Vijf dingen die gelukkige moeders doen

Geluk is niet een doel op zich, maar het is een weg die je iedere dag moet volgen om ervan te kunnen genieten.
Vijf dingen die gelukkige moeders doen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Gelukkige moeders genieten van de dagen zoals ze komen. Je kunt een gelukkige moeder herkennen door haar enthousiasme en wens om samen met haar gezin van een nieuwe dag te genieten. Het maakt niet uit of je een moeder bent die de hele dag werkt, een halve dag werkt of als je huisvrouw bent, een gelukkige moeder geniet van de dagen zoals ze komen.

Ze vindt namelijk dat ze boft om haar leven te kunnen leiden met haar gezin. Een gelukkige moeder heeft een bepaalde manier om naar de wereld te kijken, wat je terug kunt zien in de dingen die ze dagelijks doet.

Er zijn echter moeders in alle soorten en maten. Er zijn namelijk ook vrouwen die hun kinderen bedreigen, naar ze schreeuwen, ze vernederen of zelfs negeren. Dat doen ze omdat ze niet gelukkig zijn. Denk jij dat je een gelukkige of ongelukkige moeder bent? Er zijn een aantal duidelijke dingen waaraan je dat kunt zien.

Daarover willen we het vandaag hebben, zodat jij dit voor jezelf kunt beoordelen. Op die manier kun je dan je gedrag aanpassen indien je niet tevreden bent met je manier van handelen en je beseft dat je een een andere aanpak nodig hebt.

1. Gelukkige moeders hoeven geen perfectie

Gelukkige moeders weten dat perfectie niet bestaat en daarom raken ze er ook niet door geobsedeerd. Ze hebben geen onrealistische verwachtingen van hun kinderen, van schoonmaken of van welk ander aspect van het leven dan ook.

Deze moeders vergelijken hun kinderen niet met andere kinderen. Ze weten immers dat elk kind een eigen ontwikkelingstempo heeft en dat daar niks mee aan de hand is.

Gelukkige moeders concurreren niet met anderen. Zij weten dat de perfectie niet bestaat en dat je van je fouten juist leert. Het leven is namelijk een constant leerproces.

2. Gelukkige moeders weten hoe ze hun strijd moeten kiezen

Gelukkige moeders gaan niet om alles in discussie en worden ook niet boos om elke kleinigheid. Evenmin bekritiseren zij hun kinderen. Zij weten immers dat dat hun zelfrespect kan schaden.

Zij geven er de voorkeur aan hun kinderen te helpen en begeleiden bij alles wat ze nodig hebben. Dat doen ze door alle inspanningen van het kind te prijzen ongeacht de resultaten.

Gelukkige moeders kunnen zich gefrustreerd voelen als ze bijvoorbeeld andere moeders naar hun kinderen zien schreeuwen of bevelen uitdelen. Zij geven er de voorkeur aan om hun kinderen met instructies te begeleiden, zodat ze daarvan kunnen leren, zonder hen te commanderen.

Gelukkige moeder op het strand

3. Gelukkige moeders zijn eerlijk

Een moeder die zichzelf gelukkig acht is eerlijk. De kinderen weten dat als de mamma iets zegt, zij het ook meent. Natuurlijk maakt ze ook wel eens een grapje, maar als ze iets zegt of iets belooft zal ze dat altijd nakomen.

Als een moeder niet eerlijk is kan dat schadelijk zijn voor het vertrouwen tussen moeder en kind. Moeders moeten dat vertrouwen creëren zodat haar kinderen zich veilig voelen bij haar.

Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om te doen wat je zegt, zal een gelukkige moeder het op zijn minst proberen.

4. Gelukkige moeders luisteren echt

Gelukkige moeders luisteren echt naar dat wat hun kinderen aan ze vertellen, het maakt niet uit wat het is. Daarbij is het ook belangrijk om een verschil te maken tussen luisteren naar de ander met de bedoeling om het te begrijpen en luisteren om zomaar snel iets te antwoorden.

Er is niets mooiers om een moeder te zien met haar dochter of zoon in de armen en luisterend naar alles wat de kleine haar te vertellen heeft. Een gelukkige moeder weet precies op welke momenten ze moet luisteren, lachen, begrijpen en advies geven.

Gelukkige moeder op tapijt

5. Gelukkige moeders leren hun kind iedere dag iets nieuws

Een moeder die haar kind elke dag iets nieuws leert, is een moeder die weet dat elke dag een nieuwe kans is om te leren.

Ze weet dat geen enkele vraag die haar kinderen haar stellen een domme vraag is. Ze zijn allemaal even belangrijk en moeten met respect en liefde beantwoord worden.

Een moeder weet dat ze alle dingen aan haar kinderen moet leren. Het kan gaan over waarom de lucht blauw is tot waarom ze op sommige momenten hun mond moeten houden om respect te tonen aan anderen.

Een gelukkige moeder houdt deze vijf dingen constant in gedachten. Ze wordt ook wakker met een lach en straalt zelfs energie uit op de meest grijze dagen.

Geluk is geen doel dat moet worden bereikt, maar het is een weg die je iedere dag moet volgen om ervan te kunnen genieten. Dat is wat gelukkige moeders laten zien aan hun kinderen. Het is erg belangrijk om gelukkig te zijn, zodat kinderen wat geluk is!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.