De oorsprong en betekenis van de naam Maya

De naam Maya heeft vele oorsprongen en betekenissen. In het Hindi betekent het bijvoorbeeld 'het meisje van dromen en illusies'. Lees meer!
De oorsprong en betekenis van de naam Maya

Laatste update: 15 oktober, 2022

Wil je een mooie en elegante naam voor je dochter, dan zal je verliefd worden op de naam Maya. Deze naam voor meisjes heeft de bijzonderheid dat ze heel origineel en sterk is, en een harmonieuze klank heeft. In dit artikel laten we je de oorsprong en betekenis van de naam Maya zien.

Maya heeft verschillende oorsprongen, is in de meeste culturen gebruikt als vrouwelijke naam, en wordt uitgesproken als My-ah. Laten we verder leren over deze naam!

Weet de oorsprong en betekenis van Maya

Maya heeft verschillende oorsprongen en dus ook verschillende betekenissen. De meest gebruikte zijn Indiaas, Grieks, Spaans en Hebreeuws. Wat de Indiase oorsprong betreft: in het Sanskriet, de taal van het hindoeïsme, is de betekenis ‘droom’ of ‘illusie’. Het wordt ook beschouwd als een alternatieve naam voor Laksmi, de hindoegodin van schoonheid, rijkdom, liefde en vreugde.

In het Grieks betekent Maya ‘goede moeder’, ‘peettante’ of ‘voedster’. Volgens de mythologie was zij de moeder van de god Hermes, zoon van Zeus, en de oudste van de zeven dochters van de titaan Atlas.

De volgende oorsprong van Maya is Hebreeuws, dat ‘water’ betekent en afgeleid is van het woord mayim, dat hetzelfde betekent. Een tweede Hebreeuws equivalent is ‘van God’ of ‘afkomstig van God’.

Ook de Romeinen claimen deze naam als de hunne. In dit geval geloven ze dat Maya de moeder van de aarde was en de godin van de lente. Bovendien is haar naam de inspiratie voor de maand mei.

Tegelijkertijd verwijst de naam Maya in Latijns-Amerika naar de Maya-cultuur, een Meso-Amerikaanse beschaving die zich ontwikkelde in Mexico, Guatemala, Belize, een deel van Honduras en El Salvador.

Tot slot is Maya in Baskenland de korte vorm van Amalia, Amaia en Amaya.

Een foto van Maya Angelou tijdens een speech

De Amerikaanse schrijfster, dichteres en zangeres Maya Angelou was een bron van inspiratie voor honderden ouders die deze naam kozen voor hun dochters.

De populariteit van de naam Maya

Als er een land is waar de naam Maya erg populair is geweest, dan zijn het de Verenigde Staten, waar hij op de lijst van de 100 populairste meisjesnamen staat. Volgens gegevens van de Social Security Administration (Engelse link) stond hij in 2020 op de 61e plaats bij de voorkeuren, en in 2021 op nummer 55.

Deze naam was echter niet altijd populair onder ouders. In feite was het in het begin van de jaren tachtig toen het een toename in populariteit begon te ervaren. Daarna daalde deze naam op de lijst, om in 1990 weer te stijgen in de namenranglijst. De naam bereikte zijn hoogste piek in 2006.

De liefde voor deze naam wordt toegeschreven aan schrijfster en dichteres Maya Angelou, die eigenlijk Marguerite Johnson heette, maar die, omdat haar broer de naam niet kon uitspreken, besloot zichzelf Maya te noemen.

Variaties van de naam Maya

Er zijn verschillende variaties van Maya die je misschien wilt overwegen bij het kiezen van een naam voor je baby. Hier zijn de meest voorkomende:

 • Maya (Grieks)
 • Maia (Grieks)
 • Maiya (Japans)
 • Maj (Zweeds/Deens)
 • Maja (Deens/Kroatisch/Duits/Noors)
 • Meya (Scandinavisch)
 • Mía (Spaans)
 • Miya (Japans)

Beroemde mensen met de naam Maya

Maya Hawke

Maya Hawke is een Amerikaanse zangeres, model en actrice. Ze is de dochter van de bekende acteurs Uma Thurman en Ethan Hawke.

Beroemde vrouwen die erkend worden voor hun talent in de kunst, showbusiness, sport of politiek, meestal Amerikaans, heten Maya. Laten we eens kijken wie dat zijn!

 • Maya Angelou: Marguerite Johnson, bekend als Maya Angelou, was een schrijfster, dichteres, zangeres en burgerrechtenactiviste in de Verenigde Staten, erkend om haar reeks van zeven autobiografieën. Ze overleed in 2014.
 • Maya Mishalska: Miroslava Maya Mishalska is een Poolse actrice, violiste en dirigente. Ze is genaturaliseerd tot Mexicaans staatsburger.
 • Maya Hawke: Maya Ray Thurman Hawke is een Amerikaanse actrice, zangeres en model. Ze is de dochter van acteurs Uma Thurman en Ethan Hawke.
 • Maya Jama: Is een Engelse televisiepresentatrice, radiopresentatrice en DJ.
 • Maya Henry: Amerikaans model en influencer. Ze heeft een grote aanhang op sociale netwerken.
 • Maya Rudolph: Amerikaanse actrice en komiek. Ze is ook zangeres.
 • Maya Rockeymoore: Consultant, politica en voormalig voorzitster van de Democratische Partij van Maryland in de Verenigde Staten.
 • Maya Mikhailovna Plisetskaya: Zij was een van de grootste Russische balletdanseressen van het Bolsjoi Theater. Ze kreeg de titel prima ballerina assoluta.
 • Madeline Di Rado: Madeline Di Rado, beter bekend als Maya Di Rado, is een Amerikaanse zwemster die vier medailles won op de Olympische Spelen van Rio in 2016.
 • Maya Lin: Amerikaanse ontwerper, beeldhouwer en architect.
 • Maya Moore: Is een Amerikaanse atlete die uitblinkt in basketbal. Ze speelt voor de Shanxi Xing Rui Flame en de Minnesota Lynx van de WNBA.
 • Maya Wiley: Amerikaanse advocate en burgerrechtenactiviste.

Maya, het meisje vol dromen

Als we de Hindoestaanse oorsprong nemen, is Maya ‘het meisje van dromen en illusies’, een mooie betekenis voor degene die geluk in je huis zal brengen. Nu je de oorsprong en betekenis kent, kun je besluiten deze prachtige naam voor je kleine meid te kiezen. Je zult zien dat ze er dol op zal zijn als ze opgroeit! Wellicht ook interessant voor jou

40 meisjesnamen die beginnen met de letter V
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
40 meisjesnamen die beginnen met de letter V

Ben je zwanger? Mis dan deze lijst met meisjesnamen die met de letter V beginnen niet. Misschien vind je wel de perfecte naam voor je baby!