Ben je een moeder met het Wendy-syndroom?

Als moeder en als vrouw is het belangrijk dat je weet wat het Wendy-syndroom is. Ontdek alles wat je moet weten.
Ben je een moeder met het Wendy-syndroom?
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Geschreven door Okairy

Laatste update: 22 december, 2022

Heb je ooit het gevoel gehad dat je rol als moeder of partner overdreven gericht is op het tevreden stellen van de mensen om je heen? Je bent niet de enige, want je kunt het zogenaamde Wendy-syndroom hebben.

Dit syndroom uit zich in een absolute behoefte om de ander tevreden te stellen, vooral je partner en je kinderen. Lees verder en kom meer te weten over dit syndroom en hoe je het kunt overwinnen.

Wat is het Wendy-syndroom?

Om te begrijpen waar het Wendy-syndroom over gaat, moeten we terugdenken aan het verhaal van Peter Pan. Wendy’s personage was degene die belast was met het uitvoeren van ingewikkelde taken.

Ondanks dat ze maar een meisje is, draagt ze, net als de rest, alle verantwoordelijkheden op haar schouders. Van beslissingen nemen tot het doen van de taken die Peter niet wil, niet kan of niet durft te doen.

Hetzelfde zal met jou gebeuren als je met het Wendy-syndroom leeft. Je neemt alle ingewikkelde taken voor je rekening en voelt je slecht over wat je niet kunt.

Kenmerken van moeders met het Wendy-syndroom

Ben je een moeder met het Wendy-syndroom

Omdat een moeder met het Wendy-syndroom haar gezin altijd tevreden zal willen stellen, kunnen we haar gemakkelijk identificeren. De meest voorkomende kenmerken zijn als volgt:

  • Je wil een perfectionist zijn. Je zult denken dat als je niet in staat bent aan alle behoeften van je gezin te voldoen, je gefaald hebt. Als er iets mis gaat, voel je je schuldig en waarschijnlijk besteed je veel tijd aan het organiseren van dingen.
  • Je gelooft dat je onmisbaar bent. Je zult geloven dat niemand zo goed voor de dingen kan zorgen als jij. Het zal niet eens in je opkomen om hulp te vragen, omdat je gelooft dat je door dat te doen de liefde van je gezin minder verdient.
  • Je vermijdt conflicten ten koste van alles. Wat je het meest vreest is slachtoffer te worden van afwijzing. Daarom doe je er alles aan om dat te vermijden. Je bent altijd bereid alles te doen wat nodig is om tekenen van liefde te ontvangen. Hoewel je gelukkig lijkt, voel je je diep van binnen erg verdrietig en ontevreden.
  • Je maximaliseert je schuldgevoel. Kon je het speelgoed niet kopen dat je zoon zo graag wilde hebben? Vond je man de speciale maaltijd die je klaarmaakte niet lekker? Je ziet dit soort dingen als persoonlijk falen. Je geeft jezelf de schuld en bent ervan overtuigd dat dit je minder waardevol of geliefd maakt.

Wat is de oorsprong van dit syndroom?

Hoewel wij vrouwen het idee hebben dat het tevreden stellen van ons gezin een van onze doelen is, moet er toch altijd een evenwicht in het leven zijn. Gebrek daaraan kan leiden tot problemen zoals bijvoorbeeld het Wendy-syndroom.

Dit syndroom heeft twee belangrijke oorzaken:

  • Culturele invloed. Veel culturen en samenlevingen voeden vrouwen op om heel specifieke geslachtsrollen te volgen. Dit betekent dat dit een vrij algemeen syndroom is in seksistische samenlevingen.
  • Angst voor afwijzing: Dit is de psychologische oorzaak die het Wendy-syndroom beheerst. Als je een vrouw bent die is opgegroeid met voortdurende verlating of een irrationele angst voor eenzaamheid, kun je in deze situatie terechtkomen. Je denkt misschien dat je door anderen tevreden te stellen ze zover krijgt dat ze bij je blijven. Je zult echter altijd bang zijn dat ze op een dag zullen weggaan.
Een vrouw is overweldigd terwijl haar partner ligt te slapen

Wat is het probleem met het Wendy-syndroom?

Je zult denken dat er niets mis mee is om je zorgen te maken over het welzijn van je partner en je kinderen. Dit is zo zolang je je eigen gezondheid en welzijn niet uit het oog verliest. Houd de waarschuwingssignalen in de gaten als je de volgende symptomen vertoont:

  • Relatieproblemen. Binnen de relatie tussen koppels zijn er rollen die ieder op zich neemt. Maar als je dat punt bereikt hebt waar je het gevoel hebt dat de ander meer een last dan een hulp is, stop dan om te analyseren wat er gebeurt. Als echtpaar moeten jullie dezelfde verantwoordelijkheden op je nemen in aantal en last.
  • Depressie of angst Naarmate de tijd verstrijkt, voel je je overweldigd. Je hebt het gevoel dat je niet veel meer kunt doen. Op deze momenten vernietigen depressie en angst al je gemoedsrust. Je zult denken dat niets genoeg is en dat er nog veel te doen is.
  • Verdriet. In tegenstelling tot het algemene idee, maakt alles geven voor anderen je niet gelukkiger. Een moeder met het Wendy-syndroom zal merken dat haar inspanningen niet dankbaar zijn en zal zich uiteindelijk leeg en verdrietig voelen.

Als moeder en als vrouw is het belangrijk dat je alert blijft wat dit syndroom betreft. Een goede moeder zijn betekent niet dat je jezelf als persoon, als vrouw en als partner aan de kant moet laten staan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.