Een zondagsarmpje bij kinderen: wat moet je doen?

Zondagsarmpje treedt meestal op bij kinderen jonger dan 5 jaar oud. Het wordt vaker gezien bij meisjes dan bij jongens. Blijf lezen om alles te ontdekken wat je moet weten over deze aandoening.
Een zondagsarmpje bij kinderen: wat moet je doen?

Laatste update: 21 november, 2019

Radiuskopsubluxatie of een zondagsarmpje is een gedeeltelijke ontwrichting (lichte subluxatie) van een bot in het ellebooggewricht. Het gebeurt vaak door een snelle trek aan de arm van een kind.

Om deze reden gaan we je alles vertellen wat je moet weten over zondagsarmpjes bij kinderen. Let dus op!

Een zondagsarmpje bij kinderen

Een zondagsarmpje is een veel voorkomend letsel bij kleine kinderen die kan optreden rond de leeftijd wanneer ze leren lopen (ongeveer 15 maanden oud) tot ongeveer 5 jaar oud. Over het algemeen krijgen kinderen een zondagsarmpje door een sterke ruk aan de botten in de onderarm.

Meestal is dit letsel het gevolg van een volwassene die de hand van het kind vasthoudt terwijl ze proberen weg te komen. Het is ongebruikelijk dat kinderen ouder dan 5 jaar aan dit letsel lijden, omdat hun gewrichten veel sterker zijn.

Daartegenover is een val de tweede meest voorkomende oorzaak van dit soort letsel. Kortom, het is een aandoening die wordt veroorzaakt door aan de onderarm van je kind te trekken terwijl zijn armen zijn uitgestrekt.

Bijgevolg kan een lichte ontwrichting van het elleboogbot optreden en voorkomen dat je kind zijn arm volledig buigt. Na een trektrauma aan dit scharniergewricht, ontwricht de kop van het spaakbeen. Het gevolg is dat elke beweging pijnlijk is in het aangedane ledemaat.

Daarbij moet je weten dat dit soort letsel vaker voorkomt aan de linkerarm. Dit komt waarschijnlijk omdat de meeste zorgverleners rechtshandig zijn.

Als gevolg van de pijn begint het kind te huilen en weigert deze zijn of haar arm te bewegen. Het kind houdt de arm stijf en dicht bij zijn of haar lichaam. Misschien ondersteunt het kind de onderarm op de buik met een lichte bocht in de elleboog.

Nadat het kind is onderzocht, plaatst de verpleegkundige of arts de elleboog weer op zijn plaats. Dit letsel veroorzaakt geen langdurige gevolgen voor het kind.

Vader speelt met kind

Wat zijn de symptomen?

Normaal houden de ligamenten het spaakbeen op zijn plaats, maar een plotselinge val of ruk kan het ligament te veel rekken. Hierdoor glijdt het bot gedeeltelijk uit het ligament. In de meeste gevallen huilen kinderen met een zondagsarmpje direct na de trek. Het is ook waarschijnlijk dat ze de aangedane arm helemaal niet willen gebruiken.

Daarom, als je denkt dat je kind een zondagsarmpje heeft gehad, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken. Je kunt bijvoorbeeld de dienstdoende arts raadplegen of de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis bezoeken.

Vergeet niet dat hoe langer het bot op zijn plaats blijft, hoe pijnlijker en moeilijker het zal zijn om de botten opnieuw uit te lijnen. Het duurt dan ook langer voordat je kind volledig is hersteld.

Helaas is de procedure om de armbotten in het gewricht te verplaatsen pijnlijk en beangstigend. Het duurt echter slechts een kort moment. Nadat de arts de botten van het gewricht heeft verplaatst, nestelt het spaakbeen zich weer op zijn plaats.

Als het om een ​​of andere reden moeilijk is om de elleboog terug op zijn plaats te zetten, of als je kind de gewonde arm nog steeds niet gebruikt, moet je een röntgenfoto laten maken. Dit zal controleren of er mogelijk andere verwondingen zijn omdat het ook een breuk kan zijn.

Welke voorzorgsmaatregelen moeten gezinnen thuis nemen?

Zodra de medische hulp het zondagsarmpje behandelen, moet het kind de normale activiteiten kunnen hervatten. Als de elleboog lange tijd gedeeltelijk ontwricht blijft, is het echter mogelijk dat het kind een of twee dagen pijnstillers moet nemen.

Volg de aanbevelingen van de verpleegkundige of arts om de pijn geleidelijk te verlichten.

Als je kind de volgende dag nog steeds niet volledig gebruik heeft gemaakt van zijn arm, moet je teruggaan naar de dokter. De medische hulp zal de arm opnieuw evalueren. Vergeet niet dat het letsel geen langdurige gevolgen voor het kind zal hebben als medische hulp het snel en goed behandelen.

Kinderen aan hun armen zwaaien kan een zondagsarmpje veroorzaken

Om een zondagsarmpje bij kinderen te voorkomen, moet je oppassen dat je je kind niet aan de onderarmen of de polsen optilt. Integendeel, de beste manier om een ​​kind op te tillen is vanuit de oksels. Het wordt aanbevolen dat je de juiste manier leert om je kind op te tillen en aan de andere mensen te overhandigen die regelmatig voor hem zorgen.

Ten slotte herinneren we je eraan dat sommige kinderen meer last hebben van een verrekte elleboog. Het kan zelfs meer dan eens gebeuren. Een verrekte elleboog kan meerdere keren terugkeren bij kinderen met bijzonder losse gewrichten.

Na het lezen van dit artikel, hoef je je geen zorgen gaan maken als je kind dit letsel oploopt. De ideale reactie is om kalm te blijven en het kind onmiddellijk naar medische hulp te brengen wanneer het dit soort letsel heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Krul, M., van der Wouden, J. C., van Suijlekom-Smit, L. W., & Koes, B. W. (2012). Manipulative interventions for reducing pulled elbow in young children. In M. Krul (Ed.), Cochrane Database of Systematic Reviews. Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007759
    • Aylor, M., Anderson, J. M., Vanderford, P., Halsey, M., Lai, S., & Braner, D. A. V. (2014). Reduction of Pulled Elbow. New England Journal of Medicine371(21), e32. https://doi.org/10.1056/NEJMvcm1211809
    • McCormack, M. P. (1959, May 9). Pulled Elbow. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.1.5131.1240-b

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.