Natuurlijke remedies die gevaarlijk zijn voor kinderen

Door de jaren heen hebben we veel gehoord over de voordelen van natuurlijke remedies die gebruikt worden om verschillende ziektes en aandoeningen te genezen. Het is echter belangrijk om te weten dat ze niet allemaal bedoeld zijn voor kinderen.
Natuurlijke remedies die gevaarlijk zijn voor kinderen

Laatste update: 31 maart, 2019

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent het niet dat het ook veilig is. Er zijn een aantal natuurlijke remedies die namelijk gevaarlijk zijn voor kinderen.

Over het algemeen denken mensen dat kruiden niet gevaarlijk zijn vanwege hun natuurlijke eigenschappen. Dit is echter niet altijd waar. Hoewel ze positieve medische effecten hebben en voordelig kunnen zijn voor ons lichaam, kunnen natuurlijke remedies ook gevaarlijk zijn.

Een groot aantal producten in de winkel hebben het woord ‘natuurlijk’ op hun etiket. Denk bijvoorbeeld aan voedsel, cosmetica en schoonmaakmiddellen.

Wat opvalt bij deze producten is dat je deze natuurlijke remedies gewoon kan kopen. Ze worden namelijk verkocht zonder recept en worden uiteindelijk ook aan kinderen gegeven.

Plantaardige of natuurlijke medicijnen, zoals het ook wel bekend staat, is het gebruik van planten om kwalen of ziektes te behandelen. Over het algemeen kan je ze:

 • oraal innemen in de vorm van capsules of tabletten,
 • als infusie of olie gebruiken
 • als zalf gebruiken zodat je het op je huid kan aanbrengen.

Mogen kinderen natuurlijke remedies gebruiken?

Het komt vaak voor dat bepaalde planten als geneeskrachtig gezien worden en gebruikt worden om kleine kwaaltjes bij kinderen te behandelen. De meest voorkomende kwaaltjes die behandelt worden zijn bijvoorbeeld:

 • kramp
 • diarree
 • koorts en verkoudheid
 • buikpijn
 • zelfs astma

Natuurlijke remedies, hoe vaak we ze ook gebruiken, kunnen echter gevaarlijk zijn voor kinderen. Ze kunnen niet alleen bijwerkingen veroorzaken, maar kleine kinderen hebben ook een kwetsbaar immuunsysteem dat makkelijk aangetast kan worden.

Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat bepaalde planten die als geneesmiddel gebruikt worden, nadelige effecten op kinderen kunnen hebben. Je moet daarom rekening houden met hun leeftijd en gewicht voordat je ze wat voor soort medicijn dan ook geeft.

Onthoud altijd dat je kind zijn spijsvertering nog niet optimaal werkt en misschien gevoelig kan zijn. Vergiftiging is één van de meest voorkomende symptomen.

Natuurlijke remedies tegen kwaaltjes

5 natuurlijke remedies die gevaarlijk zijn voor kinderen

Steranijs

Moeders gebruiken vaak steranijs om gas te voorkomen, vooral bij jonge kinderen. Het komt vaak voor dat mensen een beetje steranijs toevoegen aan flesvoeding om kramp te voorkomen. 

Je moet onthouden dat infusies met steranijs schadelijke gevolgen kunnen hebben voor kinderen. Het kan bijvoorbeeld maagzuur, misselijkheid en overgeven veroorzaken.

Welriekende ganzenvoet

Welriekende ganzenvoet, dat van Mexicaanse afkomst is, wordt altijd aangeraden om bepaalde parasieten en darmwormen te elimineren bij kinderen. Het wordt aangeraden om als thee op een lege maag te consumeren.

In werkelijkheid is deze plant erg giftig en kan levensgevaarlijk zijn voor kinderen jonger dan 5 jaar. De belangrijkste symptomen zijn:

Kamille

Deze plant wordt vaak gebruikt om thee van te maken. Toch heeft kamillethee negatieve gevolgen voor de ingewanden van kinderen. Een hoge dosis kan zorgen voor:

 • overgeven
 • ernstige diarree
 • zelfs uitdroging

Natuurlijke remedies, hoe vaak we ze ook gebruiken, kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen vanwege de bijwerkingen, onder andere.

Wilgen

Mensen raden wilgen aan als geneesmiddel voor veel kwalen, maar vooral om spierpijn en koorts te behandelen. Wilgen bevatten veel salicine, waardoor ze pijnstillende eigenschappen hebben.

Vaak gebruiken mensen wilgen om thee mee te maken. Moeders geven het over het algemeen aan kinderen wanneer ze symptomen van koorts of een verkoudheid hebben. 

Wilgenthee is echter niet geschikt voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Dit komt omdat het consumeren van planten met salicylaten erg gevaarlijk kan zijn voor kinderen.

Salicylaten zijn ook een ingrediënt in aspirine en hebben serieuze gevolgen voor je lever en hersenen. Dit actieve ingrediënt kan ook gastritis en maagzweren veroorzaken.

Een kind met koorts

Wonderolie

Een hoog percentage van gevallen van kinderen die vergiftigd zijn door natuurlijke remedies, zijn veroorzaakt door etherische oliën, zowel door extern of intern gebruik. Deze oliën geven aan kinderen is daarom geen goed idee.

Wonderolie bijvoorbeeld is een laxeermiddel en daarom vaak gegeven aan kinderen met chronische constipatie. Dit kan echter serieuze nadelige gevolgen voor kinderen hebben, zoals:

Zoals we hebben gezien zijn er bepaalde natuurlijke remedies die gevaarlijk zijn voor kinderen. We moeten dus altijd eerst contact opnemen met een kinderarts voordat je een natuurlijk medicijn toedient.

Onthoud dat de aanbevolen dosis voor volwassenen gevaarlijk kan zijn voor een baby of kind jonger dan 5 jaar. De bijwerkingen van medische planten kunnen de toestand of symptomen van je kind daardoor verslechteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Silva Lima SC., Oliveira de Arruda G., Dias Renovato R., Martins Alvarenga MR., Representaciones y usos de las plantas medicinales en mayores. Rev Latino-Am Enfermagem, 2012.
 • Aspirin. LactMed [Internet], 2006.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.