Zijn verrijkte voedingsmiddelen goed voor kinderen?

Verrijkte voeding levert voedingsstoffen die mogelijk ontbreken in het dieet van een kind. Maar te veel kan schadelijk zijn. Lees verder voor meer informatie.
Zijn verrijkte voedingsmiddelen goed voor kinderen?

Laatste update: 07 januari, 2024

Zijn verrijkte voedingsmiddelen goed voor kinderen? Het antwoord is ja, maar pak dit wel voorzichtig aan. Het uiteindelijke doel van verrijkte voedingsmiddelen is het aanvullen van vitamine- of mineralentekorten die het kind om bepaalde redenen niet binnenkrijgt.

Hoewel verrijkte voedingsmiddelen al bijna 100 jaar bestaan, zijn er geen regels voor kinderen, dus we moeten voorzichtig zijn. Bij overmatige consumptie kunnen ze namelijk schadelijk zijn. Daarnaast is er nog een ander detail en dat is dat de meeste verrijkte voedingsmiddelen bewerkt zijn en gepaard gaan met veel natrium, suikers en vetten.

Daarom is het geen kwestie van ze roekeloos binnenkrijgen. Het is belangrijk om begeleiding te krijgen van een gezondheidsprofessional om je te helpen kiezen wat het gezondst is voor je kleintje. Lees verder om uit te vinden welke verrijkte voeding het beste is voor je kind.

Een meisje drinkt melk

Wat zijn verrijkte en versterkte voedingsmiddelen?

De organisatie Commons voor Wereldwijde Ontwikkeling (Engelse link) van het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) definieert verrijkte voeding als voeding die vitaminen en mineralen herstelt die verloren zijn gegaan tijdens industriële verwerking.

Zo worden bijvoorbeeld foliumzuur, ijzer en riboflavine, die verloren gaan wanneer de tarwezemelen worden verwijderd, toegevoegd aan geraffineerde tarwebloem. Dezelfde organisatie verduidelijkt dat verrijkte voedingsmiddelen en versterkte voedingsmiddelen niet hetzelfde zijn.

Het laatste verwijst naar de toevoeging van voedingsstoffen aan voedingsmiddelen die ze van nature niet bevatten. Bijvoorbeeld, sinaasappelsap bevat van nature geen calcium. Maar er kunnen calciumzouten aan worden toegevoegd om de inname ervan te verhogen.

In beide gevallen is het doel om voedingsmiddelen aan te bieden die bijdragen aan de inname van vitaminen en mineralen die nodig zijn voor welzijn en gezondheid. Daarom worden ze in sommige gevallen als synoniemen gebruikt.

Maar zijn deze voedingsmiddelen wel gezond voor kinderen? Laten we eens kijken.

Zijn verrijkte voedingsmiddelen goed voor kinderen?

Kinderen zijn kwetsbaar voor tekorten aan voedingsstoffen. Hun optimale en versnelde groei en ontwikkeling kunnen dus in gevaar komen als niet aan hun behoeften wordt voldaan.

Voedingsmiddelen verrijkt met vitaminen en mineralen kunnen in deze behoeften voorzien en voordelen bieden voor kinderen, zolang ze op de juiste manier worden ingenomen.

Deze voedingsstoffen helpen gezondheidsproblemen op de lange termijn te voorkomen, zoals bloedarmoede, groeiachterstand en een slechte cognitieve ontwikkeling.

Een onderzoek gepubliceerd in BMC Volksgezondheid(Engelse link) suggereert zelfs dat met micronutriënten verrijkte zuivel en granen een effectieve optie kunnen zijn voor het verminderen van bloedarmoede bij kinderen tot 3 jaar.

Maar omdat er geen innamecontroles zijn voor baby’s, kan te veel nadelige gevolgen hebben. Vooral als je weet dat de toegevoegde micronutriënten bedoeld zijn voor volwassenen en niet voor kinderen.

Bijvoorbeeld, een studie gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Pediatric Endocrinology and Metabolism (Engelse link) legt uit dat overmatige consumptie van vitamine A giftig kan worden en tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden.

De ophoping van vitamine A en D tast de lever aan, terwijl die van het B-complex, foliumzuur en overtollige mineralen een negatief effect hebben op de nieren. Dit wordt gesuggereerd in het rapport dat is gepubliceerd op de website van de organisatie Environmental Working Group (Engelse link).

Dit rapport suggereert dat verrijkte voedingsmiddelen hoeveelheden vitaminen en mineralen bevatten die niet geschikt zijn voor kinderen. Overdoses kunnen gevaarlijk zijn.

Daarom raden deskundigen aan dat kinderen verrijkte voedingsmiddelen consumeren met 20% tot 25% van de aanbevolen dagelijkse waarde voor volwassenen. Dit geldt vooral voor niacine, zink en vitamine A. Laten we vanuit dit perspectief de belangrijkste verrijkte voedingsmiddelen ontdekken en hun etiketten bekijken om hun bijdrage te kennen.

De belangrijkste verrijkte voedingsmiddelen

We worden omringd door voedingsmiddelen waaraan voedingsstoffen zijn toegevoegd die verloren zijn gegaan tijdens technologische verwerking. Ontdek er hieronder een paar.

Tarwemeel en brood

Deze voedingsmiddelen zijn vaak verrijkt met foliumzuur. Door de hoge consumptie ervan in de bevolking is het een goed voedingsmiddel om extra voedingsstoffen aan toe te voegen.

Een studie gepubliceerd door het tijdschrift Geboorteafwijkingen Onderzoek (Engelse link) legt uit dat verrijking met foliumzuur erkend wordt als een effectieve maatregel om neurale buisdefecten bij pasgeborenen te voorkomen.

Met vitamine D verrijkte melk

Vitamine D is een essentiële voedingsstof voor botgroei en versterking tijdens de groei en in alle levensfasen. Deze vitamine helpt bij de opname van calcium, vooral bij onvoldoende blootstelling aan de zon, zoals in de wintermaanden.

Een opinieartikel gepubliceerd in het tijdschrift Molecules ondersteunt het belang van vitamine D en de rol van melk als drager om een adequate inname te bevorderen.

Granen in het algemeen en als ontbijt

Granen, waaronder die voor ‘ontbijtgranen’, zijn verrijkt met ijzer, foliumzuur, jodium, ijzer, zink, calcium, thiamine, omega-3 en vitamine D. In het specifieke geval van ijzer, schrijft het tijdschrift AIMS Volksgezondheid (Engelse link) ijzer als een prioritaire voedingsstof vanwege zijn bijdrage aan de neurologische ontwikkeling.

Daarom ondersteunt het de verrijking van ontbijtgranen zoals babygranen om tekorten in aanvullende voeding te voorkomen.

Sappen verrijkt met vitamine C

Veel sappen die vitamine C verliezen door hitte tijdens pasteurisatie zijn verrijkt met ascorbinezuur. Ze zijn ook verrijkt met calcium.

Margarine verrijkt met vitamine D

Margarine is een uitstekende drager van vetoplosbare vitamines zoals vitamine D. Omdat het een veelgebruikt voedingsproduct is, kan het verrijkt worden met deze vitamine, waardoor het een handige en betaalbare optie is om de inname te verhogen.

Wees voorzichtig met verrijkte voedingsmiddelen voor baby's

Hebben alle kinderen verrijkt voedsel nodig?

Zoals beoordeeld door het team van Pot in het tijdschrift Volksgezondheid Voeding (Engelse link) is een evenwichtige en gevarieerde voeding essentieel en voldoende voor een gezonde groei en ontwikkeling van kinderen.

Sommige omstandigheden, zoals een veganistische eetstijl, een ontoereikende en onevenwichtige voeding en een slechte darmabsorptie, vereisen echter voedingssupplementen via verrijkte of verrijkte voedingsmiddelen.

Het is belangrijk dat ouders en verzorgers een balans vinden tussen deze voedingsmiddelen en natuurlijke, verse voedingsmiddelen. Zonder toe te staan dat verrijkte voedingsmiddelen de voedingskwaliteit en de voordelen van een gezond dieet verdringen.

Het is raadzaam om met gezondheidsprofessionals, zoals voedingsdeskundigen, te overleggen om voor elk kind een persoonlijk dieet samen te stellen, in het geval van een bepaalde voedingsbehoefte.

Is het goed om verrijkte voedingsmiddelen op te nemen in het gewone dieet van het kind?

Verrijkte voedingsmiddelen kunnen handig zijn voor kinderen, zolang ze op een evenwichtige manier worden geconsumeerd en gecombineerd met natuurlijke voedingsmiddelen. Houd rekening met de mogelijke risico’s van overconsumptie van deze voedingsmiddelen.

Raadpleeg een voedingsdeskundige en vergeet niet dat evenwicht de sleutel is tot het opnemen van verrijkte of verrijkte voedingsmiddelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.