Een tante is als een tweede moeder

Een tante is als een tweede moeder
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Een tante is meestal net zo enthousiast over de baby’s van haar broers en zussen als de moeders zelf zijn. Een tante is een fundamentele steunpilaar van de familie die altijd knuffels geeft om haar nichtjes en neefjes te troosten en de ouders een helpende hand biedt, op wat voor manier dan ook.

De liefde die een tante voelt voor haar nichtjes of neefjes is heel bijzonder, omdat het rijk is aan geluk en avontuur. Ze zullen een vriendschap vol vertrouwen, kattenkwaad, spelletjes en zelfs enige discipline vormen.

Hoewel een tante toleranter kan zijn dan ouders, weet ze toch grenzen te stellen op een voorzichtige en delicate manier. Ze waakt over de veiligheid van haar nichtjes en neefjes.

Al deze kenmerken staan kinderen toe om hun tante te zien als een tweede moeder. Voor hen is een tante een vriendin en ook een beschermer.

Mijn tweede moeder vertelt me ​​verhalen

Tante en kind in de natuur

Een tante is bijna altijd het evenwichtspunt tussen het kind en zijn ouders. Daarbij kent een tante iedereen behoorlijk goed en daarom kan haar standpunt over bepaalde onderwerpen heel verstandig zijn.

Een tante is ook een goede bron voor verhalen. Ze kan altijd leuke momenten uit haar kindertijd met haar broers en zussen terughalen en ze liefdevol vertellen aan haar nichtjes en neefjes.

Een tante is als een tweede moeder, omdat ze ook een verpleegster of een lerares wordt als haar nichtjes of neefjes het nodig hebben. Nichtjes en neefjes kunnen een goede vriendin en vertrouweling in haar vinden. Ze zal altijd hun welzijn bewaken.

Alleen een tante kan knuffels geven zoals een moeder, geheimen houden zoals een zus en gelukkige momenten delen als een vriendin.

De rol van een tante bij de ontwikkeling van gezonde kinderen

De rol van een tante in het leven en de ontwikkeling van kinderen is in veel opzichten van groot belang. Eén aspect is psychologisch, omdat haar rol belangrijk is voor de onbewuste familiestructuur.

Deze ‘onbewuste familiestructuur’ groeit met alle bestaande familiebanden die in ons onderbewustzijn spelen.

Het zijn de familiegeheimen. De banden met onze voorouders. Het zijn de dingen die niet worden gezegd, gedeeltelijk worden gezegd of slecht worden begrepen. Alles wat we ervaren vormt ons en bepaalt onze onbewuste psychologie.”, aldus een artikel van psycholoog Florencia del Rocio López.

De komst van de baby verandert alles

Een tante is als een tweede moeder

Wanneer een nieuw lid aan de familie wordt toegevoegd, veranderen de levens van iedereen. Een tante voelt zich in feite een tweede moeder die voor haar nichtjes of neefjes zal zorgen alsof ze haar eigen kind zijn.

Veel tantes leren om moeders te worden wanneer ze hun kleine nichtjes of neefjes in hun armen hebben en een nieuwe roeping vinden die hun moederinstinct ontwikkelt.

Alle rollen en functies die ze vervullen, worden opnieuw gedefinieerd met de geboorte van nieuwe kinderen in de familie. Nichtjes en neefjes maken vooral de band tussen broers en zussen – die nu moeder, vader of tante zijn – nog hechter.

De liefde tussen de familieleden zal zeker groeien vanaf het moment dat de tante de liefde van haar kleine nichtjes of neefjes in haar hart voelt. Wanneer ze verdwaalt in de blik van die kleine oogjes. Als ze zich verbindt met de tederheid van dit kleine persoontje, zal ze wensen dat hij haar eigen kind was.

Deze liefde zal blijven groeien en transformeren terwijl haar nichtjes of neefjes opgroeien. Na verloop van tijd gaat de tante van een favoriete verzorger naar een vriendin.

Vergeet niet: een tante is belangrijk

Vergeet niet dat een tante haar interesses met haar nichtjes en neefjes kan delen. Ouders kunnen hun interesses niet altijd op dezelfde manier delen met hun kinderen vanwege tijdsgebrek of om andere redenen.

Volgens het artikel is het ook nog zo, dat een tante en nichtjes / neefjes een speciale band hebben die vergelijkbaar is met die van kinderen met hun grootouders. Hoewel het generatieverschil niet zo groot is, en de manier om hun liefde te tonen heel anders is.

Melanie Notkin, de oprichtster van Savvy Auntie (een online community voor tantes en peetmoeders), legt uit waaruit de magie van de relaties met tantes bestaat, omdat ze niet dezelfde verantwoordelijkheden hebben als ouders.

Ouders moeten hun kinderen disciplineren en dit is een groot verschil in het soort relatie dat zij met hen hebben. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.