Borstvoeding en steroïde crèmes: wat je moet weten

De borsten van de moeder zijn tijdens de borstvoeding erg vatbaar voor letsel en vereisen meer dan eens bepaalde farmacologische behandelingen. Met dat in gedachten willen we het hebben over borstvoeding en steroïde crèmes.
Borstvoeding en steroïde crèmes: wat je moet weten
Marcela Alejandra Caffulli

Geschreven en geverifieerd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

Moedermelk is een levende vloeistof die veel voedingsstoffen en heilzame elementen aan de baby geeft. Borstvoeding kan echter ook de ingang zijn voor sommige voor de kleintjes mogelijk giftige stoffen. Daarom mogen moeders in dit stadium alleen die behandelingen uitvoeren waarvan bewezen is dat ze veilig zijn. We vertellen je in dit artikel alles over het gebruik van steroïde crèmes tijdens de borstvoeding.

Waarvoor dienen steroïde crèmes?

Steroïden of corticosteroïden zijn heel gebruikelijke geneesmiddelen vanwege hun grote ontstekingsremmende kracht. Zozeer zelfs, dat ze een zeer effectieve strategie zijn voor de plaatselijke (of plaatselijke) behandeling van bepaalde huidziekten.

Er zijn veel crèmes die dit middel bevatten. Ze zijn echter niet allemaal hetzelfde of dienen niet allemaal hetzelfde doel.

Een van de belangrijkste verschillen tussen de crèmes is de kracht van de werking van het steroïde, ook wel de potentie genoemd.. Het soort corticosteroïdenmolecuul en ook de stoffen die het in het product bevatten bepalen deze kwaliteit.

Daarom is bijvoorbeeld betamethason niet hetzelfde als hydrocortison (beide steroïden), net zoals het gebruik van een lotion niet hetzelfde is als het gebruik van een crème.

In de klinische dermatologie is het gebruik van topische steroïden (Engelse link) wijdverbreid en wordt het bestudeerd. Dankzij de affiniteit van deze geneesmiddelen voor vetten nemen de huidlagen ze gemakkelijk op. Dit geeft ze in korte tijd een therapeutisch effect.

Een ander voordeel is dat ze snel afgebroken worden en dit voorkomt dat ze in het bloed terechtkomen en systemische effecten (in het hele lichaam) veroorzaken.

Borstvoeding en steroïde crèmes

Borstvoeding en steroïde crèmes

Zoals we al eerder zeiden is het gebruik van topische steroïden een geweldige bondgenoot van behandelingen voor huidaandoeningen. Maar zoals we bij elk geneesmiddel aanraden, moet je de veiligheid ervan nagaan voor je het tijdens zwangerschap en borstvoeding gebruikt.

In het algemeen zijn corticosteroïde crèmes veilig voor borstvoeding. Het risico op schade voor de baby is namelijk vrij gering (Spaanse link).

Enerzijds is, zoals reeds uitgelegd, de absorptie in de huid goed en de passage in het bloed schaars. Dit helpt voorkomen dat moedermelk met deze stof verontreinigd wordt.

Anderzijds, in het geval dat een restje steroïdencrème op de huid van de borst achterblijft dat de baby per ongeluk kan innemen, is de kans dat het in de maag van het kind wordt opgenomen verwaarloosbaar klein.

Dus, als de behandeling goed gedaan wordt, heeft de moeder er baat bij zonder haar kleintje te schaden.

Aanbevelingen voor het juiste gebruik van steroïde crèmes tijdens de borstvoeding

Om de risico’s van toxiciteit bij de baby te verminderen, is het belangrijk om bij het gebruik van deze producten rekening te houden met enkele voorzorgsmaatregelen:

  • Kies corticosteroïden met een lage potentie.
  • Kies voor crèmeformuleringen.
  • Breng altijd aan op de gekwetste plek en niet op de hele borst.
  • Vermijd, indien mogelijk, het aanbrengen op de tepelhof en tepel.
  • Gebruik op een droge huid, zodra de borstvoeding beëindigd is.
  • Maak de plek goed schoon voordat je de baby weer aan de borst legt.
  • Niet langer dan 5 dagen gebruiken.

Steroïde crèmes op de tepel

In het beginstadium van de lactatie is het heel gewoon dat er verwondingen zijn in de buurt van de tepel, zoals droogheid of irritatie.

Als niet-farmacologische maatregelen niet voldoende zijn, is het belangrijk dat de arts nagaat of het raadzaam is met een of andere topische farmacologische behandeling door te gaan. In dit verband kunnen steroïde crèmes een goede optie zijn.

Natuurlijke alternatieven voor huidproblemen bij borstvoeding

Hoewel steroïden veilige medicijnen zijn, zijn ze niet het enige mogelijke alternatief tijdens het geven van borstvoeding.

Als algemene richtlijn kun je het beste bepaalde huidverzorgingsroutines toepassen om uitdroging op gevoelige plaatsen te voorkomen. Enkele van de strategieën om de borst te hydrateren zijn als volgt:

  • Gebruik hydraterende lichaamscrèmes, zonder parfums, alcoholen of parabenen.
  • Breng een paar druppels olijfolie aan op de tepels en tepelhof.
  • Bevochtig de tepelzone met je eigen moedermelk, na elke voeding.
  • Lucht de borsten tussen de voedingen door.

Als het gaat om de behandeling van scheurtjes in de tepel of trauma veroorzaakt door de mond van de baby, zijn er ook natuurlijke alternatieven. Zo zijn bijvoorbeeld producten op basis van lanoline, dexpanthenol (provitamine B5) en het enzym collagenase zeer effectief gebleken (Spaanse link).

Baby krijgt borstvoeding

Over medische behandelingen tijdens het geven van borstvoeding

Voordat je in deze periode van je leven met welke behandeling dan ook begint, moet je eerst je arts of je lactatiekundige raadplegen. Ook als je alleen een huidcrème nodig hebt, moet je de goedkeuring van professionals vragen om de gezondheid van je baby niet in gevaar te brengen.

Zoek ook uit welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen in geval van ziekte en voorkom dat je de borstvoeding onderbreekt.

Momenteel zijn de meeste behandelingen (Spaanse link) met medicijnen verenigbaar met borstvoeding en er is een manier om het mogelijke risico van elk medicijn te bevestigen. Bedenk dat veel natuurlijke alternatieven ook mogelijk schadelijk zijn voor de kleintjes, dus je moet altijd de hulp van specialisten inroepen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.