Voordelen van een ziektekostenverzekering voor kinderen

Wat zijn de voordelen van het afsluiten van een particuliere ziektekostenverzekering om aan de medische behoeften van onze kinderen te voldoen? Ontdek de belangrijkste voordelen en feiten waarmee je rekening moet houden.
Voordelen van een ziektekostenverzekering voor kinderen

Laatste update: 19 maart, 2022

Kinderen moeten vaak vaker naar een medisch centrum of naar de huisarts dan volwassenen. Hetzij als onderdeel van hun regelmatige pediatrische controles of voor mogelijke ziekten of ongevallen. Als je een nieuwe moeder bent en je twijfelt of je al dan niet een particuliere ziektekostenverzekering voor je kinderen moet afsluiten, lees dan verder. Wij zullen de belangrijkste voordelen en het belang van een dergelijke beslissing voor je uiteenzetten.

We willen even verduidelijken dat we uiteraard weten dat in Nederland bijvoorbeeld kinderen tot 18 jaar meeverzekerd zijn via de zorgverzekering van de ouders. Maar in andere landen, waaronder België, bestaat de mogelijkheid nog om te kiezen voor of de publiek zorgverzekering, of een particuliere verzekering. Of misschien ben je een expat in België en wil je je particulier verzekeren.

In veel gevallen is het openbare gezondheidsstelsel niet voldoende om de speciale zorg te dekken die sommige baby’s en jonge kinderen nodig hebben. Er zijn zo veel mensen en zo weinig professionals dat gespecialiseerde zorg vaak niet zo gepersonaliseerd is als we zouden willen. Dit is het punt waarop we moeten gaan nadenken over de voordelen van een particuliere ziektekostenverzekering.

Waarom een particuliere ziektekostenverzekering voor kinderen afsluiten?

De voordelen van een gespecialiseerde ziektekostenverzekering voor onze kinderen zijn velerlei. Het belangrijkste is dat ze een grotere algemene dekking en betere gezondheidszorg bieden. Dit is zeer belangrijk in hun eerste levensjaren om hun gezonde ontwikkeling en de vroege opsporing van eventuele ziekten te garanderen.

Een ander groot voordeel is de gemakkelijke toegang en de snelheid waarmee eventuele problemen kunnen worden opgelost. Je vermijdt bijvoorbeeld lange rijen, wachttijden, vertragingen en vervelend papierwerk om de spoedbehandeling te krijgen die je kind nodig heeft. Je bent ook zeker van meer uitgebreide en persoonlijke aandacht. Dit is zeer belangrijk omdat medische consultaties vaak voorkomen wanneer je een klein kind hebt.

Daarnaast beschikken de meeste particuliere ziektekostenverzekeringen over eersteklas personeel en een uitstekende infrastructuur, die uitgebreide zorg voor de gezondheid van je kinderen garandeert.

Als je dus de mogelijkheid hebt om te investeren in een gespecialiseerde gezondheids- en ziektekostenverzekering, dan is dat zeker de moeite waard. De gezondheid van je kind zal er veel baat bij hebben.

Een kind met een ziektekostenverzekering bij de huisarts

Prioriteit bij het maken van afspraken met professionals die gespecialiseerd zijn op het gebied waar je kind behoefte aan heeft.

Wat dekken particuliere ziektekostenverzekeringen voor kinderen?

Afgezien van de bovengenoemde voordelen, is het hebben van een particuliere ziektekostenverzekering voor onze kinderen vanaf de geboorte zeer voordelig. Een van de belangrijkste redenen is dat je de artsen en specialisten kunt kiezen die jij het meest vertrouwt. Zij zullen namelijk degenen zijn die je kind zullen begeleiden tijdens de pediatrische controles en gedurende de hele kindertijd.

In noodgevallen omvat de ziektekostenverzekering voor kinderen ook een hospitalisatieverzekering. DKV (zie link) biedt deze verzekering bijvoorbeeld in België. Deze ziektekostenverzekering geeft je toegang tot diagnostische tests en garandeert dat je zoon of dochter deskundige zorg krijgt terwijl hij of zij in het ziekenhuis, de kliniek of het medisch centrum verblijft. En dit alles hoe lang dat ook mag duren. Zoals al eerder vermeld, is deze verzekering ook ideaal voor expats die in België verblijven.

Mondgezondheid is een ander groot voordeel van het afsluiten van een ziektekostenverzekering voor kinderen. De openbare diensten zijn zeer uitgebreid. Ze dekken echter niet altijd alle behoeften en behandelingen die specifieke patiënten nodig kunnen hebben. Een particuliere verzekering zal er echter voor zorgen dat je kleintjes zullen opgroeien met mooie, gezonde tanden.

Nog enkele opmerkingen…

Het afsluiten van een gespecialiseerde ziektekostenverzekering voor onze kinderen is een verstandige beslissing. Het is sterk aan te bevelen als je de middelen hebt om ervoor te betalen.

De dekking omvat regelmatige zorg voor pasgeboren baby’s, gespecialiseerde medische teams en toegang tot medische afspraken op het gebied van oogheelkunde, dermatologie, psychologie en logopedie.

De maandelijkse tarieven zijn meestal hoger voor pasgeborenen en zeer jonge kinderen. Naarmate je kind ouder wordt, zullen de tarieven echter aanzienlijk dalen.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van dit type verzekering. We hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest.  Wellicht ook interessant voor jou

6 Vaak voorkomende twijfels wat de pediatrie betreft
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
6 Vaak voorkomende twijfels wat de pediatrie betreft

Er zijn vaak twijfels bij ouders wat de pediatrie betreft. We bespreken hier enkele ervan die je zeker inzicht zullen geven.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.