5 tips voor als je baby weigert te slapen

5 tips voor als je baby weigert te slapen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 10 september, 2018

We hebben hier enkele deskundige adviezen samengesteld voor ouders om te proberen als hun baby weigert te slapen.

Sommige baby’s slapen zonder problemen. Zelfs ook zonder naar bed gebracht te worden, zullen ze helemaal uit zichzelf indommelen. Jammer genoeg gaan de dingen niet altijd van een leien dakje. Sommige baby’s hebben moeite met de slaap te krijgen die ze zo hard nodig hebben. 

Voor een baby zorgen die weigert te slapen, kan frustrerend en uitputtend zijn. Er kunnen verscheidene redenen zijn waarom een baby weigert te slapen.

Echter een ding is zeker: het is niet dat je baby niet wil slapen. Als je baby weigert te slapen, dan is dit omdat hij niet kan slapen. In de meeste gevallen is je baby net zo uitgeput als jij.

Slaaptekort is een van de grootste zorgen voor ouders van een pasgeborene. Het is al moeilijk genoeg voor ouders om voldoende te rusten. We hebben immers al zo veel dingen om ons zorgen over te maken. Daarnaast wordt de baby steeds opnieuw en opnieuw wakker tijdens de nacht.

Desondanks is het belangrijk om in gedachten te houden dat je niet te veel van je baby mag verwachten. Hij kan zich namelijk niet van de ene op de andere dag aanpassen aan jouw slaappatroon

Tips voor als je baby weigert te slapen

De auteur van het boek ‘Gentle Sleep Solutions’, Andrea Grace, beweert dat het mogelijk is om baby’s te leren slapen. 

Grace biedt enkele adviezen aan die je kunnen helpen wanneer je baby weigert te slapen. We zullen deze hieronder verder bekijken.

Begrijp dat de slaap van je baby anders is dan de jouwe

Als je baby weigert te slapen

Naarmate je baby opgroeit, begint hij zich aan te passen aan onze routines. Op de eerste dagen is zijn manier van slapen en in slaap vallen heel verschillend van volwassenen.

Ter illustratie: volwassenen vermijden doorgaans lange dutjes tijdens de dag. Want anders hebben ze problemen met slapen ‘s nachts. Dit is voor baby’s totaal anders.

Dutjes overdag kunnen zeer gunstig zijn voor zowel baby’s als kinderen. Andrea Grace zegt dat, afhankelijk van de leeftijd van je kind, je ervoor moet zorgen dat hij enkele uren per dag slaapt. Dit kan hem zelfs helpen met beter in slaap te raken ‘s nachts.

Voor je een bepaalde routine kiest, is het echter een goed idee om je baby te observeren. Ieder kind is anders, en hun gewoontes veranderen als ze ouder worden.

Langere dutjes gedurende de dag kunnen ervoor zorgen dat sommige kinderen ‘s nachts beter slapen.  Maar deze dingen kunnen anders zijn voor jouw baby.

Een mogelijke oplossing is om je kind een dutje te laten doen in de ochtend of vroeg in de middag. Wanneer het bedtijd is moet je kind moe zijn, maar niet uitgeput.

En natuurlijk zal je baby weigeren te slapen ‘s nachts als hij net wakker wordt na een dutje.

Laat je baby in zijn ledikant slapen

Niet alle ouders zullen akkoord gaan met deze stelling. Maar we spreken hier niet over slapen in een andere kamer, maar gewoon in zijn eigen bedje.

Het kan harteloos lijken, maar het berokkent je kind geen schade om te slapen in zijn ledikant.  Daarom heb je het toch gekocht, nietwaar? Vermijd dat je kind in slaap valt in je armen

“Als je kind in slaap valt in je armen en vervolgens ergens anders ontwaakt, kan dit alarmerend zijn voor hem.”

– Andrea Grace –

Indien je wilt vermijden dat je kind plotseling wakker wordt tijdens de nacht, is het beter om deze schok te vermijden. Als je baby naast jou in slaap valt, verplaats hem dan niet terwijl hij slaapt. Anders wordt hij verward en onzeker wakker. 

Het is normaal om ‘s nachts enkele keren wakker te worden, maar niet om gestrest wakker te worden.

Grace legt ook uit dat zingen of een verhaaltje voorlezen kinderen soms kan afleiden om te gaan slapen. Observeer je kind en kijk of hij actiever is indien we op deze manier met hem omgaan.

Liedjes en verhaaltjes kunnen werken voor sommige kinderen, terwijl het bij andere hen juist kan beletten om te slapen.

Als je kind huilt, ga er dan naartoe

Ga naar hem toe als je baby weigert te slapen

Hoewel het vandaag de dag minder voorkomt, geloven sommige ouders nog steeds dat kinderen zichzelf in slaap kunnen huilen. Grace beweert dat dit voor ouders zowel onnodig als pijnlijk en moeilijk vol te houden is.

Als je baby huilt, is er iets mis, dus laat hem niet alleen. Een beetje snikken of huilen is niet zo erg, maar als je baby ontroostbaar huilt, ga er dan naartoe. Je aanwezigheid voelen, zal je baby geruststellen.

We willen niet dat ons kind lijdt. Daar staat tegenover dat we willen vermijden dat nachtelijke driftbuien een gewoonte worden. Dus ga naar je baby, maar laat hem proberen zichzelf te kalmeren behalve als hij echt angstig ligt te krijsen.

Oordeel of gezamenlijk slapen werkt voor ieder van jullie

Of je je baby nu wel of niet in jouw bed laat slapen, is een persoonlijke beslissing. Echter is het wel beter om te controleren of je beslissing jouw kind helpt slapen.  

Misschien beïnvloedt je eigen slaappatroon je baby als hij samen met jou in jouw bed slaapt. Bijvoorbeeld als jij of je partner vroeg op moet, is het wellicht moeilijk voor je baby om zonder jou verder te slapen.

De specialiste raadt ook af om je kind in slaap te laten vallen in jouw bed als hij ‘s nachts wakker wordt. Als je zo reageert, kan dit hem namelijk stimuleren om dit opnieuw te doen. Indien het om kinderen gaat is het belangrijk om consequent te zijn.

Als je baby weigert te slapen, is het allerbelangrijkste dat je geduld hebt. Wees liefdevol, maar wees standvastig in het toepassen van je strategie. Het beste advies is om veranderingen te maken, bekijk wat werkt en wat niet. Vraag hup aan specialisten en andere ouders.

Er is geen enkele reden om op te geven. Met een beetje inspanning zal je baby in staat zijn om beter te slapen – en jij dus ook. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.