Sportkleding voor zwangere vrouwen

Sportkleding voor zwangere vrouwen is belangrijker dan je denkt. Het kiezen van de juiste outfit kan je veel voordelen bieden. Lees meer!
Sportkleding voor zwangere vrouwen
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 15 januari, 2023

Sportkleding voor zwangere vrouwen is een van de fundamentele elementen om de gewoonte van sporten in deze fase vol te houden. Zelfs als je niet regelmatig sport, zul je zien hoeveel beter je je voelt als je voor elke oefening de juiste kleding draagt.

Is sportkleding voor zwangere vrouwen echt nodig?

Je denkt waarschijnlijk dat het dom is om geld uit te geven aan speciale zwangerschapskleding. Maar sta eens stil bij de lichamelijke veranderingen van deze 9 maanden en hoe oncomfortabel kleding meestal wordt.

Ongemak is het belangrijkste argument om nieuwe kleding aan te schaffen. En die moet zich kunnen aanpassen aan de groei van je lichaam, vooral je buik.

Tegelijkertijd moet je, om te kunnen sporten, de juiste kleding hebben, ongeacht de fase van je zwangerschap. Daarmee moet je de bewegingsroutine kunnen uitvoeren die je in je gezonde gewoonten opneemt.

Sportkleding voor zwangere vrouwen

Waar koop je sportkleding voor zwangere vrouwen?

Kleding voor zwangere vrouwen werd vroeger gekocht in winkels me dameskleding. In de loop der tijd heeft sportkleding echter terrein gewonnen in de modewereld.

Tegenwoordig bieden veel bekende merken wereldwijd hun producten speciaal voor zwangere vrouwen aan. De meeste van hen hebben virtuele catalogi en fysieke winkels in winkelcentra, met hele afdelingen sportkleding voor toekomstige moeders.

Tips om goed te kiezen en comfortabel te blijven

Sportkleding tijdens de zwangerschap moet passen bij je lichaam en de nieuwe kenmerken ervan. Daarom geven we je enkele tips, afhankelijk van het trimester waarin je je bevindt.

Kleding voor het eerste trimester

Het eerste trimester van de zwangerschap is het begin van de reis naar het moederschap en in deze periode beginnen bepaalde lichamelijke veranderingen (Spaanse link) zichtbaar te worden. Veel vrouwen voelen zich prettig in hun gewone kleren, maar anderen niet meer.

Sommige vrouwen ervaren in de eerste drie weken meer borstgroei, dus is het een goed idee om speciale sportbeha’s te gebruiken.

Kleding voor het tweede trimester

In het tweede trimester van de zwangerschap zijn de lichamelijke veranderingen duidelijker merkbaar. Je taille verdwijnt bijvoorbeeld helemaal, door de toename van de omvang van de buik. Ook wordt de buik strakker en omvangrijker en beginnen strakke elastieken oncomfortabel te zijn.

Sportkleding moet in deze tijd veel wijder zijn dan normaal om te voorkomen dat het op ongepaste delen van het lichaam drukt. Je moet ook rekening houden met de omgeving waarin de activiteit plaatsvindt, want het weer kan je comfort beïnvloeden. Houd hier rekening mee.

Kleding voor het derde trimester

De toename van de lichaamsomvang bereikt zijn hoogtepunt in het derde trimester. Bovendien bereidt het hele lichaam zich voor op de geboorte van een toekomstige baby.

Hoewel de sportbeoefening moet worden volgehouden, verandert de intensiteit (Spaanse link) van de sport drastisch. Toch blijft het raadzaam om voor deze activiteit speciale kleding te gebruiken.

Vergeet niet dat deze kleding ontworpen is om de transpiratie adequaat te reguleren en je het grootste comfort te bieden tijdens het sporten.

Tot slot moeten ook de sportschoenen worden aangepast. Zwangerschap veroorzaakt meestal een toename van de schoenmaat en veranderingen in de steunpunten van de voet. Daarom is het belangrijk om in deze fase te zorgen voor comfortabel en veilig schoeisel.

Blijf in beweging tijdens de zwangerschap

Sportkleding voor zwangere vrouwen, comfort staat voorop

Het zoeken naar speciale plekken om sportkleding voor zwangere vrouwen te kopen maakt deel uit van het aanpassen aan je nieuwe behoeften. Welk ontwerp je ook kiest, het is belangrijk dat je lichaam comfortabel is.

Neem de zwangerschap en al de bijbehorende veranderingen niet te licht op. Pas kleren zo vaak als nodig is aan en zorg dat ze goed passen in je nieuwe maat. Zorg ervoor dat zowel je kleding als de omgeving waarin je de activiteit beoefent comfort en vertrouwen opleveren.

Zoek ook een getrainde trainingsprofessional om het maximale uit de activiteit te halen en jouw gezondheid en die van je baby te behouden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Guevara, R. M., Antonio Rivera, A., Torres Guevara, R. S., Barrera Gálvez, R., Mayorga Ponce, R. B., & Baltazar Téllez, R. M. (2019). Embarazo saludable. Educación y Salud Boletín Científico Instituto de Ciencias de La Salud Universidad Autónoma Del Estado de Hidalgo. https://doi.org/10.29057/icsa.v8i15.4768
  • Carrillo, P., et al. (2021). Cambios fisiológicos durante el embarazo normal. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422021000100039
  • Mata, F., Chulvi, I., Roig, J., Heredia, J. R., Isidro, F., Benítez Sillero, J. D., & Guillén del Castillo, M. (2010). Prescripción del ejercicio físico durante el embarazo. In Revista Andaluza de Medicina del Deporte.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.