Op wie zal mijn baby lijken als hij is geboren?

We willen allemaal vooruitlopen op het antwoord op de vraag, "Op wie zal mijn baby lijken als hij geboren is?" We nodigen je uit om verder te lezen.
Op wie zal mijn baby lijken als hij is geboren?

Laatste update: 21 januari, 2022

Tijdens de zwangerschap ontstaat een groot aantal verwachtingen ten aanzien van de baby. De familie begint zich vooral de volgende vraag te stellen: “Op wie zal de baby lijken als hij is geboren?” Zeker, we willen allemaal op de gebeurtenissen vooruitlopen om te proberen de onzekerheid te overwinnen.

We moeten echter bedenken dat baby’s geen willekeurige eigenschappen krijgen, maar het product zijn van een genetische combinatie.

Genen zijn de DNA-segmenten met de informatie die nodig is voor de synthese van een eiwit. Ze worden via geslachtscellen overgedragen en regelen de manifestatie van erfelijke eigenschappen. Het genotype is dus de verzameling genen die een organisme bevat en die het kind van zijn ouders heeft geërfd.

Op wie zal mijn baby lijken?

Bij de vraag “Op wie zal mijn baby lijken als hij is geboren?” moet uiteraard rekening worden gehouden met zowel het genotype als fenotype. Het laatste verwijst naar de uiterlijke manifestatie van het genotype. Het is het resultaat dat we met de vijf zintuigen kunnen waarnemen. Met andere woorden, het gezicht dat aan de wereld wordt getoond.

Hoewel genetische overerving niet kan veranderen, kan het fenotype wel veranderen, afhankelijk van de wisselwerkingen die ontstaan tussen het organisme en de omgeving. Daarom, als er een gemeenschappelijk kenmerk in je familie voorkomt, betekent dat niet dat je kind er ook mee geboren zal worden; maar het kan wel. Het is belangrijk met alle variabelen rekening te houden en, als de twijfel blijft bestaan, een gespecialiseerde arts te raadplegen.

Anderzijds, hoewel deze vraag sommige ouders kan verontrusten, moet dit toch niet je hoogste prioriteit zijn. Hoe de baby er uit zal zien als hij geboren is zou de minste van je zorgen moeten zijn. In de eerste plaats moet je je zorgen maken over zijn welzijn. Maar omdat we ruimte nodig hebben om te dromen, laten we eens kijken wat de kansen zijn.

Een afbeelding van DNA

De vraag: “Op wie zal mijn baby lijken?”

Hoewel elke baby twee ouders heeft, kent de menselijke genetica vele mysteries. Met andere woorden, een baby hoeft niet noodzakelijk op zijn ouders te lijken. Het is echter een feit dat het gemeenschappelijke kenmerken zal hebben van de twee families waaraan het verwant is.

Een baby kan zowel dominante genen als recessieve genen van zijn ouders erven.

Wat bepaalt de gelijkenis van een baby?

Tegenwoordig hoef je niet lang te wachten om te ontdekken hoe je baby eruit zal zien. Met veel moderne echo’s zijn nauwkeurige close-ups van het gezicht van je kind mogelijk terwijl het nog in de baarmoeder zit. Dit is om je een idee te geven van hoe het zal zijn. Pasgeborenen veranderen echter snel.

Na een paar weken kan je kleintje er heel anders uitzien dan toen het geboren werd en natuurlijk ook anders dan je op de echografie zag. Het uiterlijk verandert en hoewel verschillende kenmerken bewaard blijven, blijven ze in de loop van tijd niet allemaal aanwezig.

De echte verantwoordelijke factor om te bepalen op wie de baby zal lijken als het ter wereld komt, zijn de genen die in het DNA gevonden worden.

Het DNA van de baby wordt gevormd uit dat van zijn ouders, dus er is geen identiek DNA. Er zijn duizenden genen waaruit het DNA is opgebouwd, sommige met een groter vermogen om kenmerken te bepalen dan andere. Dus, waar de dominante genen zijn, daar zullen de eigenschappen van de baby vandaan komen.

De combinatie dat het nieuwe wezen vormt is heel rechtvaardig. Zowel de vader als de moeder hebben evenveel kansen om dominant te zijn, namelijk elk met in totaal 23 chromosomen (Engelse link).

Op wie zal mijn baby lijken als hij is geboren

Niemand in de familie kan dezelfde DNA combinatie hebben, behalve in het geval van eeneiige tweelingen en broers en zussen komen het dichtst bij elkaar in gelijkenis.

Wat zijn de dominante genen?

Wetenschappelijk is gebleken dat bepaalde eigenschappen dominanter zijn dan andere, en dat zal zo blijven. Van de meest dominante eigenschappen volgens genetische analyse hebben we de volgende op een rij gezet:

  • Bruine ogen hebben de neiging dominanter te zijn dan groene of blauwe. Er kunnen echter verrassingen zijn, maar de bruine oogkleur zal hoogstwaarschijnlijk het spel winnen.
  • Wat huidskleur betreft, zal een bruine huid altijd de overhand hebben over een lichte huid.
  • Wat lengte betreft is er, als beide ouders lang zijn, niets aan de hand, want de baby zal dat ook zijn. Hetzelfde gebeurt ook als ze kort zijn. Als de een lang is en de ander kort, spelen andere factoren dan genetica een rol. Voeding en gezondheid zijn bijvoorbeeld doorslaggevend.
  • Volgens studies wordt intelligentie van de moeder geërfd. Maar opvoeding en omgeving hebben veel te maken met de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden.

Sommige genen hebben dus meer kans dan andere. Daarom zal de baby, hoewel hij de helft van de van elke ouder geërfde genen zal hebben, de neiging hebben meer op de één te lijken dan op de andere.

Vanaf nu zul je dus heel anders denken over de vraag “op wie zal mijn baby lijken als hij geboren wordt?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.