Rugpijn bij kinderen: wat wel en niet te doen

Beperkingen bij lichaamsbeweging of schoolactiviteiten kunnen het eerste waarschuwingsteken zijn voor rugpijn bij kinderen. Ontdek hier meer.
Rugpijn bij kinderen: wat wel en niet te doen

Laatste update: 03 juni, 2021

Er zijn weinig dingen die zo vervelend zijn als rugpijn bij kinderen. Het is een symptoom dat in een kleine minderheid van de gevallen kan variëren van sporadisch en mild tot ernstig. Hoe dan ook, medische evaluatie is altijd belangrijk. Er zijn echter enkele factoren die je thuis kunt aanpassen om de kwaliteit van leven van je kinderen te verbeteren.

Er zijn bijvoorbeeld bepaalde gedragingen die je moet vermijden om de situatie niet te verergeren of andere effecten te veroorzaken. Doe bijvoorbeeld nooit aan zelfmedicatie. In dit artikel bespreken we de meest algemene aspecten, oorzaken en gedragingen die je moet volgen in geval van rugpijn bij kinderen. Blijf lezen!

Waarom komt rugpijn bij kinderen voor?

Wat moet je doen bij rugpijn bij kinderen

Volgens een publicatie in Comprehensive Pediatrics (Spaanse link) in 2014 kan rugpijn bij kinderen het gevolg zijn van meerdere pathologische en niet-pathologische aandoeningen. Volgens schattingen heeft 95-99% van de gevallen geen verband met een bepaalde ziekte of gebeurtenis, bekend als niet-specifieke pijn.

Er kunnen factoren zijn die de pijn gedeeltelijk verklaren. Overvloedige fysieke activiteit (of het gebrek eraan), zwaarlijvigheid en het verkeerd gebruik van rugzakken op scholen zijn bijvoorbeeld enkele representatieve voorbeelden.

In enkele gevallen zijn er ziekten die dit probleem kunnen veroorzaken. Ze komen veel minder vaak voor dan bij volwassenen, waar bepaalde pathologieën, zoals artritis, veel voorkomen in gezondheidscentra. Enkele van deze ziekten zijn de volgende:

  • Hernia: wanneer een structuur van de wervelkolom, die we de tussenwervelschijf noemen, uitsteekt of buiten de normale grenzen gaat. Daardoor kan het een zenuw samendrukken of irriteren, waardoor de symptomen ontstaan. Het komt vaker voor bij adolescenten dan bij jonge kinderen.
  • Spinale tumoren: deze kunnen worden onderverdeeld in goedaardig en kwaadaardig. Over het algemeen zijn ze zeldzaam, hoewel er kwaadaardige bottumoren zijn die vaker voorkomen bij kinderen dan bij volwassenen.
  • Misvormingen: dit is typisch het geval bij scoliose. Dit is een pathologie waarbij de wervelkolom naar de ene of de andere kant afwijkt.

Wat moet je doen bij rugpijn bij kinderen?

Zoals we al vermeldden, kan rugpijn bij kinderen vaak voorkomen, maar wordt het zelden veroorzaakt door ernstige pathologieën. Voordat je naar de dokter gaat, is het goed om even na te denken over die situaties of gedragingen die het begin van de pijn hebben kunnen beïnvloeden. In die zin kun je rekening houden met het volgende:

  • Begint de pijn op een bepaald moment van de dag?
  • Is het gewicht van de schooltas van je kind te zwaar? Draagt je kind de rugzak wel op de goede manier?
  • Beweegt je kind veel? Of is het daarentegen typisch sedentair?
  • Merk je problemen met depressie, aanhoudend verdriet of isolement op school?

In de meeste gevallen is het antwoord op ten minste één van deze vragen “ja”. Daarom zijn er vanuit huis manieren waarop je kunt ingrijpen om enkele van deze ‘risicofactoren’ te verbeteren en de frequentie van pijn te verminderen.

Wat moet je niet doen?

In de meeste gevallen is het verleidelijk om het kind een pijnstiller te geven die je normaal gesproken thuis gebruikt, zoals paracetamol of ibuprofen. Veel van deze medicijnen zijn zonder recept verkrijgbaar en zijn veilig. Het is echter belangrijk om voor je kind de volgende dingen in gedachten te houden:

  • Hun leeftijd.
  • De intensiteit van de pijn.
  • Mogelijke allergieën voor medicijnen.

Zelfmedicatie, of in dit geval het toedienen van medicijnen zonder recept of aanbeveling van een arts, wordt niet aanbevolen. Om deze reden is het meer dan aan te raden om een kort overleg te plegen met een kinderarts of huisarts.

Tegenwoordig is het gemakkelijker om naar een dokterspraktijk te gaan, inclusief de optie van teleconsulten.

 

Welke medicijnen mogen kinderen gebruiken bij rugpijn

Is het altijd nodig om naar een dokter te gaan?

Als de pijn opvalt en de aandacht van de ouders trekt of een probleem vormt in het leven van het kind, is het het beste om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan. Dit consult kan met voldoende tijd worden gepland in het geval dat het een zeer sporadische sensatie is en van lichte intensiteit.

In principe kun je het beste een kinderarts of huisarts raadplegen, afhankelijk van de leeftijd van het kind of waar je woont. Indien nodig kan een van hen je doorverwijzen naar een andere specialist, zoals een neurochirurg, traumatoloog of orthopedist.

Wat zijn de waarschuwingssignalen van rugpijn bij kinderen?

In het geval van een verhoogd volume in de wervelkolom, constante koorts, gegeneraliseerde pijn door het hele lichaam en uitstralend naar de benen, zwaarlijvigheid of gedragsproblemen die verband houden met depressie, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Er is waarschijnlijk een onderliggende aandoening die moet worden gediagnosticeerd.

Een veel voorkomend symptoom, die je niet mag negeren

Rugpijn bij kinderen kan erg vervelend zijn, ook voor ouders die van nature bezorgd zijn over de gezondheidstoestanden van hun kinderen. Zoals we al zeiden, is dit in de meeste gevallen te wijten aan gedrags- of emotionele problemen die zouden kunnen verbeteren met enkele veranderingen thuis.

Om zeker te zijn van wat er aan de hand is, is naar een medisch specialist gaan altijd de beste optie. Probeer de antwoorden op de vragen die we hierboven hebben gesteld op te schrijven, en neem ook recente laboratoriumtests of onderzoeken mee die om welke reden dan ook gedaan zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García C. Dolor de espalda. Pediatr Integral 2014;XVIII(7):413-424.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.