Als je voor de eerste keer tante wordt

Als je voor de eerste keer tante wordt, ben je altijd enthousiast om je neefje of nichtje nieuwe dingen te leren. Je wilt van iedere mijlpaal foto's maken en heerlijke desserts of snacks klaar maken om met ze te delen.
Als je voor de eerste keer tante wordt
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 02 november, 2018

Over het algemeen zal iemand die geen moeder is en het geweldige nieuws ontvangt dat ze voor de eerste keer tante wordt, een ongelooflijk en onbeschrijfelijk gevoel krijgen. Ongeacht de omstandigheden, het moment en zelfs de leeftijd is de komst van een nichtje of een neefje iets heel bijzonders.

De kleine die ter wereld komt zal ongetwijfeld de vreugde van het huis zijn. Hij of zij zal ook de hoofdrolspeler zijn bij veel kattenkwaad waar de nieuwe tante zeker deel van zal uitmaken.

 

Samen kun je een tv-programma of tekenfilm kijken om commentaar en meningen te geven. Zo leer je hem na te denken en de nadruk te leggen op waarden die nuttig zullen zijn in zijn lange reis van het leven.

Het feit dat je veel van je neefje houdt, wil niet zeggen dat je de discipline en respect achterwege laat. Je moet altijd aan hun persoonlijke ontwikkeling bijdragen en het goede voorbeeld geven.

5 gouden regels om te volgen als je voor de eerste keer tante wordt

Soms, vanwege het simpele feit dat jij de moeder niet bent, neem je de opvoeding van je neefje of nichtje misschien niet serieus. Dit is in feite een vergissing.

Hier zijn vijf gouden regels om de beste tante te zijn die je kunt zijn:

1. Wees een geweldige tante, niet een vriendin

Als de ouders niet in de buurt zijn, komt de rol van een tante in actie. Het kind heeft begeleiding nodig, geen maatje.

Tegenwoordig is het heel gewoon dat een tante haar zorgen en problemen aan een neefje toevertrouwt. Voor de eerste keer tante zijn betekent grenzen stellen en normen vastleggen net zoals ouders dat moeten doen.

Tante en nichtje

2. Voed je neefje of nichtje van jongs af aan op

Als tante is het een van je taken om je nichtjes en neefjes van jongs af aan te leren om met huishoudelijke taken te helpen. Je moet ook de ouders steunen zodat kinderen begrijpen dat ze regels moeten volgen.

Aan de andere kant moet je slecht gedrag niet goedkeuren. Wanneer het kind bij jou steun vindt voor zijn fouten, zal hij de controle over de situatie overnemen en daarom zijn ouders niet gehoorzamen.

“Je neefje ziet jou als een tweede moeder met wie hij fijne momenten zal delen en andere die minder fijn zijn.”

3. Besteed quality time met je neefje of nichtje

Vaak woont de tante niet in hetzelfde huis als haar neefje. Ze kan misschien ook niet zoveel tijd met hem doorbrengen als ze zou willen vanwege werk of andere verplichtingen.

Daarom moeten ze, wanneer ze bij elkaar zijn, gebruik maken van deze tijd en het aan quality time besteden. Een korte tijd is genoeg om te spelen, te sporten, te gaan zitten praten of om een paar uur te wandelen.

Je neefje of nichtje zal die tijd samen zeker waarderen. Hoe kort het ook is, hij of zij zal die mooie momenten altijd herinneren.

4. Spreek altijd de waarheid, zelfs als het moeilijk is

Het staat vast dat echt zelfrespect komt door uitdagingen met succes aan te gaan. Daarom moet je je neefje niet overbeschermen. Hierdoor kan hij geen vaardigheden ontwikkelen om problemen op te lossen.

Op het juiste moment moet je hem prijzen voor echte prestaties. Als je neefje om een of andere reden zijn doel niet bereikt, moet je hem niet laten denken dat hij waardeloos is. Je moet hem ook niet als een kampioen behandelen. Help hem om van zijn nederlagen te leren.

Voor de eerste keer tante zijn

5. Let altijd op de problemen die ze krijgen

Het is geen mythe dat een kind zonder toezicht op korte termijn een ernstig probleem zal zijn. Daarom is het je taak als tante niet om je neefje of nichtje de vrije hand te geven, ongeacht hoe oud ze zijn.

Dit toezicht moet worden uitgevoerd zonder dat het kind zich overweldigd voelt. Dit zal hem er van weerhouden om zichzelf te zijn. Je bent dan niet langer de lieve tante die hem begeleidt, maar een persoon die hij niet kan vertrouwen.

Voor de eerste keer tante worden is een zegen. Je neefje of nichtje ziet jou als een tweede moeder met wie hij of zij leuke momenten en andere minder leuke momenten zal delen.

Maak gebruik van je invloed om waardevolle levenslessen en principes over te brengen. Geef ook al je liefde, want je krijgt er nog veel meer voor terug. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.