Persoonlijk welzijn: de belangrijkste voorwaarde om een kind te krijgen

27 september 2018

De ideale omstandigheden om een kind te krijgen? Het gaat niet alleen om het hebben van een partner. De basis- en belangrijkste voorwaarde is dat je een goed persoonlijk welzijn hebt.

Je moet een persoon zijn die tevreden is, die goed voor zichzelf zorgt en op hetzelfde moment het beste aan haar kinderen wil geven.

In onze samenleving bestaat nog steeds een klassiek, traditioneel en vaak ouderwets perspectief. Er wordt nog steeds geloofd dat elk kind dat op de wereld komt een vader en moeder nodig heeft als zijn rolmodel. Natuurlijk weten we allemaal dat er bijna niks beter is dan een kind te krijgen met de persoon van wie je houdt.

Maar als er geen harmonie in de relatie is, dan maakt dit alles niks uit. Er zijn maar een paar dingen die erger zijn dan het hebben van een vader of moeder die disfunctioneel, onregelmatig of emotioneel en psychologisch onvolwassen is.

Kinderen krijgen kan soms erg natuurlijk zijn. Maar het is niet makkelijk om te zorgen dat dat kind opgroeit met zelfvertrouwen. Het opvoeden van een kind die zeker is van zichzelf, beschaafd is en zichzelf en andere mensen gelukkig kan maken is geen gemakkelijke taak.

Daarom is er geen beter voorbeeld dan een ouder die gelukkig is en zijn of haar waarden kan delen met dit nieuwe leven. De waarden die je hebben geholpen om een sterk en tevreden persoon te worden zullen ook je kind helpen – met of zonder partner.

Bij “Je bent mama” willen we je uitnodigen om hier over na te denken.

Moet je gelukkig zijn om een kind te krijgen?

Mama en dochter

Gelukkige ouders, gezonde kinderen? Deze zin is gedeeltelijk waar. Maar we moeten onthouden dat gelukkig zijn een gemoedstoestand is, een emotie die komt en gaat. Soms voelen we ons erg gelukkig, maar op andere momenten wordt ons geluk op de proef gesteld tijdens moeilijke tijden.

Onze kinderen hebben mensen nodig die voldoende emotionele en psychologische kracht hebben. Dit is belangrijker dan een gelukkige vader en moeder. Laten we hier in detail naar kijken.

Onze menselijke warmte

Menselijke warmte komt niet van ons identiteitsbewijs. En het is niet alsof er een programma geïnstalleerd is op onze harde schijf. Menselijke warmte is iets dat komt na verloop van tijd door zeer concrete aspecten:

  • Door respect, interactie, empathie en aandacht.
  • Door een gezonde ontwikkeling van een sterke identiteit en een gezond zelfrespect waardoor je ook anderen respecteert.
  • Tegelijkertijd heeft menselijke warmte een andere rol en dat is om te laten zien wat goed is. Het is bescheidenheid en rekening houden met anderen. Het is sterk zijn, maar altijd denken aan de mensen om je heen.
Vader met zoon op zijn rug

Ons verleden en hoe we het overwonnen hebben

We zijn geen product van ons verleden, maar we zijn wie we zijn geworden na keuzes uit het verleden. Een vader of moeder is veel meer dan we op het eerste gezicht zien. Achter elke vader of moeder zitten duizenden verborgen moeilijkheden die ze moesten overwinnen. Iedereen heeft persoonlijke moeilijkheden, angsten en oneindige gewonnen wedstrijden.

Dit allemaal is “toegevoegde waarde.” Het is namelijk de energie die ons leert dat je niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn: we hebben gewoon mensen in de buurt nodig die van ons houden.

Met of zonder partner: wat er toe doet is dat we van onszelf houden zodat we van onze kinderen kunnen houden

Moeder en twee kinderen op een stoel

Als een persoon niet van zichzelf kan houden reageert hij zijn eigen tekortkomingen af op anderen. Zijn tekortkomingen kunnen ernstige gevolgen hebben op het vaderschap of moederschap.

Ouders die niet van zichzelf houden hebben de neiging om erg controlerend te worden, een manier van opvoeden die erg slecht is voor kinderen.

  • Vaders en moeders die niet van zichzelf houden kunnen ervoor zorgen dat ze een ongezonde band met hun kinderen opbouwen. Naast controlerend, zullen ze ook erg wantrouwend zijn en gevoelig zijn voor tegenslagen. Deze factoren leiden tot serieuze gevolgen in de ontwikkeling van hun kinderen.

Houd van jezelf om meer van anderen te houden

Van jezelf houden is geen daad van egoïsme. Dit is iets wat we gelijk duidelijk willen maken. We hebben elk recht om onszelf te geven wat we verdienen, te vechten voor wat we willen en onze waardigheid te behouden.

Dit maakt ons vaders en moeders die het verdienen om een kind te krijgen. Want als we in staat zijn om voor onszelf te zorgen, kunnen we ook het beste geven aan onze kinderen.

Of je nou een partner hebt of niet, het belangrijkste is dat je voor jezelf kan zorgen. We moeten elke dag leven met onze emotionele tekortkomingen, onzekerheden en angsten.

Als je dit doet laat je je kinderen een persoon zien die zij als voorbeeld kunnen nemen. Je kinderen zullen iemand zien die ze in vertrouwen kunnen nemen, als voorbeeld kunnen gebruiken en van wie ze elke dag kunnen leren.