Waarom een kind niet met jas aan in de auto mag rijden

Zet jij ook altijd je kind in de auto met zijn jas aan? Lees dan dit artikel, want het kan eigenlijk een hele gevaarlijke routine zijn.
Waarom een kind niet met jas aan in de auto mag rijden
Nadyra Muhammad

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoge Nadyra Muhammad.

Laatste update: 22 december, 2022

De veiligheid van onze kinderen is iets waar wij als moeders ons altijd zorgen over maken. Daarom willen we ze graag in de winter warm houden zodat ze niet verkouden worden. Maar blijkbaar kan de jas die ze beschermt tegen de kou ook een dodelijke val zijn in de auto, in geval van een botsing.

Gevaar van een jas in de auto

Uit recent onderzoek blijkt dat de dikte van de jas van kinderen een onveilige afstand creëert tussen de gordel van de autostoel en het lichaam van kleine kinderen.

Wanneer hun lichaam onvoldoende beveiligd is op de autostoel, kunnen ze uit hun stoel schieten bij een botsing. Dit kan zelfs al gebeuren bij een botsing met 60 km per uur.

Doe een kleine test

Niets is beter dan het zelf controleren. Wanneer je kleintje met zijn jas aan in het autostoeltje zit, stel je de gordel in. Doe dan de jas uit en zet hem weer in het stoeltje.

Je zult zien dat de afstand tussen zijn gordel en zijn romp aanzienlijk is. Die paar centimeters kunnen het verschil zijn tussen een auto ongeluk met serieuze gevolgen en een auto ongeluk met niets om spijt van te hebben. Wees daarom voorzichtig en onderschat deze veiligheidstest niet.

Een minuut maakt een groot verschil

Wanneer je het huis verlaat zijn de kinderen nog warm en zetten we ze in een warme auto. Hierdoor hoef je niet de jas aan en uit te doen. Kinderen voelen zich comfortabel met hun jas aan, maar het brengt hun leven in gevaar.

Dus neem een minuut de tijd om hun jas uit te doen voordat je de auto in gaat. Doe hem vervolgens weer aan als je uit de auto gaat. Je kind zijn leven is veel meer waard dan een minuut. Onthoud ook dat in de winter vaak meer ongelukken gebeuren.

Neem een deken mee in plaats van een jas in de auto

Neem een deken mee in plaats van een jas

Als je je kinderen warm wilt houden als ze in de auto zitten, kan je voor elk kind een deken meenemen.

Zet ze op hun stoel en pas de gordel aan. Leg daarna een deken over ze heen. We weten dat we soms haast hebben en dat we weinig tijd hebben, dus leer ze om zichzelf met de deken te bedekken. Ze zullen zich goed en zelfvoorzienend voelen. Geef ze deze verantwoordelijkheid als ze rond 3 jaar en ouder zijn. Het zal je verbazen hoe goed ze dit kunnen.

Regels

Elk land heeft zijn eigen regels. Sinds 1 oktober 2015  is de politie verplicht om auto’s aan te houden waarin de kinderen niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen.

Regelgeving in de auto

Alle passagiers van de auto moeten hun gordel goed op de juiste manier om hebben, evenals andere goedgekeurde bevestigingssystemen, zowel op stedelijke wegen en randwegen. Dit is volgens artikel 117 van de Wegenverkeerswet.

Daarnaast is het volgens deze wetgeving verboden om kinderen gelijk aan of minder dan 135 centimeter op de passagiersstoel voorin te laten zitten, tenzij ze hiervoor goedgekeurde apparaten gebruiken.

Meet je kleine op en onthoud dat kinderen meestal de 135 centimeter behalen tussen 8 en 10 jaar.

Controleer de regels van je locatie als je in andere landen van de Europese Unie bent. Deze regels verschillen namelijk vaak per land.

Wees een beetje extra voorzichtig

Het wordt aangeraden om altijd te controleren of het veilig is voor je kind om voorin te zitten, zelfs al is het kind groter dan 135 centimeter. Vooral in de winter gebeuren er meer auto ongelukken door het weer. We raden ook aan om voorzichtiger te zijn op wegen waar auto’s gewoonlijk harder rijden.

Deel de informatie

Zorg ervoor dat papa, de grootouders en andere mensen die met je kind in de auto rijden deze informatie weten. Zo zullen je kinderen bij iedereen in de auto veilig zijn.

Vertel het ook aan je vrienden. Help deze informatie te delen om levens te redden en ernstige ongelukken te voorkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.