Hoe je slijm bij je baby kunt verwijderen

Slijm is een dikke vloeibare substantie die vaak verschijnt tijdens de eerste maanden van het leven van een baby. Wat kunnen ouders doen om ervan af te komen?
Hoe je slijm bij je baby kunt verwijderen

Laatste update: 21 april, 2021

Het is normaal dat kinderen al op zeer jonge leeftijd last hebben van slijm. Toch maken veel ouders zich zorgen, vooral als er veel slijm is of als de symptomen terugkeren. Het is dus belangrijk om te weten hoe je het slijm bij je baby kunt verwijderen.

Hoesten, slapeloosheid, moeite met ademhalen en zelfs braken zijn enkele van de meest voorkomende gevolgen.

Deze gelachtige substantie vormt zich in de luchtwegen van je kleine.

Wanneer de afscheiding uit de neus komt dan is het algemeen bekend als ‘snot’. Als het uit de keel of mond komt, dan wordt het ‘flegma’ genoemd.

Snot en slijm zijn vaak tekenen van griep, hoewel ze ook symptomen van een verkoudheid kunnen zijn.

Deze stof werkt als een verdedigingslinie en voorkomt de verspreiding van de bacteriën en het virus.

Slijm dient als een smeermiddel om irritatie te verminderen en ook om ziektekiemen te vangen. Daarom is slijm op zich niet schadelijk.

Complicaties die kunnen voortvloeien uit slijm

Baby’s moeten nog het vermogen ontwikkelen om te spugen en hun neuzen te snuiten om zich van het slijm te ontdoen. Daardoor ontstaat hoesten en ongemak.

De stroperigheid hoopt zich op en veroorzaakt verstopping in de neus, keel en zelfs in de oren. Dit kan leiden tot infectie, ontsteking en algemeen ongemak.

Slijm kan ook de longen aantasten. Een aanzienlijke hoeveelheid kan eindigen in een longinfectie of zwelling van de longen.

Maar er is geen reden tot ongerustheid. Slijm leidt zelden tot een ernstige ziekte.

Een ander symptoom dat kan verschijnen is het verzachten van de ontlasting. Omdat baby’s niet weten hoe ze moeten spugen, slikken ze het slijm in dat op zijn beurt in hun maag terecht komt.

Als het daar blijft, kan het misselijkheid of zelfs overgeven veroorzaken. Dus het vinden van slijm in de vuile luiers van je baby is niet zo erg.

Zieke baby ligt op buik

Een specialist bezoeken

Je kleintje meenemen naar een ​​kinderarts is nooit een slecht idee.

Als de symptomen van je baby na een tijdje niet verbeteren of als er andere symptomen verschijnen – zoals koorts of chronisch hoesten – neem dan zeker contact op met je arts.

Over het algemeen zal de arts van je kind laboratoriumtests doen om gerelateerde ziekten uit te sluiten. Als je kind gezond is, is het onwaarschijnlijk dat je arts medicijnen zal voorschrijven om zich van het slijm te ontdoen.

Of medicatie nodig is of niet, een medisch professional zal advies geven over de juiste manier om de symptomen thuis te behandelen.

De arts van je kind kan bijvoorbeeld een zoutoplossing of verdamper aanbevelen om je kind zich beter te laten voelen.

Hoe je thuis het slijm bij je baby kunt verwijderen

Het is van cruciaal belang om kalm te blijven. Het is meestal een simpele taak om de neusholte en de mond van je baby vrij te houden.

Zoutoplossing is zeer nuttig en je kunt het bij elke lokale apotheek kopen in spray, vloeistof of druppels.

Idealiter zou je een plek moeten zoeken om je baby op zijn zij te leggen. Houd zijn armen vast om te voorkomen dat hij je handen weg duwt.

Steek vervolgens de applicator volledig in het neusgat van je kind en knijp, zodat de zoutoplossing vrijkomt. Wacht enkele seconden en herhaal dan het proces in het andere neusgat.

De zoutoplossing vermengt zich met het slijm in de neusdoorgang van je kind en het mengsel komt er direct uit.

Het is goed om wat gaas bij de hand te hebben, zodat je het meteen weg kunt vegen. De procedure kan je baby laten schrikken, dus sta klaar om hem zo snel mogelijk te troosten.

Als er nog steeds slijm in de luchtweg van je baby zit, neem dan een rubberen neuspompje om de resterende vloeistof weg te zuigen. Als je er nog geen een hebt, dan kan je deze ook bij je plaatselijk apotheek vinden.

Druk met je duim op de bol voordat je de punt van het instrument voorzichtig in de neus van je kind steekt. Wanneer je de druk op de bol loslaat, zal de neuspomp fungeren als een vacuüm om het overtollige slijm bij je baby te verwijderen.

Neuspompjes zijn zeer effectieve hulpmiddelen, maar je moet ze niet te vaak gebruiken.

Het inbrengen kan irritatie aan de binnenkant van de neus van je baby veroorzaken. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn om letsel te voorkomen.

Neuspomp in de mond gebruiken

Hoewel neuspompen het meest worden gebruikt in de neus, werken ze ook voor het verwijderen van slijm uit de keel.

Knijp in de bol en plaats vervolgens de punt aan het uiteinde van de tong. Laat de druk op de bol los om alle slijm in de keel van je baby te verwijderen.

Probeer dit zo snel mogelijk te doen om geen kokhalzen of braken te veroorzaken.

Een andere methode voor het verwijderen van slijm bij je baby is het gebruik van je vingers. Wikkel je wijsvinger in een steriel gaasje en breng de punt voorzichtig een paar seconden in de mond van je kind.

Het is niet nodig om druk te gebruiken – je verwijdert eenvoudig je vinger en de vloeistof blijft aan het gaas kleven.

Algemene zorg

Het goed gehydrateerd houden van je baby is een belangrijke manier om slijm bij je baby te voorkomen.

Door regelmatig vloeistoffen te verstrekken, wordt het slijm verdund. Bovendien helpt het bij de spijsvertering en voorkomt het dat de keel en neus van je kleintje uitdrogen.

Vergeet niet dat baby’s jonger dan 6 maanden alleen moedermelk of opvolgmelk zouden moeten drinken.

Een warm bad kan ook verlichting bieden en de mond en neus van je kleintje vochtig houden.

Ten slotte is het gebruik van een luchtbevochtiger ook een uitstekend idee. Je kunt zelfs kruiden met menthol toevoegen aan de damp, waardoor de techniek des te effectiever wordt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Nasal hygiene. CHU Sainte-Justine. Le centre hospitalier universitaire mère-enfant. Université de Montréal. [Online].
  • Runny nose in the child care setting (the snuffy child or green gooky nose). Health and Safety Notes. California Childcare Health Program. [Online].
  • Delbem, Alberto & F Cunha, R & Vieira, AE & L. G. Ribeiro, L. (1999). Treatment of mucus retention phenomena in children by the micro-marsupialization technique: Case reports. Pediatric dentistry. 22. 155-8.
  • Rogers, D. Pulmonary mucus: pediatric perspective. Pediatric Pulmonology. 2003. https://doi.org/10.1002/ppul.10322

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.