Witte poep bij baby's en kinderen: oorzaken en behandeling

Witte poep of acholia is een teken van ziekte. Weet waarom het gebeurt en wat je moet doen als je het waarneemt.
Witte poep bij baby's en kinderen: oorzaken en behandeling
Marcela Alejandra Caffulli

Geschreven en geverifieerd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

Het waarnemen van veranderingen in de kleur van poep is heel gewoon in de kindertijd. Niet al deze variaties zijn echter normaal en het is belangrijk te weten over welke tekenen je met je kinderarts moet praten. Witte poep is een rode vlag en we gaan je vertellen waarom het gebeurt. Blijf lezen!

Wat stelt witte poep voor?

Dit soort poep heet acholia en staat voor het ontbreken van het gebruikelijke pigment, dat stercobilinogeen heet. De lever produceert meestal deze stof, die uit gal komt.

Waarom komt acholia voor?

Als de gal om de een of andere reden het spijsverteringskanaal niet kan bereiken, wordt de ontlasting bleker of helemaal wit. Er zijn veel aandoeningen die deze toestand kunnen veroorzaken en ze worden ingedeeld naar de plaats waar ze zich voordoen:

  • Intrahepatische oorzaken: Dit zijn ziekten die zich binnen de lever voordoen en die vooral de galproductie aantasten. Onder hen springt hepatitis er uit (Spaanse link).
  • Extrahepatische oorzaken: Dit zijn die aandoeningen die een obstructie in de galwegen veroorzaken op een bepaalde plaats in het traject dat de lever met de darm verbindt. Bijvoorbeeld, atresie van de galwegen (Spaanse link).

Hoe dan ook, het resultaat is hetzelfde: de gal bereikt zijn eindbestemming niet en de poep verkleurt.

Als de doorstroming in de galbuis ophoudt, zit de gal opgesloten in de levercellen (hepatocyten) en dit veroorzaakt schade aan de functie en de structuur van de lever. Deze toestand staat bekend als cholestase (Spaanse link).

Ziekten die verband houden met witte poep

Al deze gezondheidsaandoeningen kunnen cholestase veroorzaken en, als gevolg, witte poep. Het is belangrijk te weten dat ze niet allemaal in dezelfde levensfase optreden en dat, om tot de definitieve diagnose te komen, overleg met een specialist in kinderhepatologie nodig is.

Welke andere symptomen horen bij witte poep?

Witte poep bij baby's en kinderen

Zoals we eerder al zeiden, wordt gal, als het de darm niet bereikt, in de lever vastgehouden. Dit veroorzaakt verschillende soorten schade die bij het kind merkbare tekenen en symptomen veroorzaken.

Hieronder gaan we in detail in op die welke het vaakst gepaard gaan met witte poep:

  1. Vergroting van de lever (hepatomegalie): De ophoping van gal doet het orgaan uitzetten en, op zijn beurt, verharden. Het kan van buiten de buik gevoeld worden en, in ernstige gevallen, met het blote oog gezien worden.
  2. Een gelige tint van de huid en de slijmvliezen (geelzucht ): Als gal niet door de galbuis kan ontsnappen, komt het in het bloed terecht en reist het door het hele lichaam. De pigmenten ervan (bilirubine) zetten zich af op de huid en de slijmvliezen en geven ze een zeer karakteristieke gelige kleur.
  3. Donker worden van de urine (cholurie): Net als bij geelzucht verlaat de gal die door het bloed reist het lichaam via de urine. Hierdoor krijgt de vloeistof een donkerder kleur dan gewoonlijk, vergelijkbaar met die van coladrankjes.
  4. Buikpijn of zwaar gevoel: Dit ontstaat als gevolg van de vergroting van de lever en de ophoping van vocht in de buik.
  5. Misselijkheid en braken.
  6. Jeukende huid: Bilirubine afzettingen maken de huid jeukerig.
  7. Miltvergroting: Door stuwing van de abdominale bloedvaten.
  8. Ondervoeding: Dit treedt op als gevolg van de moeilijkheden in de opname van voedingsstoffen die optreden als de gal de darm niet bereikt.

Wanneer moet ik de kinderarts raadplegen?

Hoewel ontlasting van zuigelingen en peuters de neiging heeft in de loop van de tijd te variëren, is het belangrijk te weten welke veranderingen je kunt verwachten en welke een rode vlag zijn.

Als algemene regel geldt dat witte poep nooit normaal is en een consult bij je kinderarts rechtvaardigt.

Hetzelfde geldt als je enkele van de symptomen waarneemt die er gewoonlijk mee gepaard gaan.

Welke behandelingen zijn er voor witte poep?

Dit hangt af van de onderliggende oorzaak. Zoals we gezien hebben, zijn er veel ziekten die het kunnen veroorzaken. Vroege diagnose (Spaanse link) en medische kennis over de meest voorkomende oorzaken op elke leeftijd spelen hierbij een fundamentele rol.

Als er omkeerbare oorzaken zijn, zal het doel zijn die te verhelpen en de lever in zijn normale gezondheidstoestand te laten terugkeren.

Als het kind bijvoorbeeld aan hepatitis lijdt (Spaanse link) door medicijnen (zoals paracetamol) of secundair aan intoxicatie (zoals alcohol), is het juiste om het gebruik van die stoffen te stoppen en de juiste maatregelen aan te bieden om het herstel te bespoedigen. Daaronder zijn ‘tegengif’ medicijnen en goede ondersteuning bij voeding en hydratatie.

Wanneer de oorzaken van acholia echter niet omkeerbaar zijn, zal de behandeling erop gericht zijn de nodige steun te geven om te zorgen dat het kind overleeft tot een lever- en galwegtransplantatie plaatsvindt.

Deze zorg voor het kind zal op vele manieren worden voortgezet:

  • Palliatieve operaties, om de galstroom via alternatieve circuits weer op gang te brengen
  • Geneesmiddelen die de galstroom stimuleren, zoals ursodeoxycholzuur
  • Adequate voedingsbehandeling, met strikte controle van de groei
  • Infectiebestrijding
  • Periodieke multidisciplinaire controle

Witte poep bij baby’s en kinderen

Vader checkt luier van baby

Veranderingen in de ontlasting motiveren talloze bezoeken aan de kinderarts en wekken vaak veel bezorgdheid bij de ouders.

Enerzijds kunnen deze veranderingen volkomen normaal zijn en te verwachten tijdens het rijpingsproces van het spijsverteringsstelsel. Anderzijds kunnen ze ons waarschuwen voor het bestaan van bepaalde gezondheidstoestanden die meer aandacht vragen. Net als wanneer er witte poep verschijnt.

Tot slot is het belangrijk je kinderarts te vragen wat je op elk moment van het leven kunt verwachten en de waarschuwingssignalen te kennen die je beter niet kunt negeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.