7 Tips om te voorkomen dat je kind te laat op school komt

Om te voorkomen dat je te laat op school komt, zijn routines en planning de beste bondgenoten. We vertellen je hoe je ze in je gezin kunt toepassen.
7 Tips om te voorkomen dat je kind te laat op school komt
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Kinderen op tijd in de klas krijgen kan een uitdaging zijn, vooral als ze nog heel jong zijn. Dit is iets wat elke ouder kent en meer dan eens heeft meegemaakt. Een plotselinge woedeaanval, een ontbijt dat langer duurt dan gewenst, een lui en slaperig kind dat zich in slow motion door elke activiteit sleept. Er zijn veel omstandigheden waardoor kinderen te laat op school kunnen komen. Maar een goede planning is de sleutel om deze situatie zo zelden mogelijk te laten voorkomen.

Stiptheid is een zeer noodzakelijke en gewaardeerde eigenschap op vele terreinen van het leven. Als we te laat zijn, hebben we geen respect voor degenen die op ons wachten, missen we kansen, en kerven we een reputatie als onverantwoordelijke mensen. Daarom is het van essentieel belang kinderen deze waarde al op jonge leeftijd bij te brengen. Maar om dat te bereiken moeten we rekening houden met een reeks richtlijnen die we je hieronder laten zien.

Sleutels om te voorkomen dat je te laat op school komt

De dynamiek en de te volgen richtlijnen kunnen variëren naar gelang de leeftijd van de kinderen. Jongere kinderen hebben meer toezicht van volwassenen nodig. In het geval van adolescenten zal stiptheid in grote mate afhangen van hun eigen organisatietalent. Toch kan het instellen van een reeks gewoonten een grote hulp zijn om te voorkomen dat elke ochtend een race tegen de klok wordt.

1. Rugzak en huiswerk klaar zetten

De ochtend is niet het geschikte moment om huiswerk voor de dag te maken of om het werkstuk of project voor te bereiden dat je kind mee naar de klas moet nemen. Het is beter deze taken af te maken voor je de avond ervoor naar bed gaat.

Zo vermijd je de ochtenddrukte en het risico dat je door slaperigheid iets vergeet; en natuurlijk kom je ook op tijd op school.

Zorg ervoor dat je kind zijn rugzak klaarzet met de boeken en materialen die hij voor de volgende dag nodig heeft, kleren (voor als hij zich moet omkleden) en, indien nodig, lunch. Zo hebben ze veel minder om zich zorgen over te maken als ze wakker worden.

Moeder en kind wandelen naar school
Om vergeetachtigheid en vertragingen te voorkomen, kun je het beste de rugzak van je kind de dag of avond tevoren ordenen. Bovendien zal dit hen de gewoonte bijbrengen om te plannen.

2. Kleren van tevoren klaargelegd

De keuze van kleding is een van de aspecten die elke ochtend meer vertraging opleveren. En dit geldt niet alleen voor tieners (die veel belang hechten aan hun imago). Ook jonge kinderen die zelf hun kleding mogen kiezen kunnen lang aarzelen voor ze uiteindelijk kiezen of genoegen nemen met een ongeschikte optie. Dit kan zelfs leiden tot eindeloze conflicten of een woedeaanval.

Om te voorkomen dat ze hierdoor te laat op school komen, kun je ze er een gewoonte van laten maken hun kleren de dag tevoren klaar te leggen, jas en schoenen inbegrepen. Op die manier hoeven ze niet na te denken en winnen ze waardevolle minuten die het verschil kunnen maken.

3. Voldoende rust

Als kinderen uitgerust en energiek wakker worden, verloopt de hele dynamiek van de ochtend veel vlotter. Onvoldoende slaap beïnvloedt hun schoolprestaties (Engelse link) en kan er bovendien voor zorgen dat ze moeilijk opstaan en dat elke taak thuis veel langer duurt dan nodig is.

Zorg er dus voor dat ze voldoende slaap krijgen volgens hun leeftijd en vermijd dat ze ‘s avonds elektronische apparaten in hun slaapkamer hebben om slapeloosheid en mogelijke afleiding te voorkomen.

4. Gewoonte en routine

Routine is een van de beste manieren om kinderen zover te krijgen dat ze hun huiswerk op tijd maken, want ze weten steeds welke stap op (Engelse link) de vorige volgt. Om gedrag automatisch te maken, is het belangrijk een routine op te zetten die elke ochtend herhaald wordt. Bijvoorbeeld: opstaan, ontbijten, opfrissen, aankleden, rugzak pakken en naar buiten gaan.

5. Geplande tijden

Om de naleving van de routine te optimaliseren, is het belangrijk dat het kind zich op elke activiteit concentreert en niet wordt afgeleid of overbelast raakt. Een goede manier om dit te bereiken is een geplande tijd voor elke taak vast te stellen. Bijvoorbeeld, wijdt twintig minuten aan het ontbijt en ga verder met de volgende stap, ook al is de eerste nog niet af. De volgende dagen zal je kind erin slagen zich aan de vaste tijden aan te passen.

6. Een redelijke marge

Hoe goed je planning ook is, onvoorziene gebeurtenissen kunnen zich altijd voordoen. Om dezelfde reden is het zeer aan te bevelen dat je altijd een zekere marge aanhoudt, bijvoorbeeld ongeveer 15 minuten extra ten opzichte van de aanvankelijke planning. Als je berekent dat het anderhalf uur duurt vanaf het moment dat het kind wakker wordt tot het op school aankomt, maak het dan 45 minuten van tevoren wakker.

Het ontbijt is een belangrijk onderdeel van de ochtend
Het ontbijt is een belangrijk moment om de dag te beginnen. Vermijd daarom haast in de ochtend tijdens het ontbijt en deel het zoveel mogelijk als gezin.

7. Motiveer je kinderen om niet te laat op school te komen

Tot slot kunnen we motivatie gebruiken in plaats van dreigementen of voortdurende druk. Als voorbeeld kun je je kind vertellen dat als hij/zij op tijd klaar is, hij/zij nog even tekenfilms mag kijken voor hij/zij weggaat of dat jullie een paar minuten voor het naar de les gaan naar het park in de buurt van de school kunnen gaan.

Leren om niet te laat op school te komen is een waardevolle leerervaring

Behalve het vermijden van berispingen van leraren of het vermijden van het missen van enkele lessen, zal je kind leren om niet te laat op school te komen dienen als een leerervaring voor het leven. Stiptheid is fundamenteel in de sociale omgeving en op het werk, en er van jongs af aan aan werken is de beste manier om ervoor te zorgen dat het ook in de toekomst blijft bestaan. Aarzel dus niet om de bovenstaande tips vanaf hun vroege schooljaren toe te passen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cladellas, R., Chamarro, A., del Mar Badia, M., Oberst, U., & Carbonell, X. (2011). Efectos de las horas y los hábitos de sueño en el rendimiento académico de niños de 6 y 7 años: un estudio preliminar. Cultura y Educación23(1), 119-128.
  • Spagnola, M., & Fiese, B. H. (2007). Family routines and rituals: A context for development in the lives of young children. Infants & young children20(4), 284-299.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.