiveren zodat ze willen studeren en leren.

Kind wil niet leren

Naast de factoren die we hierboven genoemd hebben, kunnen slechte adviezen en gewoontes die kinderen op de televisie zien ook invloed hebben. Sommige mensen zeggen bijvoorbeeld dat studeren zinloos is, omdat zij succesvol zijn geworden zonder te leren.

Daarom moet je je best doen om erachter te komen waarom je kinderen niet willen studeren. En je moet de nodige hulp bieden, afhankelijk van wat je kinderen als antwoord hebben.

Natuurlijk is het niet makkelijk om te communiceren met kinderen die door een rebelse fase gaan zoals de adolescentie of pre-adolescentie, dus moet je geduld hebben.

Een paar tips voor als je kinderen niet willen studeren

Luister goed naar ze

  • Blijf kalm en luister naar je kinderen.
  • Raak niet ontmoedigd.
  • Verlies geen hoop en wordt niet boos of bang wanneer ze niet willen praten.
  • Onderbreek je kind niet wanneer ze hun hart luchten. Anders zullen ze zich oncomfortabel voelen wanneer ze tegen je praten.

Als ze zien hoe begripvol je bent, zullen ze hoogstwaarschijnlijk samen met jou hun problemen oplossen.

Sta ze toe om andere activiteiten te doen

Kinderen, zowel jonge kinderen en adolescenten, hebben vrije tijd nodig en hoeven niet altijd op schoolwerk te focussen. Als je ze geen andere activiteiten laat doen (muziek luisteren, sporten of dansen) en hier geen goede reden voor hebt, zullen ze rebels worden en niet gaan studeren.

Geef ze daarom de tijd en ruimte om andere activiteiten te doen in plaats van de “school en niks anders” houding te hebben. Je kan ook samen deze activiteiten doen. Als resultaat zullen je kinderen zien dat alles in het leven balans nodig heeft.

Wees begripvol wanneer ze niet willen studeren

Wees niet passief. Verbeter je kinderen wanneer nodig, maar wees niet hard. Je zal het vertrouwen van je kinderen winnen als je flexibel bent.

Ze zullen je alles vertellen dat in hun leven gebeurt en je vertrouwen met gevoelige onderwerpen. Dit geeft jullie de kans om samen met oplossingen te komen.

Moeder en dochter

Help ze hun toekomst voor ogen te zien

Samen kunnen jullie analyseren wat er gaat gebeuren als je kind niet studeert. Laat ze de voor- en nadelen zien. Maak gebruik van deze tijd en vraag ze wat hun toekomstdoelen zijn en wat ze willen doen als ze zelfstandig zijn, of welke baan ze later willen uitvoeren.

Dit zal ze beter laten begrijpen wat ze moeten doen om deze doelen te behalen. Misschien zal het onderzoek doen naar deze baan ze aanmoedigen om meer te focussen op het studeren.

Laat je kinderen zien dat ze hard moeten werken en het beste uit hunzelf moeten halen als ze groot willen worden en erkend willen worden door de wereld.