In ontwikkeling: moedermelk in poedervorm

In ontwikkeling: moedermelk in poedervorm

Laatste update: 02 september, 2018

Moedermelk is een natuurlijk product, wat ook nog eens een van de meest belangrijke substanties is voor het menselijk leven. Melk uit de borst is de beste natuurlijke mix van voedingstoffen die een baby nodig heeft tijdens de eerste paar maanden van zijn leven. Soms is borstvoeding echter onmogelijk. In deze gevallen kan moedermelk in poedervorm een uitkomst zijn.

Borstvoeding is enorm waardevol. Het biedt voordelen voor de gezondheid, die reiken tot in de volwassenheid. Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie verlaagt moedermelk kindersterfte en beschermt het tegen verschillende ziektes zoals, diarree, longontsteking en astma. Wanneer we onze baby de eerste paar maanden enkel borstvoeding geven, bieden we hen alle energie die ze nodig hebben om sterk en gezond te groeien.

In veel gevallen echter kunnen moeders hun kind geen borstvoeding geven, hoe graag ze dat ook zouden willen. Sommige vrouwen hebben problemen met voeden of leiden aan ziektes die borstvoeding geven moeilijker maakt.

In deze situaties is het geven van borstvoeding niet mogelijk. Dit doet een interessante vraag rijzen: hoe kunnen we er voor zorgen dat deze pasgeboren baby’s alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben, zonder hun spijsverteringssysteem te beschadigen?

Met dit in gedachten, zijn er moedermelk-banken gecreëerd. Hier kunnen vrouwen die meer melk aanmaken dan nodig is, hun melk doneren. Het is echter onderzocht dat het pasteurisatieproces dat hierbij plaatsvindt, sommige belangrijke eiwitten en vetten kapot maakt. Dit zijn voedingsstoffen die, zoals we weten, van groot belang zijn in het dieet van een baby. Het blootstellen aan hoge temperaturen zorgt ervoor dat deze afbreken en dit zou niet mogen gebeuren. 

Moedermelk in poedervorm

Moedermelk in poedervorm: ongelooflijk!

Met dank aan de voordelen van de technologie hebben een groep onderzoekers van de universiteit van Guadalajara in Mexico een grote doorbraak bereikt. Met behulp van het stadsziekenhuis, zijn ze er in geslaagd om een verrassend nieuw type babyvoeding te ontwikkelen. Moedermelk in poedervorm. Deze procedure is veelbelovend voor de opslag en conservering van dit waardevolle product. Het zal op vele vlakken een uitkomst bieden.

Deze deskundigen hebben overtollig water uit de moedermelk onttrokken, door het bloot te stellen aan erg hoge temperaturen. Op deze manier zijn ze er in geslaagd om de melk de dehydreren. Zo konden zij het omvormen tot een poeder, zonder het proces van pasteurisatie. Daarbij is het niet nodig om dit product in de koeling te bewaren, wat de melk geen goed zou doen.

Afgaande op een verklaring, bestaat dit veranderingsproces van het verdampen van vocht op hoge temperatuur. Hierbij wordt vocht onderverdeeld in hele kleine druppels. Op deze manier worden alle druppels verdampt. Wanneer eenmaal gedehydreerd vormt de melk een poeder.

Druppel voor druppel wordt deze poeder opgeslagen. Met deze techniek blijven bijna alle voedingsstoffen behouden en gaat slechts 10% van alle voedingswaarde verloren. Hierdoor kun je stellen dat moedermelk in poedervorm bijna net zo goed is als verse moedermelk. 

Moedermelk

Moedermelk in poedervorm redt levens

Een van de voordelen van deze doorbraak is dat moedermelk nu bewaard kan worden. Ook kan het vervoerd worden naar geïsoleerde populaties. Dit product kan tot 6 maanden bewaard blijven. Hierbij verliest het geen enkele kwaliteit. Deze innovatie biedt grote voordelen voor duizenden kinderen in nood. Zonder enige kosten.

Zoals we weten hebben moedermelk-banken een grote sociale functie. Het veilig transporteren van verse moedermelk is echter moeizaam, doordat het moeilijk te bewaren is.

Moedermelk in poedervorm echter biedt vele voordelen in deze situaties. Aangezien het transport hiervan veilig is onder meerdere omstandigheden, kan het vervoerd worden naar afgelegen gebieden.

De volgende uitdaging is de ontwikkeling van de eerste bank die moedermelk in poedervorm verwerkt. Dit zou van groot voordeel zijn voor vele kinderen. In het bijzonder zal het families helpen die in gebieden wonen, waar medische centra’s of grote steden niet om de hoek zijn. De eerste bank zal worden ontwikkeld in Mexico, maar anderen zullen snel volgen.

De betrokken onderzoekers geven aan dat er op dit moment patentaanvragen lopen voor het opzetten van banken die moedermelk in poedervorm verwerken. Wanneer dit is gebeurd, zullen ook anderen deze technieken verkrijgen. Deze ontwikkeling zal vele kinderen met problemen met eten helpen, binnen en buiten het ziekenhuis. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gupta V., Rebekah G., Sudhakar Y., Santhanam S., et al., A randomized controlled trial comparing the effect of fortification of human milk with an infant formula powder versus unfortified human milk on the growth of preterm very low birth weight infants. J Matern Fetal Neonatal Med, 2018. 28: 1-171.
  • Rigo J., Hascoet JM., Billeaud C., PIcaud JC., et al., Growth and nutritional biomarkers of preterm infants fed a new powdered human milk fortifier: a randomized trial. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (4): 83-93.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.