Waarom baby’s eerste badje niet meteen na de bevalling

Je zou denken dat je het eerste badje van je baby zo snel mogelijk na de bevalling moet geven, maar er wordt juist aangeraden om eerst een weekje te wachten. Waarom lees je hier.
Waarom baby’s eerste badje niet meteen na de bevalling
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn veel theorieën over of je een baby wel of niet meteen na de bevalling zijn eerste badje moet geven. De meningen verschillen, maar wetenschappelijk bewijs geeft een duidelijk antwoord. Wil je het horen?

Volgens onderzoeken moet je een pasgeboren baby niet meteen zijn eerste badje geven, zodat je de vernix caseosa onaangetast kunt laten. Dit is een vette, witte substantie, die we ook wel huidsmeer noemen.

Maar waarom is het zo belangrijk? Het zit zo:

De Vernix Caseosa en het belang ervan

De vernix caseosa is een substantie die lijkt op kaas of room, maar dan droog.

Het wordt gevormd door vette afscheiding van de talgklieren van de foetus gemengd met dode huidcellen. Water, beetjes haar, vitamine E en eiwitten worden hier ook in gevonden.

De Vernix Caseosa en het belang ervan en waarom je dus moet wachten met het eerste badje

Veel neonatologen geloven dat de vernix verantwoordelijk is voor de bescherming van de huid van een pasgeborene als het aan de buitenwereld blootgesteld wordt. Het werkt ook als een barrière tegen infecties.

Men zegt dat deze substantie ook dient als bescherming tegen uitdrogen en dermatitis, waar veel pasgeborenen last van hebben. En tijdens de bevalling helpt het met het smeren van het geboortekanaal.

“Geboorte staat voor het begin van alles. Het is het wonder van het heden en de hoop voor de toekomst.”
-Anoniem-

De vernix caseosa helpt de lichaamstemperatuur te regelen, en ook al lijkt het juist niet zo, helpt het om de huid schoon te houden. Het is een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen UV-stralingen.

Hoe je voor de hygiëne van een pasgeborene moet zorgen

Tijdens de eerste dagen van het leven bestaat essentiële hygiëne uit vaak luiers verschonen.

Baby’s worden niet vies geboren. Als ze in de armen van de moeder worden gelegd, heeft de vroedvrouw of zuster de restanten bloed al afgeveegd. De rest – inclusief het stukje navelstreng en de vernix – neem je mee naar huis.

Pasgeboren baby’s hoeven hun hoofdje niet gewassen te hebben met sponzen en shampoo. Ook hoeven ze niet in een badje met warm water of hun oren schoongemaakt te hebben.

Tijdens de eerste dagen van het leven hoef je je alleen zorgen te maken over zijn mondje schoonmaken na borstvoeding en zijn luier te verschonen. Zijn billen veeg je af met een vochtig doekje.

Meconium (de eerste poep van de baby) kan moeilijk schoon te krijgen zijn. Maak een washandje nat met warm water en laat het vieze gedeelte een paar minuten weken. Dan zal het gemakkelijker zijn om het weg te vegen zonder te hard op de huid te wrijven.

Wanneer kan de baby zijn eerste badje krijgen?

Wanneer kan de baby zijn eerste badje krijgen

Baby’s eerste badje zou je pas na een week moeten geven, als de vernix waarmee hij geboren is niet langer nodig is. Het is ook rond deze tijd dat vuil, ontlasting en urine beginnen te stinken.

Voor die tijd moet hygiëne enkel bestaan uit de voor- en achterkant wassen met een warm en nat washandje.

Er is geen specifieke dag waarop je tegen moeders zegt: “Vandaag moet je je baby in bad doen.” Iedereen is zelf in staat om een beslissing te maken over de hygiëne van hun eigen baby.

We moeten echter wel benadrukken dat de vernix belangrijk is tijdens de eerste dagen van het leven. Wrijving met de luiers en kleren van de baby zal de huid helpen om het te absorberen tot het verdwijnt.

Waarom je een baby niet meteen na de bevalling zijn eerste badje moet geven

Het is nodig dit artikel te beëindigen met het benoemen van mogelijke problemen die voor kunnen komen als je een baby meteen na de geboorte zijn eerste badje geeft, en daardoor de vernix caseosa verwijdert terwijl je het gewoon schoon wou maken.

In dit geval moet je weten dat:

  • je een anti-microbiële barrière van hem wegneemt
  • de baby blootgesteld wordt aan infecties en pathogenen die het lichaam door de huid binnen kunnen dringen
  • je baby al vroeg gevoeliger kan worden voor allergieën
  • hij nu en later last kan krijgen van dermatitis
  • je dan een natuurlijke substantie wegneemt die de huid vochtig houdt
  • hij last kan hebben van wrijving. De vernix caseosa is niet gemakkelijk te verwijderen en op de huid wrijven kan schade veroorzaken. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.