5 dingen die je nooit met je baby moet doen

Als je moeder wordt krijg je vaak ongevraagd advies. Leg het naast je neer en volg je instinct. Je doet het goed, ook zonder al die adviezen.
5 dingen die je nooit met je baby moet doen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Je hebt het op de moeilijke manier geleerd zonder er omheen te kunnen. Wanneer je baby wordt geboren, is moederschap niet het enige dat volgt. Er komt ook een waterval van adviezen. Adviezen over bijvoorbeeld wat je wel en wat je nooit met je baby zou moeten doen.

Het maakt niet uit of je erom gevraagd hebt of niet. Het doet er niet toe of het je interesseert, of het doelmatig is of het gewoon een mythe is… Er zijn echter inderdaad een aantal dingen die je echt nooit met je baby moet doen.

Er zijn enkele eeuwenoude tips die de tand des tijds hebben doorstaan. Ze zijn als het ware ingeworteld in vrijwel alle grootmoeders.

Sommige populaire volkswaarheden maken het moederschap soms alleen maar moeilijker, ook al worden ze met de beste bedoelingen van de wereld verkondigt. Ze kunnen ook de heilige band tussen moeder en kind in gevaar brengen.

Ongeacht hoeveel mensen het tegenovergestelde zeggen, volg altijd je instinct en de aanwijzingen van mensen die in de gezondheidszorg werken. Je zult zien dat moeder zijn een prachtige, mooie en vervullende ervaring is.

Complicaties, angsten, twijfels en vermoeidheid worden al gauw een herinnering wanneer je de voldoening voelt dat je het beste van jezelf hebt gegeven.

Daarom willen we in dit artikel van Je Bent Mama een paar dingen met je delen wat je niet met je baby zou moeten doen. Lees het goed maar onthoud ook dat je alle advies die niet afkomstig is van artsen die je vertrouwt gewoon naast je neer kunt leggen.

Dingen die je nooit met je baby moet doen

Wat je nooit met je baby moet doen

Natuurlijk word je niet geboren met de kennis die je nodig hebt om een goede moeder te zijn. Het moederschap is een uitdaging. Wanneer je moeder wordt, zal je worden gebombardeerd met ‘oude wijvenpraat’. Ja echt, we hebben het over een heus bombardement.

Glimlach gewoon en neem het voor wat is: meningen. En ga door met je werk, want je doet het heel goed zonder al die ongevraagde adviezen.

Hier volgen wat voorbeelden.

“Verwen je kind niet zo door hem steeds maar in je armen te hebben.”  

In feite is jouw lichaam altijd de beste schuilplaats voor je kind geweest. Hij heeft 9 maanden warm, beschermd en veilig in je buik gebivakkeerd. In de buitenwereld zijn jouw armen een vervolg op dat veilige gevoel. Daarom is het essentieel dat je baby deze genegenheid en bescherming voelt, in ieder geval totdat hij 18 maanden oud is.

Hoe kun je daarvoor zorgen? Eenvoudig, door huid-op-huid contact. De band tussen moeder en kind wordt hierdoor versterkt.

Negeer hem nooit

Baby’s huilen niet omdat ze boos zijn of omdat ze je willen manipuleren. Ze weten niet eens hoe dat moet: jou manipuleren.Huilen is zijn enige manier om te communiceren, en als hij iets nodig heeft, ja, dan zal hij huilen.

Een pasgeborene die wordt genegeerd, zal zich enorm angstig voelen en dus huilen. Vergeet niet dat dit een klein en weerloos mensje is dat volledig afhankelijk is van zijn ouders.

Wat je nooit met je baby moet doen is hem negeren

Laat hem nooit alleen

Dit is nog iets wat je simpelweg nooit moet doen. Je zult mensen horen zeggen dat het je baby zelfstandig zal maken. Het resultaat is echter contraproductief.

Onder deze omstandigheden zal het kind een persoon worden zonder genegenheid, met ernstige emotionele littekens. Waarschijnlijk zal hij zich zijn levenlang onzeker voelen en een laag gevoel van eigenwaarde hebben.

Sla je baby nooit

Geweld is nooit een oplossing of een manier van opvoeden of disciplineren, vooral niet bij baby’s. Als volwassenen hebben we een enorme verantwoordelijkheid om het kind liefdevol te begeleiden, te beschermen en te onderwijzen. Logischerwijs mogen we nooit uit het oog verliezen dat deze wereld nieuw en verrassend is voor kinderen.

Als hij terecht moet worden gewezen, leg het hem dan gewoon met een vastberaden stem uit, zodat hij het begrijpt. Het enige wat je met geweld bereikt, is dat je kind je gehoorzaamt uit angst.

Leg de overvloedige mythes met betrekking tot slaap naast je neer

“Laat hem niet in je armen in slaap vallen, laat hem dat alleen doen”, wordt vaak nadrukkelijk gezegd en herhaald. Het is echter goed je baby gerust te stellen voordat hij gaat slapen.

Meestal, wanneer de kleine wakker wordt, voelt hij zich onveilig. Daarom huilt hij. Hij wil je duidelijk maken dat hij zich bang voelt. Wat kun je dan dus het beste doen? Een slaapliedje zingen, je baby wiegen, en praten op een zoete en ontspannen toon zijn de beste keuzes.

Iets anders wat je je baby ook nooit moet aandoen, is hem laten huilen totdat hij in slaap valt. Dit zal hem niet leren hoe hij moet omgaan met zijn emoties. Hij zal niet opgroeien met een gevoel van vertrouwen in de wereld, in relaties en in zichzelf.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.