9 huidveranderingen tijdens de menopauze en hoe ze te behandelen

De huid ondergaat verschillende veranderingen tijdens de menopauze. Hier zijn de 9 meest voorkomende veranderingen en hoe je ermee omgaat.
9 huidveranderingen tijdens de menopauze en hoe ze te behandelen
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 05 maart, 2024

De menopauze is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw die het einde van de voortplantingsfunctie markeert. Het wordt gekenmerkt door aanzienlijke hormonale veranderingen en hormonale verstoringen die invloed kunnen hebben op verschillende delen van het lichaam, waaronder de huid. Als de hormonen schommelen, ondergaat de huid een aantal veranderingen die tot problemen kunnen leiden. Hier zijn de meest voorkomende huidveranderingen tijdens de menopauze en tips om ze te behandelen.

Wat gebeurt er met de huid van vrouwen tijdens de menopauze?

De eerste tekenen van huidveroudering beginnen rond je dertigste, wanneer het oestrogeengehalte begint te dalen. Enkele van de meest voorkomende veranderingen zijn het dunner worden van de huid, het verschijnen van rimpels, hyperpigmentatie en vertraagde wondgenezing.

Maar dat is niet alles. In dit artikel leggen we alle veranderingen uit die plaatsvinden met betrekking tot de huid van vrouwen in de overgang.

Huidveranderingen tijdens de menopauze

1. Droge huid

Een van de meest voorkomende huidveranderingen tijdens de menopauze is een droge huid. Afnemende oestrogeenspiegels kunnen de productie van mucopolysacchariden, hyaluronzuur en natuurlijke oliën in de huid verminderen, waardoor de hydratatie afneemt.

Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Mechanisms of Ageing and Development (Engelse link) staat: “Het is belangrijk om erop te wijzen dat de huid erg wordt beïnvloed door al deze hormoonveranderingen, wat leidt tot een afname van het collageengehalte, het vochtgehalte, de elasticiteit, de dikte en de kwaliteit van alle huidlagen.”

Ook de temperatuur van de huid daalt op sommige plekken van het lichaam. Om droogheid tegen te gaan is het daarom belangrijk om vochtinbrengende crèmes te gebruiken die rijk zijn aan ingrediënten zoals hyaluronzuur en lipiden.

Een onderzoek onder postmenopauzale vrouwen, gepubliceerd in het tijdschrift Menopauzalny(Engelse link) suggereert dat arganolie in topische toepassingen de hydratatie van de huid verbetert en helpt de barrièrefunctie van de huid te herstellen en het vermogen om water vast te houden te behouden.

2. Huidveranderingen tijdens de menopauze: rimpels en fijne lijntjes

Met het ouder worden en de verminderde collageenproductie is het gebruikelijk dat er tijdens de menopauze rimpels en fijne lijntjes verschijnen. Een artikel gepubliceerd door het tijdschrift Dermato-Endocrinology (Engelse link) beschrijft het verschijnen van rimpels rond de mond en ogen, en ongelijkmatige huidskleur wordt gezien bij fronsrimpels.

In deze gevallen kan het gebruik van crèmes of serums met retinoïden en antioxidanten helpen om het verschijnen van deze rimpels te verminderen en de collageenproductie te bevorderen.

3. Huidverslapping

De menopauze kan ook een verslapte huid veroorzaken. Onderzoek gepubliceerd in het Amerikaans Tijdschrift voor Fysische Antropologie(Engelse link) legt uit dat gezichtsveroudering bij vrouwen tijdens de menopauze wordt geassocieerd met een platter gezicht, verslapping en afhangend zacht weefsel, plooien rond de neus en lippen.

Dit komt door het verlies van definitie en een overvloed aan elastinevezels die de nodige eigenschappen voor huidelasticiteit leveren. Om dit probleem tegen te gaan, is het belangrijk om spierverstevigende oefeningen te doen en verstevigende crèmes te gebruiken die actieve ingrediënten bevatten zoals vitamine C, ferulinezuur, collageen en hyaluronzuur.

Het is belangrijk om voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten in het dieet op te nemen, zoals fruit en groenten, om huidverslapping tegen te gaan.

Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (Engelse link) suggereert dat resveratrol ontstekingsremmende, antioxiderende en verouderingsremmende eigenschappen heeft, evenals bescherming tegen UV-straling. Als zodanig kan het een ideaal bestanddeel zijn om op te nemen in je huidverzorgingsroutine.

4. Gevoeligheid van de huid

Gevoeligheid van de huid is een van de symptomen die vrouwen melden in de menopauze, wat kan leiden tot het verschijnen van roodheid, jeuk en droogheid.

Het is het beste om een persoonlijke huidverzorgingsroutine uit te voeren met huidproducten zonder geurstoffen of alcohol, en ook het gebruik van heet water bij het wassen van het gezicht te vermijden.

5. Donkere vlekken

Donkere vlekken, ook wel melasma of hyperpigmentatie genoemd, zijn een andere veel voorkomende huidverandering tijdens de menopauze. Deze hyperpigmentatie kan variëren afhankelijk van het fototype van de huid en de blootstelling aan ultraviolette straling.

Het gebruik van een dagelijkse zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, evenals het aanbrengen van depigmenterende crèmes met ingrediënten zoals kojinezuur en vitamine C, kan helpen om het verschijnen van deze vlekken te verminderen.

6. Acne bij volwassenen

Hoewel de menopauze wordt geassocieerd met een afname van deze acne-uitbraken, kunnen sommige vrouwen in deze fase juist last krijgen van acne (Engelse link) als gevolg van hormonale veranderingen. Het is belangrijk om zachte gezichtsreinigingsproducten te gebruiken en de hulp van een dermatoloog in te roepen voor een goede behandeling.

7. Huidveranderingen tijdens de menopauze: spataderen

Tijdens de menopauze kunnen sommige vrouwen last krijgen van spataderen in de benen. Daarnaast nemen teleangiëctasieën, kleine verwijdingen van bloedvaten, vooral haarvaten, nabij het huidoppervlak, toe.

Een onderzoek gepubliceerd in het European Journal of Vascular and Endovascular Surgery (Engelse link) legt uit dat de menopauze een risicofactor kan zijn voor de ontwikkeling van aderaandoeningen. Om het ongemak dat hiermee gepaard gaat te verminderen, is het een goed idee om steunkousen te dragen en de benen zo mogelijk omhoog te houden.

8. Droge hoofdhuid

Een vrouw met dunner wordend haar tijdens de menopauze

De hoofdhuid kan ook tijdens de menopauze worden aangetast, droger worden en gaan jeuken. Verminderde oestrogeenspiegels kunnen op hun beurt de haardichtheid (Engelse link) verminderen, inclusief lichaamsbeharing en schaamhaar.

Het gebruik van zachte shampoos en vochtinbrengende conditioners kan helpen om de hoofdhuid gezond te houden en droogheid te verminderen. Bovendien vermijd je best agressieve haarbehandelingen zoals bleken of permanenten.

9. Breekbare nagels

Tijdens de menopauze kunnen sommige vrouwen veranderingen opmerken in het uiterlijk en de kwaliteit van hun nagels, zoals broosheid en dunner wordende nagels. Bovendien kunnen er nageldystrofieën optreden, wat abnormale veranderingen zijn die de textuur, kleur, vorm en meer van de nagels aantasten.

De nagels kort houden en verstevigende producten gebruiken kan nuttig zijn om breuk te voorkomen en hun uiterlijk te verbeteren.

Huidveranderingen tijdens de menopauze en het belang van een medische consultatie

De menopauze kan een reeks veranderingen in de huid teweegbrengen door hormonale schommelingen. Er zijn echter verschillende maatregelen die je kunt nemen om deze veranderingen te behandelen en de huid gezond te houden.

Het is belangrijk om een goede huidverzorgingsroutine te volgen, de huid te beschermen tegen de zon, een evenwichtig dieet te volgen en, indien nodig, advies te vragen aan een dermatoloog. Met de juiste verzorging is het mogelijk om een gezonde, stralende huid te behouden tijdens de menopauze.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.