10 Oefeningen om de dictie bij kinderen te verbeteren

Breng deze oefeningen in praktijk om de dictie bij kinderen te verbeteren en hen te helpen letters en woorden correct uit te spreken.
10 Oefeningen om de dictie bij kinderen te verbeteren

Laatste update: 16 juli, 2022

Letters en woorden met de juiste klank uitdrukken is essentieel voor communicatie. Daarom, als je merkt dat je kind problemen heeft met de uitspraak, aarzel dan niet om deze oefeningen toe te passen om de dictie bij kinderen te verbeteren.

Je moet in gedachten houden dat niet iedereen op dezelfde manier spreekt. En, zoals de Koninklijke Spaanse Academie het omschrijft:

“Dictie is het geheel van kenmerken die de manier bepalen waarop iemand spreekt en schrijft”.

Dus, hoewel er persoonlijke kenmerken in de spraak zijn, zijn er ook universele mechanismen die ons in staat stellen woorden en zinnen op te bouwen zodat we goed kunnen communiceren.

Als de dictie van je kind een probleem is, help hem dan zijn dictie te verbeteren met de activiteiten die we hieronder delen.

Verbeter de dictie bij kinderen met gemakkelijke en leuke oefeningen

Spraakoefeningen om de dictie te verbeteren

1. Potloodoefening

Dit is een van de bekendste oefeningen omdat deze oefening zeer goede resultaten geeft en omdat het erg onderhoudend is voor kinderen om te doen.

De oefening bestaat uit het horizontaal met de tanden op een potlood bijten en dan 10 tot 15 minuten hardop lezen. De bedoeling is namelijk dat de gezichtsspieren en de tong zich spannen om een juiste dictie te maken.

2. Leesoefeningen om dictie te verbeteren

Lezen is een grote bondgenoot voor taalverwerving en -verrijking, maar ook om de dictie bij kinderen te verbeteren.

Het hardop lezen van een tongbreker verbetert ook de uitspraak van kinderen; het lezen van poëzie helpt hen te vocaliseren, pauzeren en hun stem te moduleren; het lezen in lettergrepen stelt hen in staat klanken te onderscheiden.

3. Spreek langzaam

Als kinderen te snel spreken, veranderen ze woorden en letten ze niet op de uitspraak. Een manier om dit te veranderen is hen te leren langzamer te spreken.

4. Oefen de gezichtsspieren

Een goede strategie om de gezichtsspieren te versterken en te mobiliseren is bijvoorbeeld op een overdreven manier te articuleren en met de mond open. Doe ook oefeningen zoals de volgende:

 • Zijwaarts bewegen van de kaak.
 • Herhaaldelijk openen en sluiten van de mond.
 • Met lucht spelen, de wangen opblazen en weer leeg laten lopen.

5. Maak bewegingen met de lippen

Het oefenen van de lippen en de mond is erg leuk en ook een gunstige manier om de dictie bij kinderen te verbeteren. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Kusjes in de lucht blazen.
 • Fluiten op om het huisdier te roepen.
 • Het verbergen van de lippen (boven, onder, of beide).
 • Blazen en motorgeluiden maken.
 • Herhaaldelijk glimlachen.

6. Oefeningen met de tong

De tong is een van de organen die bij de dictie betrokken zijn en bepaalt veel klanken. Enkele oefeningen met de tong zijn de volgende:

 • Herhaaldelijk uitsteken van de tong met de mond open.
 • Met de tong de hoek van de lippen aanraken.
 • Klikken met de tong.
 • De tong buigen en uitsteken zonder de lippen aan te raken.
 • Met gesloten mond de tanden aanraken en er met de tong overheen gaan.

7. Pas de manier waarop je ademt aan om dictie te verbeteren

Het beheersen van je ademhaling als je spreekt is essentieel om vermoeidheid te voorkomen. Om dit te doen is het belangrijk dat je je kind leert langzaam te spreken, niet met open mond te ademen, en op zijn ademhaling te letten. Breng het in praktijk met deze eenvoudige oefeningen:

8. Dictie bij kinderen verbeteren: zing hun lievelingsliedjes

Als kinderen zingen, leren ze woorden uitspreken en verbeteren ze hun dictie. Daarnaast is muziek ontspannend, helpt het hen nieuwe woordenschat op te nemen, en zelfs andere talen te leren.

9. Oefen alledaagse geluiden

Dit kan ook een leuk spel zijn! Het imiteren van het geluid van een galopperend paard, een miauwende kat, een blaffende hond, of het geluid van een vliegtuig of trein zijn prima manieren om de spieren te oefenen die bij de dictie betrokken zijn.

Oefeningen om de dictie bij kinderen te verbeteren
Het imiteren van dierengeluiden laat kinderen ervaren hoe de structuren van de mond gerangschikt zijn bij het uitspreken van verschillende fonemen.

10. Lichaamstaal toevoegen

Het vocaliseren van woorden met overdrijving, met inbegrip van gebaren en lichaamsbewegingen, helpt de dictie te verbeteren.

Wat zeggen de deskundigen?

Volgens de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link) is moeite met het uitspreken van bepaalde klanken een milde stoornis die dyslalie heet en ingedeeld wordt in de groep van spraakproblemen. De deskundigen van deze wetenschappelijke vereniging omschrijven het als volgt:

“Dyslalie is een fout in de specifieke articulatie voor bepaalde medeklinkerklanken, ze is bijna altijd van voorbijgaande aard”

In het algemeen is het een probleem met de motorische coördinatie (Spaanse link) van de phono-articulaire organen (lippen, tong, gehemelte, tanden, kaak, of wangen). Deze structuren raken gewend aan misarticulatie en veroorzaken veranderingen in de klanken van letters en woorden.

Als dit zich bij je kind voordoet, is het eerste wat je moet doen een medisch deskundige raadplegen om de soort stoornis te beoordelen. Als dysartrie bevestigd wordt, zijn deze oefeningen om de dictie bij kinderen te verbeteren heel nuttig om thuis te oefenen. Wellicht ook interessant voor jou

Het verband tussen eten en taalontwikkeling
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Het verband tussen eten en taalontwikkeling

Wist je dat er een verband is tussen eten en taalontwikkeling? Dat laatste is afhankelijk van een gespierde orofaciale musculatuur.