Het gebit van je kind beschermen tijdens het sporten

Het is essentieel om het gebit van je kind te beschermen als hij of zij sport om letsel en mogelijke schade door lichaamsbeweging te voorkomen.
Het gebit van je kind beschermen tijdens het sporten
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 14 oktober, 2023

Verwondingen op het speelveld en bij sommige praktijken die met lichamelijke activiteit te maken hebben, kunnen de mondgezondheid in gevaar brengen. Als het om sporten gaat, moet je weten dat er specifieke zorg nodig is om het gebit van je kind te beschermen tegen schade.

Door je kinderen aan te moedigen om te sporten, kunnen ze aan lichaamsbeweging doen, voor hun gezondheid zorgen en omgaan met leeftijdsgenoten. Maar je moet er wel voor zorgen dat het veilig gebeurt en dat het goed is voor hun mondgezondheid. Hier lees je hoe je het gebit van je kind kunt beschermen om schade te voorkomen en ongelukken tijdens het spelen te vermijden.

1. Minimaliseer het gebruik van sportdranken

Bij het sporten moeten sporters gehydrateerd blijven om door te kunnen gaan met hun routine en energie terug te krijgen. Sportdranken zijn producten die gemaakt zijn om water en elektrolyten aan te vullen die tijdens het sporten worden verbruikt. Daarom is het gebruikelijk dat ouders dit soort vloeistoffen aan hun kinderen aanbieden als ze sporten.

Door reclame en sponsoring bij sportevenementen worden deze dranken vaak geassocieerd met een gezonde levensstijl. Je moet echter weten dat ze een hoog suikergehalte en een zuurgraad bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van kinderen. In feite wordt het gebruik ervan afgeraden (Engelse link) tijdens de kindertijd en adolescentie.

Een teveel aan suiker in sportdrankjes kan leiden tot overgewicht en problemen in verband met diabetes (Engelse link). In de mond bevorderen hoge glucoseniveaus de verspreiding van bacteriën en daarmee de ontwikkeling van gaatjes. De zuurgraad van deze vloeistoffen (Engelse link) kan op zijn beurt het glazuur demineraliseren, wat leidt tot een verhoogd risico op gaatjes en overgevoeligheid van het gebit.

Een jongen drinkt een sportdrankje
Om het gebit van je kind te beschermen tijdens het sporten, kun je energiedrankjes het beste vermijden en ze gehydrateerd houden met water. Als je energie wilt opdoen, zijn bananen en chocolademelk gezonde alternatieven.

2. Gebruik een gebitsbeschermer

Door het sporten lopen kinderen en jongeren een groter risico (Engelse link) op trauma’s aan hun tanden en verwondingen aan hun mond. Maar gelukkig vermindert (Engelse link) het gebruik van gebitsbeschermers de kans op dergelijke schade.

In dit verband raadt de American Dental Association (ADA – Engelse link) het dragen van een goed passende gebitsbeschermer aan tijdens het sporten of recreatieve activiteiten om de incidentie en ernst van verwondingen aan de mond te verminderen.

Het gebruik ervan is vooral belangrijk bij sporten met een hoog risico, zoals contact- en snelheidssporten. Het is ook cruciaal om de tanden van je kind te beschermen als het orthodontische hulpstukken heeft, omdat deze hulpstukken meer schade kunnen aanrichten als er een klap op wordt gegeven. Daarom is hun belangrijkste functie het opvangen van mogelijke klappen en het minimaliseren van het risico op schade en verwondingen.

Welke gebitsbeschermer kiezen om het gebit van je kind te beschermen tijdens het sporten

Om het gebit van je kind te beschermen tijdens het sporten, kun je kiezen uit verschillende soorten gebitsbeschermers voor kinderen. Hier zijn de mogelijke alternatieven:

  • Geprefabriceerde beschermers: deze zijn goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar in apotheken. Ze zijn voorgevormd, hebben standaardafmetingen en zijn klaar voor gebruik. Hun nadelen zijn dat ze zich vaak niet aanpassen of niet goed in de mond passen. Bovendien zijn ze volumineus, oncomfortabel en bemoeilijken ze de spraak en ademhaling.
  • Halve pasvorm of ‘kook en bijt’: deze zijn verkrijgbaar in apotheken en sportwinkels. Om ze te gebruiken moeten ze eerst zacht worden gemaakt door ze in heet water te leggen. Dan worden ze in de mond geplaatst en erop gebeten om de vorm van de tanden van het kind aan te nemen. Ze hebben een betere pasvorm dan standaard gebitsbeschermers, hoewel de pasvorm niet perfect is.
  • Op maat gemaakt: deze worden het meest aanbevolen. Deze hulpmiddelen worden door een kindertandarts op maat gemaakt voor de mond van het kind. Ze hebben een uitstekende pasvorm en zijn comfortabel en veilig, maar ze zijn ook duurder.

Waar moet je op letten?

De gebitsbeschermer moet in de mond passen en de tanden en het tandvlees beschermen. Hij moet ook flexibel en stabiel zijn en gemakkelijk aan en uit te trekken. Daarnaast moet het mondademhaling en het doorslikken van speeksel mogelijk maken, geen pijn veroorzaken en comfortabel zijn voor het kind. Als het kind geen ongemak voelt tijdens het dragen, zal het er gemakkelijker aan wennen om het tijdens het sporten te dragen.

Om het gebit van je kind tijdens het sporten goed te beschermen, moet je de gebitsbeschermer elk seizoen vervangen. Niet alleen vanwege slijtage, maar ook omdat de kaken van het kind groeien, tanden veranderen en de mond ook.

Het gebit van je kind beschermen tijdens het sporten met mondbeschermers
Het gebruik van helmen bedekt het hoofd en beschermt de gezichtsdelen. Het is ook een goed idee om een geschikte gebitsbeschermer te dragen.

3. Stimuleer het gebruik van een helm

Naast het beschermen van tanden en mondstructuren is het bij sommige sporten ook aan te raden om een helm te dragen. Bijvoorbeeld bij voetbal, honkbal, basketbal, veldhockey, wielrennen, bergbeklimmen, schaatsen en andere sporten waarbij een risico op hersenschudding bestaat, moet een helm worden gedragen.

Er zijn ontwerpen met gezichtskooien die het hoofd en het hele gezicht bedekken. Het gebruik van dit soort bescherming is essentieel voor kinderen met een verhoogd risico op hersenschuddingen, zoals veldhockeykeepers, honkbalvangers en voetballers.

4. Beoefen dagelijks goede tandheelkundige gewoonten

Als je thuis voor je mond zorgt, kun je het gebit van je kind ook beschermen tijdens het sporten. Als je ervoor zorgt dat hun tanden gezond en sterk blijven, zijn ze beter bestand tegen stoten. Dagelijks poetsen met fluoridetandpasta en flossen helpen om de mond gezond te houden, net als het geven van gezonde, gevarieerde en voedzame voeding aan kinderen.

Tot slot maakt een tandartscontrole om de zes maanden de zorg compleet. De professional moet de mond van je kind beoordelen en de nodige reinigingen of behandelingen uitvoeren om de mond gezond te houden. Het is belangrijk om met je tandarts te praten over de sportbeoefening van je kind, zodat hij of zij het juiste advies en de juiste zorg kan geven om het gebit van je kind te beschermen.

Veilig en verantwoord spelen

Naast bescherming is het ook belangrijk om kinderen te leren veilig en verantwoord te sporten en spelen. Het benadrukken van sportief gedrag helpt agressieve situaties te voorkomen die kunnen leiden tot letsel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aguilera, H. E. G., Rodríguez, E. G., & Rodríguez, F. A. C. (2022). Traumatismos dentales. Su relación con el deporte (Original). Olimpia19(2).
  • Alsunni, A. A. (2015). Energy drink consumption: beneficial and adverse health effects. International journal of health sciences9(4), 468.
  • Díaz-Valdés, L., & Valle-Lizama, R. L. (2021). Protectores bucales en la prevención de lesiones traumáticas dentomaxilofaciales en adolescentes durante prácticas deportivas. Archivo Médico Camagüey25(4), 635-646.
  • Domínguez, R. P. (2020). LA IMPORTANCIA DE LA ESTOMATOLOGÍA EN EL DEPORTE. Revista Cubana de Medicina del Deporte y la Cultura Física7(1).
  • Fernandes, L. M., Neto, J. C. L., Lima, T. F., Magno, M. B., Santiago, B. M., Cavalcanti, Y. W., & de Almeida, L. D. F. D. (2019). The use of mouthguards and prevalence of dento‐alveolar trauma among athletes: a systematic review and meta‐analysis. Dental traumatology35(1), 54-72.
  • López Garcés, K. N. (2021). Factores predisponentes de traumatismos dentales en niños (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Sato, T., Fukuzawa, Y., Kawakami, S., Suzuki, M., Tanaka, Y., Terayama, H., & Sakabe, K. (2021). The onset of dental erosion caused by food and drinks and the preventive effect of alkaline ionized water. Nutrients13(10), 3440.
  • Simulescu, V., Ilia, G., Macarie, L., & Merghes, P. (2019). Sport and energy drinks consumption before, during and after training. Science & Sports34(1), 3-9.
  • Sood, H., Virk, J., & Pareek, A. (2021). Traumatic Injuries of Teeth: A Review. International Journal of Health Sciences, 23-28.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.