Wat te doen als je de partner van je zoon niet mag

Je kent de vrienden van je zoon en zijn sociale kring. Je weet wie zijn klasgenoten zijn en nog veel meer dingen. Wanneer er echter een geliefde in zijn leven komt, kan het zijn dat je niet achter zijn keuze staat. Hoe ga je hiermee om?
Wat te doen als je de partner van je zoon niet mag
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 16 juli, 2019

Iedereen die een zoon heeft weet wat het betekent om het beste voor hem te wensen. Om deze reden kan je wantrouwen voelen en je zorgen maken wanneer je de partner van je zoon ontmoet.

Hoe gedraag je je als je de partner van je zoon niet mag?

Wil je zoon zijn nieuwe partner voorstellen en is de dag eindelijk aangekomen om haar te ontmoeten? Deze situatie kan zorgen voor een gevoel van bescherming en angst dat je je zoon gaat verliezen. Dit is begrijpelijk, omdat je hem altijd een gezond, veilig en gelukkig leven hebt proberen te geven.

Er komt echter een tijd dat we moeten accepteren dat onze kinderen volwassen zijn. Ze kunnen hun eigen keuzes maken en zich voorbereiden om een eigen gezin te stichten.

De partnerkeuze is één van de belangrijke keuzes die onze kinderen zullen maken. Daarom hebben ze onze steun nodig.

Veel vaders en moeders vragen zich af, “wat moet ik doen als ik de partner van mijn zoon niet mag?” Je staat misschien niet altijd achter de keuzes die je zoon maakt, maar toch moet je ervoor zorgen dat je hem altijd respecteert en van hem houdt.

Geef de partner van je zoon de kans om haar persoonlijkheid te laten zien

Wanneer de dag komt dat je haar voor het eerst ontmoet, zal de partner van je zoon erg gespannen en nerveus zijn. Omdat ze graag een goede eerste indruk achterlaat, kan ze misschien erg onnatuurlijk overkomen, zich raar gedragen of zelfs wat foutjes maken. 

We moeten echter begrijpen dat dit voor haar ook een moeilijk moment is. Als de partner van je zoon nerveus is, komt dat doordat ze begrijpt hoe belangrijk deze ontmoeting is en omdat ze graag wil dat jij haar mag. Dit laat zien dat ze de waarde inziet van de mening van de familie en vooral haar partner’s ouders.

Zoon met zijn vriendin

We kunnen nooit iemand leren kennen in één dag en al helemaal niet in een paar uur. Daarom moeten we onthouden om haar de kans te geven haar echte persoonlijkheid te laten zien in een positieve omgeving waarin ze zich niet gedwongen voelt om perfect over te komen.

Vooroordelen zijn de ergste vijand tegen gezonde relaties

Twijfelen aan je vooroordelen is een deel van opgroeien en eerlijk zijn tegenover onszelf en anderen. Als we ze niet herkennen, kunnen we er ook niet overheen komen. We kunnen dan ook niet openstaan voor nieuwe ervaringen en mensen.

Wanneer je de partner van je zoon gaat ontmoeten, moet je onthouden dat je haar niet te veel oordeelt op haar uiterlijk. Misschien ziet ze er niet op haar best uit omdat ze een lange dag op het werk heeft gehad. Of misschien gedraagt ze zich vreemd omdat ze nerveus is om je te ontmoeten.

Aan de andere kant moeten we de voorkeuren en capaciteiten van iedereen respecteren met betrekking tot hun kleren, accessoires en bezittingen.

Sommige mensen hebben niet genoeg geld om dure kleding te dragen. Anderen kiezen er juist voor om zich simpel te kleden vanwege hun levensstijl, overtuiging of gewoon om hoe ze zijn. 

Geen van deze gevallen geeft ons het recht om er van uit te gaan dat we de persoonlijkheid van deze persoon kennen omdat we weten hoe ze praten, zich kleden of zich gedragen. Het is beter om je tijd te nemen voordat je iemand oordeelt op zijn uiterlijk of voorkeuren, zodat je de persoon die je kind heeft uitgekozen kan leren kennen.

De partnerkeuze is één van de belangrijkste keuzes die je kind zal maken. Daarom hebben ze onze steun nodig.

Leren om jonge mensen te begrijpen

Generatieverschillen staan meestal in de weg van goede communicatie tussen ouders en hun kinderen. Tegenwoordig hebben jonge mensen hun eigen taal en is technologie geïntegreerd in hun manier van doen.

Daarom raden we aan om niet uit te gaan van vooroordelen, maar juist te werken aan een goede communicatie. Met de hulp van sociale netwerken is het makkelijker om de taal en gedachten van adolescenten te begrijpen. Dit zal de band met je kind versterken en zorgen voor meer vertrouwen tussen jullie.

Communicatie is belangrijk

Daarnaast zal deze band ook helpen wanneer je de partner van je zoon gaat ontmoeten.

Sta je zoon toe om zijn eigen leven te leven

Als ouders willen we natuurlijk dat onze kinderen gelukkig zijn. Liefde is een deel van een gelukkig leven. Misschien zal je zoon niet bij deze partner blijven, maar kan hij wel gelukkig zijn in de tijd dat hij wel bij haar is.

Onthoud dat je zoon veel liefde en aandacht nodig heeft als hij op een dag vertelt dat hij weggaat bij zijn partner. Aan het begin en het eind van deze fases is communicatie erg belangrijk.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.