5 oefeningen voor de grove motoriek van kinderen

Voer deze grove motorische oefeningen uit om je kinderen te helpen hun ontwikkeling te verbeteren terwijl ze plezier hebben in het spelen!
5 oefeningen voor de grove motoriek van kinderen
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 27 december, 2022

De ontwikkeling van kinderen is een van de meest relevante aspecten van het leven van een mens. Juist in dit stadium worden namelijk de grondslagen voor de toekomst gelegd, in psychologische, lichamelijke, emotionele en sociale aspecten. In dit geval vertellen we je daarom over 5 oefeningen voor de grove motoriek van kinderen.

Voor wie niet weet wat het is, psychomotorische vaardigheden verwijzen naar het vermogen om lichaamsbewegingen te beheersen. Daarom interageren mensen met de omgeving en daardoor stimuleren we de ontwikkeling van andere vaardigheden, zoals psychosociale vaardigheden.

Op basis van het bovenstaande leren we je wat grove psychomotorische vaardigheden zijn en welke oefeningen je kunt doen om ze bij je kinderen te versterken.

Wat zijn grove psychomotorische vaardigheden?

Psychomotorische vaardigheden verwijzen dus naar de beheersing van het lichaam en de bijbehorende bewegingen. Met andere woorden, het is de combinatie van cognitieve en lichamelijke (motorische) aspecten om een delicaat evenwicht te bereiken.

Binnen deze vaardigheid vallen twee hoofdgebieden op: namelijk grove en fijne psychomotoriek.

Het eerste bestaat uit lichaamsbewegingen die door de grote dragende structuren worden uitgevoerd. Dat wil zeggen lopen, rennen, springen, of joggen. Al deze bewegingen vereisen het gecoördineerde werk van verschillende spier- en botgroepen.

Bovendien zijn dit soort bewegingen de eerste die geleerd worden. Desondanks is het belangrijk aan ze te werken om de psychofysieke vaardigheden van kinderen te verbeteren.

Oefeningen voor de grove motoriek

Om kinderen deze vaardigheden te laten verbeteren, is het belangrijk een reeks oefeningen uit te voeren. Bedenk dat het meeste lichamelijke werk van de kleintjes op spel gericht moet zijn. Vermaak (Spaanse link) motiveert hen namelijk motiveert het uit te voeren.

5 oefeningen voor de grove motoriek van kinderen zoals bijvoorbeeld het spiegelspel
Het spiegelspel is een heel vermakelijk voorstel en een didactische strategie om de psychomotorische vaardigheden van jonge kinderen te stimuleren.

1. Het spiegelspel

Het spiegelspel richt zich op het imiteren van lichaamsbewegingen. Je kunt het het best doen met meerdere kinderen gegroepeerd in tweetallen. Maar als je het alleen met je kind gaat doen, kun dit ook.

Om het te doen moet je elkaar aankijken, net als in een spiegel. Voer van daaruit bewegingen uit die je kind kan nadoen.

We raden je aan te beginnen met langzame en eenvoudige bewegingen, met een groot bewegingsbereik. Zo zal je kind het ritme beetje bij beetje kunnen oppikken.

Vergeet niet van rol te wisselen, zodat je kind ook zijn eigen sequenties kan voorstellen.

2. Oefeningen voor de grove motoriek: balanceren op een lijn

Evenwicht is een fundamenteel onderdeel van de grove motoriek, dus moet het voortdurend gestimuleerd worden.

Om aan deze lichamelijke vaardigheid te werken, moet je oefeningen uitvoeren waarbij dynamisch en statisch evenwicht een rol spelen. Door middel van het balanceren op een lijn is het mogelijk beide soorten te stimuleren.

We raden je aan een lijn op de vloer te trekken, die breed genoeg is om de voet op te plaatsen. Geef op deze lijn de aanwijzingen om verschillende bewegingen uit te voeren. Lopen, springen en op één been balanceren zijn de meest voorkomende. Bedenk dat ze allemaal uitgevoerd moeten worden zonder de voeten of handen buiten de lijn te plaatsen.

3. Bowlen

Bowlen kan door kinderen van elke leeftijd beoefend worden. Het onderscheidt zich als een onderhoudend en vrolijk alternatief. Maar behalve vermaak bevordert dit spel ook de ontwikkeling van grove psychomotorische vaardigheden door de lichaamsbewegingen die voor de uitvoering ervan nodig zijn.

Als je geen bowlingspel hebt, kun je er zelf een maken met plastic flessen. Het enige wat je hoeft te doen is alles klaarzetten voor je kind om de bal te gooien. Plaats een paar zelfgemaakte bowlingkegels op een korte afstand en laat het spel beginnen!

Voeg naarmate de worpen vorderen meer kegels toe en vergroot de afstand om het wat moeilijker te maken.

4. Rollenspel met dieren

Zoals hierboven al gezegd, zijn oefeningen die via spelletjes gedaan worden aantrekkelijker voor kinderen.

In dit geval gaat het er vooral om dat je kind de rol van een dier aanneemt en de bewegingen van die soort uitvoert. Is het bijvoorbeeld een kangoeroe, dan moeten ze de manier nadoen waarop hij sprongen maakt om zich te verplaatsen.

Om het spel onderhoudender en ingewikkelder te maken, kun je de rollen uitvoeren volgens het thema van de natuurlijke habitat. Vraag je kind dieren uit de jungle, uit de oceaan, enzovoort, na te spelen.

5. Oefeningen voor de grove motoriek: schilderen met voeten

Schilderen met de handen bevordert de ontwikkeling van de fijne motoriek, maar wat dacht je van schilderen met de voeten?

Het doordrenken van de voetzolen van je kind met bijvoorbeeld gekleurde tempera is erg leuk voor ze. Als je bovendien doeken rond het huis legt en ze aanmoedigt te lopen en verschillende figuren te vormen, zullen ze zich prima vermaken.

Bij deze activiteit zal je kind zich op verschillende manieren moeten bewegen en zelfs evenwicht bewaren om niet te vallen. Als je erover nadenkt, is het een geweldig alternatief om de grove motoriek te versterken.

5 oefeningen voor de grove motoriek van kinderen
Nodig je kind uit om rond het huis voetkunst te maken. Maar zorg wel voor een doek of een breed stuk papier om ongelukken te voorkomen.

Grove motorische oefeningen, hoe eerder hoe beter

Aan de lichamelijke vermogens moet van jongs af aan gewerkt worden om ze beter tot ontwikkeling te laten komen. Tijdens de kindertijd zijn de hersenen en het hele lichaam gevoeliger voor leren en psychomotorische vaardigheden vormen daarop geen uitzondering.

Vrijwel alle lichaamsbewegingen worden vanaf de kleutertijd opgebouwd en je kunt je kind helpen ze te stimuleren door middel van de bovenstaande oefeningen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.